«Σχεδόν αδύνατος» χωρίς την κλιματική αλλαγή ο πρωτοφανής καύσωνας σε ΗΠΑ-Καναδά

«Σχεδόν αδύνατος» χωρίς την κλιματική αλλαγή ο πρωτοφανής καύσωνας σε ΗΠΑ-Καναδά

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κύμα καύσωνα που κυριολεκτικά «έψησε» τον Καναδά και τις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουνίου είναι «σχεδόν αδύνατο» να αποτελεί αποκλειστικά φυσικό φαινόμενο, αναφέρει ομάδα επιστημόνων, τονίζοντας ότι ο πρωτοφανής καύσωνας θα ήταν απίθανο να έχει λάβει χώρα χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή τις κλιματικές αλλαγές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα για τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν πρόσφατα στην αμερικανική ήπειρο, στο πλαίσιο του World Weather Attribution, μίας διεθνούς πρωτοβουλίας που συσπειρώνει ειδικούς από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι ανθρώπινες επεμβάσεις στο κλίμα κατέστησαν το καιρικό αυτό φαινόμενο πιο πιθανό να συμβεί κατά τουλάχιστον 150 φορές, αναφέρουν τα πορίσματα της έρευνας, τα οποία χαρακτηρίζουν τον φονικό καύσωνα (εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε ΗΠΑ και Καναδά) ως κάτι που συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια. Ωστόσο, η σπανιότητα του φαινόμενου δεν είναι κάτι που πρέπει να μας καθησυχάζει, αναφέρει η επιστημονική ομάδα, τονίζοντας ότι τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να γίνουν πιο συχνά όσο συνεχίζεται η διαδικασία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.  

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θερμοκρασία σε ολόκληρη την υφήλιο έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1.1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την ιστορική περίοδο πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Σύμφωνα με την ανάλυση του World Weather Attribution, αν αυτή η αύξηση φθάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα σε περίπου 20 χρόνια, οι πιθανότητες επανεμφάνισης ενός τόσο «καυτού» καύσωνα θα ανέβουν κατακόρυφα από τη μία φορά κάθε χιλιετία στη μία φορά κάθε πενταετία ή δεκαετία.

Διαβάστε επίσης:
⇒ Ο πλανήτης Γη σε κατάσταση βρασμού

Εντούτοις, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στον Καναδά και τις ΗΠΑ στα τέλη Ιουνίου ήταν τόσο αφύσικες συγκριτικά με τις μέσες θερμοκρασίες αυτής της γεωγραφικής περιοχής (ενδεικτικά, 49.6 βαθμοί Κελσίου στο χωριό Λίτον της επαρχίας της Βρετανικής Κολούμπια, στον Καναδά), καθιστώντας εξαιρετικά περίπλοκο για τους ερευνητές να προσδιορίσουν με ακρίβεια μία πιθανή επανάληψη του πρωτοφανούς καύσωνα. Σύμφωνα με τους 27 ερευνητές που μετείχαν στην έρευνα, οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες ήταν τόσο ακραίες, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται πολύ έξω από την εμβέλεια της ιστορικής καταγραφής των καιρικών και κλιματικών φαινομένων.  

Πρωτοφανής η αύξηση των 4.6 βαθμών Κελσίου

Περαιτέρω, αυτό που κατέστησε εξαιρετικά πρωτοφανή τον φετινό καύσωνα στον Καναδά, ήταν η απόσταση από το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης στη χώρα. Παρότι τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σπάνε το ένα μετά το άλλο σε πολλές χώρες του κόσμου τα τελευταία χρόνια, οι 4.6 βαθμοί Κελσίου που χωρίζουν το τωρινό από το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης στον Καναδά (45 βαθμοί Κελσίου) είναι κάτι το πραγματικά πρωτοφανές, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Στην έρευνα τους, η οποία ολοκληρώθηκε σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών, χρησιμοποίησαν 21 κλιματικά μοντέλα, μέσω των οποίων υπολόγισαν πόσο επηρέασε η κλιματική αλλαγή τον καύσωνα που «έπνιξε» πόλεις όπως το Σιάτλ, το Πόρτλαντ και το Βανκούβερ. Μέσω αυτών των μοντέλων, συνέκριναν το κλίμα όπως είναι σήμερα με το πως θα ήταν το κλίμα του πλανήτη χωρίς τις παρεμβάσεις του ανθρώπου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένας καύσωνας τέτοιου μεγέθους δεν θα ήταν δυνατός χωρίς τον παράγοντα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. «Χωρίς τα επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, στα στατιστικά που έχουμε διαθέσιμα μέσω των μοντέλων μας, καθώς και στα στατιστικά μοντέλα που βασίζονται σε παρατηρήσεις, ένα τέτοιο συμβάν απλώς δεν συμβαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά μία εκ των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα. «Ή αν ένα τέτοιο συμβάν λάβει χώρα, θα γίνει μία φορά στο εκατομμύριο, το οποίο στατιστικά αντιστοιχεί σε ποτέ», προσέθεσε. 

Τέλος, όσον αφορά το μέλλον, δύο σενάρια είναι πιθανά, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα. Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο είναι ότι μολονότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά πολύ πιο πιθανό ένα τέτοιο γεγονός σε σχέση με το παρελθόν, αυτό δεν παύει να παραμένει εξαιρετικά σπάνιο. Μολαταύτα, η δεύτερη υπόθεση είναι αρκετά πιο δυσοίωνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το σχετικό «όριο», κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκθετική υπερθέρμανση μεγαλύτερη από αυτό που προβλεπόταν μέχρι σήμερα και την οποία τα σημερινά κλιματικά μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια. Στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, καύσωνες αντίστοιχης σφοδρότητας με τον φετινό θα καταστούν εξαιρετικά πιο πιθανοί στο μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή