Υπόθεση Καβαλά: Προς εκτόνωση η διπλωματική κρίση Αγκυρας – πρεσβειών

Υπόθεση Καβαλά: Προς εκτόνωση η διπλωματική κρίση Αγκυρας – πρεσβειών

Ικανοποίηση για το περιεχόμενο δήλωσης των δυτικών πρέσβεων, τους οποίους είχε απειλήσει με απέλαση εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται να αναζητεί βαλβίδα εκτόνωσης στην διπλωματική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Καβαλά. 

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση για το περιεχόμενο δήλωσης των δυτικών πρέσβεων, τους οποίους είχε απειλήσει με απέλαση, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται να αναζητεί βαλβίδα εκτόνωσης στην διπλωματική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Καβαλά

Σύμφωνα με το Anadolu, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε την δήλωση των πρεσβειών ότι παραμένουν δεσμευμένες στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης.

Επικαλούμενο πηγές στην τουρκική προεδρία, το Anadolu αναφέρει ότι ο Ερντογάν «χαιρέτισε» τη δήλωση που ανήρτησαν στο Twitter οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, και την οποία υιοθέτησαν αργότερα, κάνοντας re-tweet, οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

Το 41ο άρθρο της -υπογραφείσης το 1961 στη Βιέννη- Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά διατυπώνει την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επεχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη δήλωση λέγοντας ότι «οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».

Το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις και εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή