AUKUS – Σι Τζινπίνγκ: Δεν ανεχόμαστε κήρυγμα ή παρεμβάσεις από κανέναν

AUKUS – Σι Τζινπίνγκ: Δεν ανεχόμαστε κήρυγμα ή παρεμβάσεις από κανέναν

Για καταστρατήγηση των συμφωνιών για μείωση των πυρηνικών κάνει λόγο το Πεκίνο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλα τα επίπεδα έρχονται πλέον οι αντιδράσεις του Πεκίνου για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας που φαίνεται να στρέφεται κατά της Κίνας, με τον Κινέζο πρόεδρο να καταγγέλλει ανάμιξη στην κινεζική πολιτική και τον εκπρόσωπο να κατηγορεί τη Δύση για καταστρατήγηση των συμφωνιών περί πυρηνικού αφοπλισμού.

Μία ημέρα μετά τη δήλωση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ότι το σύμφωνο, γνωστό πλέον ως AUKUS, είναι σε ψυχροπολεμική λογική, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε με νόημα ότι «δε θα ανεχθώ κήρυγμα από άλλες χώρες».

Απευθυνόμενος μέσω ζωντανής σύνδεσης την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που διεξάγεται στο Τατζικιστάν, ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι «εξωτερικές δυνάμεις δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπεται να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών και περιοχών με καμία δικαιολογία».

Πρόσθεσε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ακολουθεί το μονοπάτι ανάπτυξης και μοντέλο διακυβέρνησης που ταιριάζει περισσότερο στις εσωτερικές της συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Η δήλωση έρχεται παράλληλα με την αναφορά ανώτερου αξιωματούχου στην αμερικανική κυβέρνηση ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είχε ενημερώσει τον Σι Τζινπίνγκ για την επερχόμενη συμφωνία AUKUS κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, αλλά τον είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παίξουν ισχυρό ρόλο στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.

Στη Βιέννη ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ Γουάνγκ Τσουν δήλωσε στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το σύμφωνο AUKUS αποτελεί «απροκάλυπτη πράξη αύξησης των πυρηνικών».

AUKUS – Σι Τζινπίνγκ: Δεν ανεχόμαστε κήρυγμα ή παρεμβάσεις από κανέναν-1
Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ Γουάνγκ Τσουν (φωτ.: Xinhua/Guo Chen)

Κατηγόρησε μάλιστα τις δυτικές χώρες ότι η παραχώρηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία «θα ενισχύσει προφανώς την παραγωγή πυρηνικών υλικών, και αντιβαίνει στον σκοπό και την κεντρική δέσμευση των συνθηκών για τον περιορισμό των πυρηνικών». Στο πνεύμα αυτό κάλεσε την ΙΑΕΑ να καταδικάσει το τριμερές σύμφωνο.

Πηγή: Reuters, Xinhua, China Daily

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή