Φον ντερ Λάιεν για υπόθεση Pegasus: Απαράδεκτο εάν ισχύει

Φον ντερ Λάιεν για υπόθεση Pegasus: Απαράδεκτο εάν ισχύει

«Εάν συμβαίνει αυτό, είναι εντελώς απαράδεκτο. Ενάντια σε κάθε κανόνα που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν συμβαίνει αυτό, είναι εντελώς απαράδεκτο» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης για κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group από αυταρχικά καθεστώτα και κυβερνήσεις, προκειμένου να παρακολουθούνται οι κινήσεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών.

Σε δηλώσεις της από την Πράγα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι αυτό θα ήταν ενάντια σε κάθε κανόνα που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνα μέσων ενημέρωσης για μια μαζική διαρροή δεδομένων, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί και δικηγόροι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο στόχαστρο αυταρχικών καθεστώτων και κυβερνήσεων, μέσω της χρήσης λογισμικού υποκλοπής το οποίο πωλείται από ισραηλινή εταιρεία.

Η έρευνα -η οποία δημοσιεύθηκε σε 17 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post- μιλά για εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Η ιδρυθείσα το 2011 στο Ισραήλ εταιρία NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιχνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε λόγο για την «αποκάλυψη της χρονιάς».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή