Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τον γυναικείο αθλητισμό

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τον γυναικείο αθλητισμό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν θα μπορούν να αθλούνται υπό το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε αξιωματούχος της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης, καθώς η χώρα διοικείται πλέον από νέα «μεταβατική» κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν αποκλειστικά στελέχη των ακραίων ισλαμιστών. Μιλώντας στο αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SBS, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν χαρακτήρισε τα γυναίκεια αθλήματα μη απαραίτητα και ακατάλληλα.

«Η μπάλα» των απαγορεύσεων θα πάρει και το εξαιρετικά δημοφιλές στο Αφγανιστάν άθλημα του κρίκετ, με την εθνική αφγανική ομάδα γυναικών να παύει το πιθανότερο ακόμη και να υφίσταται. «Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες θα μπορούν να παίζουν κρίκετ, επειδή δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να παίζουν κρίκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αφγανός αξιωματούχος. «Στο κρίκετ, μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια κατάσταση που το πρόσωπο και το σώμα τους δεν θα καλύπτετε. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει στις γυναίκες να τις βλέπουν έτσι. Βρισκόμαστε στην εποχή των μέσων ενημέρωσης και θα υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο που θα τα δουν άνθρωποι. Το Ισλάμ και το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δεν επιτρέπει στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ και στα οποία εκτίθενται», προσέθεσε.

⇒ Διαβάστε επίσης: Οι Αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν αμπάγια και νικάμπ

Το ζήτημα των γυναικείων δικαιωμάτων αναμένεται να είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα βάσει των οποίων το νέο καθεστώς θα κριθεί από τη διεθνή κοινότητα, με τη στάση απέναντι στον γυναικείο αθλητισμό να προοιωνίζεται την εξαιρετικά σκληρή στάση που θα κρατήσουν οι Ταλιμπάν απέναντι στις γυναίκες. Περαιτέρω, παρότι η νέα κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα ζητήματα των μειονοτήτων και των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, η τρισέλιδη ανακοίνωση που συνόδευσε την παρουσίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε απολύτως καθόλου λόγο για τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους. Επιπροσθέτως, οι γυναίκες απουσιάζουν πλήρως από το νέο κυβερνητικό σχήμα, παρά τις προηγόυμενες διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν για μία κυβέρνηση με εύρος και χωρίς αποκλεισμούς. 

Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, οι Αφγανές επαγγελματίες αθλήτριες κρύβονται από τους φορείς της νέας εξουσίας, με ορισμένες να έχουν μάλιστα κάνει λόγο για απειλές εναντίον τους από ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι τις απειλούν ότι θα δεχθούν βία αν θεαθούν να αθλούνται.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή