Τουρκία: Σύροι πρόσφυγες απελαύνονται γιατί ανεβάζουν βίντεο όπου τρώνε μπανάνες

Τουρκία: Σύροι πρόσφυγες απελαύνονται γιατί ανεβάζουν βίντεο όπου τρώνε μπανάνες

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τις αρχές να κάνουν λόγο για πρόκληση μίσους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία εθνικιστική παράκρουση στην Τουρκία οδηγεί στην απέλαση Σύρων προσφύγων επειδή ανεβάζουν σε εφαρμογή στο Ίντερνετ βιντεάκια στα οποία καταναλώνουν μπανάνες την ώρα που οι Τούρκοι πολίτες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Τουλάχιστον 11 Σύροι έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν υποχρεωτική επιστροφή στην πατρίδα τους κατηγορούμενοι από τις τουρκικές αρχές ότι «προκαλούν μίσος» επειδή τρώνε μπανάνες «κατά τρόπο προκλητικό» σε βίντεο που αναρτούν στην εφαρμογή Tik Tok.

Σε ένα κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας έναντι της τεράστιας παροικίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία (που αριθμεί περί τα 3,6 εκατομμύρια μέλη), εκφράζονται φόβοι για γενικευμένες αντιπαραθέσεις εκ μέρους των Τούρκων, που θεωρούν ότι οι Σύροι και οι Αφγανοί παίρνουν σημαντικό κομμάτι της όλο και συρρικνούμενης τουρκικής οικονομίας και απασχόλησης.

Όμως το θέμα με τα βίντεο κατανάλωσης μπανάνας έχει συγκεκριμένη σημασία για Τούρκους και Σύρους. Προέρχεται από μια δημόσια συζήτηση που κυκλοφόρησε ιδιαιτέρως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδειχνε Τούρκους και Σύρους να διαφωνούν για τη θέση των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία. Εκεί εμφανίζεται ένας Τούρκος να λέει ότι βλέπει Σύρους να αγοράζουν πολλά κιλά μπανάνες, ενώ εκείνος δεν έχει χρήματα να τις αγοράσει.

Αυτό προκάλεσε χείμαρρο αναρτήσεων βίντεο στο Tik Tok από Σύρους πρόσφυγες που εμφανίζονται να τρώνε επιδεικτικά τις μπανάνες τους, σε μια κατά τα άλλα αθώα εκστρατεία αυτοπροσδιορισμού του ταλαιπωρημένου από τον συριακό εμφύλιο πληθυσμού.

Σε μια λιγότερο αθώα ανάρτηση, φαίνεται μια μπανάνα να έχει πάρει τη θέση της ημισελήνου στην τουρκική σημαία. Το ζήτημα εκμεταλλεύτηκε το νεοπαγές εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας με την ονομασία Κόμμα της Νίκης, που κατέθεσε καταγγελία λέγοντας ότι οι Σύροι χρήστες της εφαρμογής «προσβάλλουν τον τουρκικό λαό και τη σημαία του».

Άλλοι Τούρκοι διαμαρτύρονται ότι τα βίντεο «κοροϊδεύουν τους Τούρκους για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», ενώ και οι αρχές πλέον έδειξαν ενοχλημένες. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 11 Σύροι χρήστες της εφαρμογής και πρόκειται να απελαθούν, ενώ συνελήφθη και Σύρος δημοσιογράφος που έκανε σχετικό ρεπορτάζ για την άποψη των Τούρκων.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή