ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: ΗΠΑ και Γαλλία αναγνωρίζουν ότι η συμφιλίωση θα χρειαστεί «χρόνο και πράξεις»

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η συμφιλίωση με τη Γαλλία μετά την κρίση των υποβρυχίων, «θα χρειαστεί χρόνο» και «πράξεις» από πλευράς Ουάσιγκτον, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

AUKUS: ΗΠΑ και Γαλλία αναγνωρίζουν ότι η συμφιλίωση θα χρειαστεί «χρόνο και πράξεις»

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η συμφιλίωση με τη Γαλλία μετά την κρίση των υποβρυχίων, «θα χρειαστεί χρόνο» και «πράξεις» από πλευράς Ουάσιγκτον, δήλωσε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και πολλή δουλειά και μεταφράζεται όχι μόνο σε δηλώσεις αλλά και με πράξεις», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μακρόν-Μπάιντεν: Συμφώνησαν ότι η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν «καλύτερες συνομιλίες»

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως έχει πολύ μεγάλη εκτίμηση για τον κ. Λεντριάν.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος ανέφερε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον θα χρειαστεί «χρόνο και πράξεις».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επιστρέφει στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρέσβης

Υπενθυμίζεται ότι η ρήξη στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις προκλήθηκε έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας (AUKUS), που οδήγησε στην ακύρωση, από πλευράς Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις