Γερμανία: Eίδος πολυτελείας τα φρούτα και τα λαχανικά για τα χαμηλά εισοδήματα

Γερμανία: Eίδος πολυτελείας τα φρούτα και τα λαχανικά για τα χαμηλά εισοδήματα

Στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τη Γερμανία αναφέρεται η πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τη Γερμανία αναφέρεται η πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης (VdK), Βερένα Μπέντελε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Tagesspiegel».

«Λόγω των αυξήσεων των τιμών, τα φρούτα και τα λαχανικά γίνονται οριστικά είδη πολυτελείας για τους φτωχούς, αφού δεν μπορούν πλέον να τα αντέξουν οικονομικά. Στο κοινωνικό επίδομα Hartz IV προβλέπονται μόνο πέντε ευρώ την ημέρα για σίτιση. Αυτά δεν ήταν αρκετά για μια ισορροπημένη διατροφή, όπως έδειξαν μελέτες. Το γεγονός ότι το κοινωνικό επίδομα αυξάνεται τώρα κατά τρία γελοία ευρώ επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με το βασικό κοινωνικό βοήθημα», τονίζει η Μπέντελε.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν στη Γερμανία κατά 4,6 % τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 9%. Η πράσινη σαλάτα έχει γίνει σχεδόν 40% πιο ακριβή.

Η Γερμανική Εταιρεία Διαβήτη (DDG) και η Γερμανική Συμμαχία για την αντιμετώπιση μη Μεταδοτικών Ασθενειών (DANK) ζητούν την καθιέρωση ενός «υγιούς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί πρέπει να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, τα ανθυγιεινά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως είναι τα αναψυκτικά, θα πρέπει να έχουν υψηλότερο ΦΠΑ, δηλαδή 29%.

«Οι οικογένειες με αδύναμο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο θα επωφεληθούν, καθώς θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια», τόνισε η Μπάρμπαρα Μπίτσερ διευθύνουσα σύμβουλος της DDG.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες αππό ΑΠΕ – ΜΠΕ, Tagesspiegel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT