Γαλλία: Υπό κράτηση Αφγανός πρόσφυγας ύποπτος για σχέσεις με τους Ταλιμπάν

Γαλλία: Υπό κράτηση Αφγανός πρόσφυγας ύποπτος για σχέσεις με τους Ταλιμπάν

Ο άνδρας παραδέχθηκε ότι υπήρξε υπεύθυνος ενός σημείου ελέγχου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφγανός πρόσφυγας ο οποίος έφυγε πρόσφατα από την Καμπούλ και είναι ύποπτος ότι έχει ή είχε στο παρελθόν διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν, έχει τεθεί υπό κράτηση στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν σήμερα Τρίτη. 

Τη Δευτέρα, ο Νταρμανίν ανακοίνωσε αρχικά ότι ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος επιβιβάστηκε σε γαλλική πτήση αφότου βοήθησε τη γαλλική πρεσβεία να εκκενώσει, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό επιτήρηση, καθώς οι αρχές «υποπτεύονται ότι το άτομο αυτό είχε ή έχει σχέσεις με την αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν». Στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση αφότου παραβίασε τους όρους του κατ’ οίκον περιορισμού «για λίγα λεπτά», επισήμανε ο Νταρμανίν. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Washington Post: Συνάντηση CIA – Ταλιμπάν στην Καμπούλ

«Είναι ένας Αφγανός, ο οποίος, κατά τη διάρκεια εκκένωσης της πρεσβείας, βοήθησε Γάλλους πολίτες και ανθρώπους που εργάζονταν για τη Γαλλία να φύγουν εν μέσω μεγάλης έντασης, και που πιθανότατα έσωσε ζωές», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. 

Ο Νταρμανίν αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποιο «λάθος» στη διαδικασία ελέγχου, μέρος της οποίας έλαβε χώρα στη γαλλική στρατιωτική βάση του Άμπου Ντάμπι, όπου οι γαλλικές πτήσεις εκκένωσης πραγματοποιούσαν ενδιάμεση στάση. Τότε ήταν που ο άνδρας παραδέχθηκε ότι υπήρξε νωρίτερα υπεύθυνος για ένα σημείο ελέγχου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. 

«Ο ίδιος και οι επαφές του παρακολουθούνται πλέον από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ έχει εντοπιστεί η γεωγραφική τους τοποθεσία», είπε.

Οι Γάλλοι πολιτικοί της δεξιάς, Βαλερί  Πεκρές και Ξαβιέρ Μπερτράν, καθώς και η Μαρίν Λεπέν, και οι τρεις υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία το 2022, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, ζητώντας γρήγορη απέλαση του άντρα εάν επιβεβαιωθούν οι δεσμοί του.

Οι  ηγέτες της G7 θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση σήμερα προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον του Αφγανιστάν. Η Βρετανία πρόκειται να ζητήσει από τις χώρες – μέλη να συντονίσουν την απάντησή τους απέναντι στους Ταλιμπάν και από τις ΗΠΑ να αναβάλουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους, η οποία σχεδιάζεται για τις 31 Αυγούστου.

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή