Μπλίνκεν: Έπρεπε να είχαμε καλύτερη επικοινωνία με τη Γαλλία

Μπλίνκεν: Έπρεπε να είχαμε καλύτερη επικοινωνία με τη Γαλλία

Η αναθέρμανση των γαλλοαμερικανικών σχέσεων είναι μόλις στην αρχή της, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολογητικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σχετικά με την απόκρυψη από το Παρίσι της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) που είχε άμεσες συνέπειες για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρέθηκε στη Γαλλία και είχε συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των γαλλοαμερικανικών σχέσεων που η συμφωνία AUKUS έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, η δημοσιογράφος «στρίμωξε» πολύ τον κ. Μπλίνκεν , που δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ο ίδιος γαλλόφιλος: «Περιμέναμε καλύτερα [αποτελέσματα] ιδιαιτέρως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και ακόμη περισσότερο από εσάς. Εσείς μιλάτε γαλλικά, είστε γαλλόφιλος. Αναμέναμε καλύτερο διάλογο», είπε στον Αμερικανό υπουργό η δημοσιογράφος του καναλιού.

Διαβάστε επίσης:

Ο κ. Μπλίνκεν, που μιλούσε γαλλικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, απάντησε ότι κατανοεί το αίσθημα της προδοσίας που έχουν οι Γάλλοι και τόνισε ότι οι Αμερικανοί κατανοούν πως «θα μπορούσαν και έπρεπε να τα είχαμε πάει καλύτερα αναφορικά με την επικοινωνία». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι «πάνω από όλα, κάποιες φορές παίρνουμε ως δεδομένες μια σχέση τόσο σημαντική και βαθιά όσο αυτή ανάμεσα στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Αμερικανός υπουργός αναγνώρισε ότι στην προσπάθεια αναθέρμανσης των γαλλοαμερικανικών σχέσεων η επίσκεψή του στο Παρίσι δεν είναι «κάθε άλλο παρά το τέλος της διαδικασίας, βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές της».

Πηγή: CΝΝ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή