Τέξας: Νέο πλήγμα στο συνταγματικό δικαίωμα της άμβλωσης

Τέξας: Νέο πλήγμα στο συνταγματικό δικαίωμα της άμβλωσης

Τον νόμο της πολιτείας στηλίτευσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη νίκη στους πολέμιους της άμβλωσης προσέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τη νύχτα της Τετάρτης, αρνούμενο να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε μερικές ώρες νωρίτερα σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα κύησης, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο – τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση – δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στηλίτευσε τη σχετική νομοθεσία του Τέξας, δηλώνοντας την Τετάρτη ότι «παραβιάζει ανοικτά το συνταγματικό δικαίωμα που έχει καθιερωθεί βάσει νομολογίας εδώ και περίπου μισό αιώνα. Ο νόμος του Τέξας θα εγείρει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην περίθαλψη που χρειάζονται. Είναι εξοργιστικό ότι καλεί τους πολίτες να καταθέσουν μήνυση εναντίον όποιου θεωρούν ότι βοήθησε κάποια να κάνει έκτρωση».

Διαβάστε ακόμη:

Πολλά ακόμη επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών κατήγγειλαν τη δικαστική απόφαση που απέτρεψε προσωρινή αναστολή του νόμου αυτού.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον έγραψε ότι «υπό τον μανδύα του σκότους, επιλέγοντας να μην κάνει τίποτε το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε χτες το βράδυ να τεθεί σε εφαρμογή μια αντισυνταγματική απαγόρευση της έκτρωσης στο Τέξας. Εμείς όμως θα παλέψουμε για το ανθρώπινο δικαίωμα αυτό».

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή