Κορωνοϊός: Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός: Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι ανεμβολίαστοι

«Ο ιός θα πάει εκεί που δεν θα βρει αντίσταση, δηλαδή στους ανεμβολίαστους», τονίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάνει λόγο ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPENN), σημειώνοντας -ωστόσο- πως είναι κάτι αναμενόμενο.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως και στις ΗΠΑ και αλλού παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις μολύνσεις, αλλά και στις νοσηλείες παιδιών και εφήβων, κάτι που οφείλεται στη Μετάλλαξη Δέλτα και στην αυξημένη κινητικότητα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο ιός θα πάει εκεί που δεν θα βρει αντίσταση, δηλαδή στους ανεμβολίαστους».

Διαβάστε ακόμη: Επιχείρηση «ασφαλής σχολική χρονιά»

Σχετικά με το ποσοστό της επικείμενης αύξησης, με αφορμή της επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ο καθηγητής επεσήμανε πως είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε, αλλά θα κριθεί σίγουρα από το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε ερώτηση σχετικά με την οδηγία για κλείσιμο τμημάτων στην περίπτωση που νοσήσει το 50+1% των μαθητών, είχε δηλώσει ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, «αν έχουμε παιδιά που νοσούν στα αλήθεια, το ποσοστό 50+1 θα καλυφθεί πάρα πολύ γρήγορα».

«Σχέση εμπιστοσύνης με τους παιδιάτρους»

Ερωτηθείς για την απόφαση χορήγησης του εμβολίου κατά της Covid σε παιδιά ηλικίας 12 -17 ετών από παιδιάτρους, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως προσφέρεται άλλος ένας τρόπος για εμβολιασμό, «άρα θα αυξηθεί και η πρόσβαση σε έναν βαθμό».

Όπως είπε υπάρχει μεγαλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με ένα παιδίατρο και πολλοί βλέπουν μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε κάνουν εκεί το εμβόλιο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα προσέλθουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί

Εμβολιασμός παιδιών 6-11 ετών: Τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα των μελετών

Όσον αφορά τον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα 6-11 ετών, τα παιδιά δηλαδή που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, σημείωσε πως «περιμένουμε αποτελέσματα από κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται μέχρι τον Νοέμβριο και στη συνέχεια την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές».

«Από εκεί και πέρα θα εξεταστεί και στην Ελλάδα το ενδεχόμενο εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ανάλογα με τα δεδομένα, και το αν θα δοθεί η σχετική σύσταση», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου και για τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Ζαούτης τόνισε πως αυτή την ώρα εξετάζεται η εξέλιξη και η διάρκεια της ανοσίας, ενώ εξέφρασε την απορία του για τον τόσο μεγάλο θόρυβο σχετικά με το ζήτημα.

Όπως είπε δεν είναι κάτι καινούργιο μία παραπάνω δόση στα εμβόλια, «το βλέπουμε εδώ και χρόνια στα παιδικά εμβόλια, όπου μπορεί να χρειαστούν 3-4 δόσεις για την επιθυμητή ανοσία. Αν χρειασθεί και για τον κορωνοϊό, δεν θα είναι κάτι νέο».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή