Αφγανιστάν: Μυστική συνάντηση CIA – Ταλιμπάν ενώ λήγει η προθεσμία εκκένωσης

Αφγανιστάν: Μυστική συνάντηση CIA – Ταλιμπάν ενώ λήγει η προθεσμία εκκένωσης

Bασικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να ζητήσουν από την ηγεσία των Ταλιμπάν περισσότερο χρόνο για επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούν Γκάνι Μπαραντάρ στην Καμπούλ, όπως μετέδωσε η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδουν και οι New York Times, τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πάντως, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε άγνοια για τη συνάντηση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ταλιμπάν: Η επόμενη ημέρα

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να στείλει στην Καμπούλ τον κ. Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.

Εκπρόσωποι της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Νέοι Αφγανοί μιλούν στην «Κ»: «Η φυγή είναι απόφαση σωτηρίας»

Προειδοποιήσεις πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος

Bασικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να ζητήσουν από την ηγεσία των Ταλιμπάν περισσότερο χρόνο για επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο κ. Μπάιντεν έχει ορίσει ως προθεσμία για την ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης τις 31 Αυγούστου, με τους Ταλιμπάν να προειδοποιούν με συνέπειες, εφόσον παραταθεί η προθεσμία αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ και ο ρυθμός εκκένωσης έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, η ασφαλής μεταφορά των Αφγανών από τα σπίτια τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ γίνεται πιο δύσκολη και επικίνδυνη.

Πρώην αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο -ίσως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου- για να απομακρύνουν τους Αφγανούς που έχουν υποβάλει αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Washington Post, New York Time, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή