Βόρεια Μακεδονία: Η ήττα και παραίτηση Ζάεφ δεν σχετίζονται με τις Πρέσπες

Βόρεια Μακεδονία: Η ήττα και παραίτηση Ζάεφ δεν σχετίζονται με τις Πρέσπες

Τα αίτια της πανωλεθρίας του κυβερνώντος κόμματος αφορούν στην εσωτερική διακυβέρνηση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στη Βόρεια Μακεδονία είναι ο κύριος λόγος της πανωλεθρίας του Ζόραν Ζάεφ και του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της γειτονικής χώρας, που οδήγησε στην αποχώρησή του τόσο από την πρωθυπουργία όσο και την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Πέρα από κάποιες εθνικιστικές κορώνες της αντιπολίτευσης περί εθνικών υποχωρήσεων, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν φαίνεται να έχει παίξει κάποιο ρόλο στη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένου ότι εκτός του SDSM την ήττα γνώρισε στις αλβανόφωνες περιοχές και ο κύριος κυβερνητικός εταίρος του κ. Ζάεφ, το κόμμα DUI.

Ο Φλόριαν Μπίμπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία με ειδίκευση στα Βαλκάνια, εκτιμά ότι η ήττα του κόμματος Ζάεφ «προκλήθηκε από το ίδιο το κόμμα με την κακή προεκλογική εκστρατεία και τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την αδυναμία της ΕΕ να δράσει» σχετικά με την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας, δεδομένου του βέτο της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Έλενα Στάβρεφσκα του Lοndon School of Economics, «τα αποτελέσματα δείχνουν γενικά ότι το εκλογικό σώμα τιμώρησε το SDSM γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, όχι μόνο αναφορικά με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα της IRI έδειξε ότι οι κύριοι λόγοι δυσαρέσκειας αφορούν στην οικονομική κατάσταση στη χώρα με τη διόγκωση της ανεργίας, και στον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την έλλειψη εμβολίων. Οι σχέσεις με γειτονικές χώρες αποτελούν κύρια αιτία δυσαρέσκειας μόνο για το 2% των πολιτών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες της Καθημερινής κάνουν περαιτέρω λόγο και για δυσαρέσκεια ακόμη και εντός του υπουργικού συμβουλίου έναντι του κ. Ζάεφ σχετικά με την απομάκρυνση ικανών στελεχών και τεχνοκρατών από τον κυβερνητικό μηχανισμό και τη διάπραξη σοβαρών διαχειριστικών και επικοινωνιακών σφαλμάτων σε διάφορους εσωτερικούς τομείς.

Με πληροφορίες από Reuters, Balkan Insight, Ν1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή