ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδοτική όσο και η ανεμοβλογιά από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – Συναγερμός από CDC

Εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού CDC κάνει λόγο για μετάδοση και από τους εμβολιασμένους

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδοτική όσο και η ανεμοβλογιά από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – Συναγερμός από CDC

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μακράν πιο μεταδοτική από τις άλλες, ικανή να σπάσει την ασπίδα προστασίας των εμβολίων και να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια από όλες τις άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, σύμφωνα με εσωτερική ενημέρωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

H Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, επικεφαλής των CDC, παραδέχθηκε ότι αν και δεν νοσούν εύκολα, οι εμβολιασμένοι φέρουν στη μύτη και τον λαιμό τους τόσο ιικό φορτίο της Δέλτα όταν κολλήσουν όσο και οι μη εμβολιασμένοι, άρα μπορεί να μεταδώσου εξίσου εύκολα τον κορωνοϊό όσο και εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί — αν και όχι τόσο συχνά.

Ωστόσο το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο παρουσιάζει και μια πολύ ευρύτερη και πιο προβληματική εικόνα της μετάλλαξης, παρουσιάζοντας ότι είναι πιο μεταδοτική και από όλους τους ιούς MERS, SARS, Έμπολα, το κοινό κρυολόγημα, την εποχική γρίπη και την ιλαρά, ενώ είναι εξίσου μεταδοτική με την ανεμοβλογιά, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα The Washington Post.

Διαβάστε επίσης:

Το επόμενο, άμεσο βήμα για το CDC είναι να «αναγνωρίσουμε ότι η μορφή του πολέμου έχει αλλάξει», ανέφερε το έγγραφο, αντανακλώντας τον συναγερμό μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων.

«Το CDC είναι πολύ ανήσυχο με τα στοιχεία που προκύπτουν και δείχνουν ότι η Δέλτα συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή που απαιτεί να δράσουμε τώρα», σχολίασε ομοσπονδιακός αξιωματούχος στις ΗΠΑ, βλέποντας ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό, έστω και αυτό είναι πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους.

Η κα Γουαλένσκι έχει χαρακτηρίσει σχετικά σπάνια τη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους, αλλά άλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει συχνότερα από ό,τι αρχικά θεωρείτο.

Είναι βάσει αυτού του εγγράφου που το CDC τροποποίησε τις συστάσεις του αυτή την εβδομάδα, ζητώντας και από τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει υψηλή κυκλοφορία του ιού.

Πηγή: The New York Times