ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο 2020: Οριστικά χωρίς θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση για την πρωτεύουσα - Πού θα επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών

Τόκιο 2020: Οριστικά χωρίς θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οριστικά χωρίς θεατές θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι οργανωτικές αρχές. 

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση για την πρωτεύουσα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου και, κατά συνέπεια, θα ισχύει καθ΄όλη την διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.

«Λυπάμαι για αυτούς που αγόρασαν εισιτήρια και για όλους στις κατά τόπους περιοχές», δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Tokyo 2020 Σέικο Χασιμότο μετά από σύσκεψη με κυβερνητικούς αξιωματούχους, και εκπροσώπους των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών επιτροπών.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως εξετάζει ακόμη το σενάριο να παρευρεθεί στο Τόκιο η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Τι οδήγησε στην απόφαση

Παρότι αναμενόμενη βάσει των τελευταίων δεδομένων, η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την κατεύθυνση που είχαν χαράξει οι οργανωτές μόλις πριν λίγες εβδομάδες, όταν ανέφεραν ότι στόχος ήταν η διεξαγωγή των αγώνων με περιορισμένο αριθμό θεατών. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Δέλτα: Είναι πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε την επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid που καταγράφεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, ο Σούγκα ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο το Τόκιο να μην γίνει εστία ενός νέου κύματος μολύνσεων, καθώς η ιαπωνική πρωτεύουσα καταγράφει υψηλή διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Πού θα επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών

Ωστόσο, η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας Ταμάγιο Μαρουκάβα δήλωσε σήμερα ότι οι χώροι εκτός της μητροπολιτικής περιοχής του Μεγάλου Τόκιο θα επιτρέψουν περιορισμένο αριθμό θεατών, ενώ η πολιτική για τις Παραολυμπιακές εκδηλώσεις θα αποφασιστεί μετά το κλείσιμο των Ολυμπιακών Αγώνων στις 8 Αυγούστου.

Ειδικότερα, οι Ολυμπιακοί χώροι στη Φουκουσίμα, τη Μιγιάγκι και τη Σιζουόκα θα επιτρέψουν έως και 50% χωρητικότητα και 10.000 θεατές, δήλωσε ο Μαρουκάουα σε δημοσιογράφους μετά από πενταμερή συνάντηση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την πόλη υποδοχής Τόκιο και άλλες αρχές.

Με πληροφορίες από Reuters