ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Στα σύνορα χιλιάδες Αφγανοί

Ουρές σχηματίζονταν στις τράπεζες σήμερα Τετάρτη

Αφγανιστάν: Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Στα σύνορα χιλιάδες Αφγανοί

Πλήθος Αφγανών συνέρρεε στα σύνορα της χώρας στην προσπάθειά τους να την εγκαταλείψουν, τη στιγμή που ουρές σχηματίζονταν στις τράπεζες σήμερα Τετάρτη, ενώ το διοικητικό κενό μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν δημιουργεί αβεβαιότητα για τη συνδρομή των ξένων δωρητών στην επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Οι Ταλιμπάν επικεντρώνονται στο να παραμείνουν σε λειτουργία τράπεζες, νοσοκομεία και η κυβερνητική μηχανή μετά την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων την Δευτέρα και το τέλος της μαζικής αεροδιακομιδής Αφγανών, που συνέδραμαν τη Δύση κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου.

⇒ Διαβάστε επίσης: Οι Ταλιμπάν περιεργάζονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που βρήκαν (βίντεο)

Με το αεροδρόμιο της Καμπούλ πλέον εκτός λειτουργίας, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους Αφγανούς που έμειναν πίσω, ώστε να περάσουν με ασφάλεια τα χερσαία σύνορα με το Ιράν, το Πακιστάν και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.

Πάνω από 123.000 άτομα εκκενώθηκαν από την Καμπούλ από τις δυνάμεις των ΗΠΑ μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες έμειναν πίσω υπό την απειλή αντιποίνων.

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Τουρκία για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ και ίσως χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες για την ολοκλήρωσή τους.

Πηγή: Reuters