Συνδυασμός εμβολίων – Προειδοποίηση ΠΟΥ προς πολίτες: «Δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους»

Συνδυασμός εμβολίων – Προειδοποίηση ΠΟΥ προς πολίτες: «Δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους»

Συστάσεις προς τους πολίτες να μην αναμιγνύουν με δική τους πρωτοβουλία εμβόλια διαφορετικών εταιρειών απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστάσεις προς τους πολίτες να μην αναμιγνύουν με δική τους πρωτοβουλία εμβόλια διαφορετικών εταιρειών απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις αρχές δημόσιας υγείας.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σβαμίναθαν, έκανε λόγο -κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα- για «επικίνδυνη τάση», τονίζοντας πως θα προκληθεί «μια χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα πάρει μια δεύτερη, μια τρίτη και μια τέταρτη δόση» εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Τα άτομα δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων» ανέφερε επιπλέον μέσω Twitter και πρόσθεσε: «Αναμένονται δεδομένα από μελέτες για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων – πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλεια».

Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ δήλωσε τον Ιούνιο ότι το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσε να χορηγηθεί ως δεύτερη δόση έπειτα από μια αρχική δόση AstraZeneca, εφόσον το τελευταίο εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο.

Κλινική δοκιμή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε εξέλιξη για να διερευνηθεί η ανάμιξη των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer. Η δοκιμή επεκτάθηκε πρόσφατα για να συμπεριλάβει τα εμβόλια Moderna και Novavax.

Με πληροφορίες από Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τρία στοιχήματα μετά τα νέα μέτρα

Υπ. Ναυτιλίας: Στο Λιμενικό ο έλεγχος της επιβίβασης στα πλοία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή