Άγκελα Μέρκελ: Τα τετ-α-τετ με τέσσερις Αμερικανούς προέδρους (εικόνες)

Άγκελα Μέρκελ: Τα τετ-α-τετ με τέσσερις Αμερικανούς προέδρους (εικόνες)

Η διακύμανση των σχέσεων σε κρατικό και προσωπικό επίπεδο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα γινόταν λόγος για τους Έλληνες πρωθυπουργούς που έχει προλάβει στη θητεία της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ – ωστόσο έχει προλάβει και τέσσερις Αμερικανούς προέδρους, με ποικίλη ποιότητα στη σχέση τους. Την Πέμπτη η κα Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα και τον Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο τους τετ-α-τετ. Πώς είχαν πάει όμως οι συναντήσεις με τους προκατόχους του κ. Μπάιντεν;

Τον Σεπτέμβριο η δυναμική πολιτικός από την πρώην Ανατολική Γερμανία θα κλείσει την τέταρτη και τελευταία θητεία της στην καγκελαρία, την οποία ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2005, πριν σχεδόν 16 έτη δηλαδή.

Άγκελα Μέρκελ: Τα τετ-α-τετ με τέσσερις Αμερικανούς προέδρους (εικόνες)-1

Πρώτα η κα Μέρκελ πρόλαβε τον Τζορτζ Ουάσιγκτον Μπους, στη δεύτερή του θητεία, όταν εκείνη ανέλαβε τη γερμανική καγκελαρία. Ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος δεν σταματούσε να μιλά στη συνάντησή τους για το ψητό αγριογούρουνο που του παρουσίασε η Γερμανίδα πολιτικός, όταν τον υποδέχθηκε στη βορειοανατολική Γερμανία τον Ιούλιο του 2006.

Άγκελα Μέρκελ: Τα τετ-α-τετ με τέσσερις Αμερικανούς προέδρους (εικόνες)-2

Η φιλοξενία ανταποδόθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στο Τέξας, σε εντελώς… κάζουαλ ρυθμούς, με τον κ. Μπους να πάει την κα Μέρκελ βόλτα στο ράντσο του με το φορτηγάκι.

Διαβάστε επίσης:

Ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, και ύστερα από ένα ψυχρό ξεκίνημα οι δυο τους ανέπτυξαν πολύ καλή σχέση, πρώτα σε κρατικό και ακολούθως και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Άγκελα Μέρκελ: Τα τετ-α-τετ με τέσσερις Αμερικανούς προέδρους (εικόνες)-3

Η ταχεία ωρίμανση του κ. Ομπάμα στο πόστο βοήθησε σημαντικά στην προσέγγισή τους που κατέληξε σε ισχυρή φιλία. Αυτή βοήθησε να ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό και το σκάνδαλο παρακολούθησης της καγκελαρίου από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που ξέσπασε το 2013.

Άγκελα Μέρκελ: Τα τετ-α-τετ με τέσσερις Αμερικανούς προέδρους (εικόνες)-4

Η σχέση με τον επόμενο πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν αρκετά ψυχρή, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία εκείνης με τον κ. Ομπάμα, καθώς με τον καιρό κατέστη όλο και πιο τυπική. Οι επιθέσεις του τέως προέδρου των ΗΠΑ κατά της Γερμανίας έκαναν δύσκολη τη συνεργασία τους, στον βαθμό που η κα Μέρκελ έφτασε να πει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πια να βασίζεται στις ΗΠΑ.

Άγκελα Μέρκελ: Τα τετ-α-τετ με τέσσερις Αμερικανούς προέδρους (εικόνες)-5

Την Πέμπτη η κα Μέρκελ θα κάνει την 19η και κατά πάσα πιθανότητα τελευταία επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ, για να συναντήσει τον κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Θα είναι η πρώτη τους συνεργασία μετά τη σύντομη συνάντησή τους κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ προ μερικών εβδομάδων.

Πηγή: Αssociated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή