Τεργέστη: Στο έλεος της Covid το προπύργιο των αρνητών

Τεργέστη: Στο έλεος της Covid το προπύργιο των αρνητών

Υπήρξε το κέντρο των διαμαρτυριών ενάντια σε σχεδόν κάθε μέτρο της ιταλικής κυβέρνησης - από τα εμβόλια και τις μάσκες έως το υγειονομικό πάσο- κατά του εμβολιασμού. Τώρα στενάζει υπό το βάρος της επέλασης του κορωνοϊού. Η περίπτωση της Τεργέστης είναι τραγικά διδακτική.

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού ηγήθηκε των διαμαρτυριών ενάντια στο νέο υγειονομικό πάσο της ιταλικής κυβέρνησης, η Τεργέστη υποδέχθηκε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όταν η Ιταλία εισήγαγε το πιο σκληρό υγειονομικό πάσο της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, η πόλη – λιμάνι της Τεργέστης έγινε το επίκεντρο των διαμαρτυριών. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Τεργέστη αναδύεται ως επίκεντρο μιας έξαρσης κρουσμάτων που συνδέεται άμεσα με εκείνες τις διαμαρτυρίες και η οποία απειλεί να επιβαρύνει τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Η κατάσταση στην Τεργέστη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε σύμφωνα με τους New York Times ο επιδημιολόγος Φάμπιο Μπαρμπόνε, με τον Μασιμιλιάνο Φέντριγκα, επικεφαλής της περιφέρειας Φριούλι Βενέτσια Τζούλια –της οποίας πρωτεύουσα είναι η Τεργέστη- να είναι πιο ωμός, κάνοντας λόγο για «ηλιθιότητα».

Απειλή για τη δημόσια υγεία

Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού, από τον οποίο επλήγη σφόδρα στην έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, η έξαρση στην Τεργέστη δείχνει πώς μια ανεμβολίαστη μειονότητα -είτε υποκινείται από ανησυχίες για την ελευθερία, το δικαίωμα στην εργασία ή αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας- μπορεί να απειλήσει την ευρύτερη δημόσια υγεία.

Η Ιταλία δεν είναι μόνη, τονίζεται στο δημοσίευμα των ΝΥΤ. Στη Γερμανία, η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών οδήγησε τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, να προειδοποιήσει για «πανδημία ανεμβολίαστων».

Σε όλη την Ευρώπη, η οποία την περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό παγκοσμίως, τα επίπεδα μετάδοσης ενισχύονται τόσο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για πιθανότητα μισού εκατομμυρίου θανάτων τους επόμενους τρεις μήνες.

«Η Ευρώπη έχει επιστρέψει στο επίκεντρο της πανδημίας – εκεί που βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων σε μεγάλο βαθμό στα ανεπαρκή επίπεδα εμβολιασμού σε χώρες όπως η Ρωσία και στη χαλάρωση μέτρων όπως η χρήση μάσκας, ιδιαίτερα στη Βρετανία.

Συλλογή υπογραφών υπέρ των εμβολίων

Ένα πρωί, προ ολίγων ημερών, στην κεντρική πλατεία Unità d’Italia της Τεργέστης –όπου έλαβαν χώρα πολλές διαδηλώσεις- ο Ντάριο Τζιακομίνι, ακτινολόγος που τέθηκε σε αναστολή από το νοσοκομείο του επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί, κάθισε στον εξωτερικό χώρο καφετέριας, καθώς το «Green Pass» δεν του επέτρεπε να καθίσει μέσα σε αυτήν. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό καθιστά τους ανεμβολίαστους «κοινωνικά νεκρούς». Υποστήριξε επιπλέον ότι το κίνημα κατά του υγειονομικού πάσου θα εξαπλωθεί παντού, με την Τεργέστη να είναι η «σπίθα».

Ενώ οι διαμαρτυρίες σε άλλες ιταλικές πόλεις έχουν σταματήσει καθώς οι Ιταλοί αποδέχθηκαν το «πράσινο» πιστοποιητικό, στην Τεργέστη αξιωματούχοι χρειάστηκε να απαγορεύσουν διαδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να προφυλάξουν τη φήμη της πόλης. Την περασμένη Κυριακή, ο καθηγητής νομικής και ηγετική προσωπικότητα στην Τεργέστη, Μιτγια Γιαλούζ, ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους υπέρ της επιστήμης και των εμβολίων, συλλέγοντας μέχρι στιγμής 50.000.

«Αρκετά», δήλωσε ο Αντόνιο Παολέτι, πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου ConfCommercio της Τεργέστης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια μειοψηφία μιας μειοψηφίας να μπλοκάρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για εβδομάδες» πρόσθεσε.

Πολλοί Ιταλοί άρχισαν να διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει στην Τεργέστη, η οποία υπήρξε σημείο αναφοράς μεταξύ αυτοκρατοριών και σταυροδρόμι της Ιταλίας, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν το κέντρο του ιταλικού κινήματος για την ανάκτηση «αλύτρωτων» εδαφών. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έλεγχαν την Τεργέστη, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια της Γιουγκοσλαβίας και τελικά την παρέδωσαν στην Ιταλία το 1954. Μια τεράστια πινακίδα «Καλώς ήρθατε στην Ελεύθερη Επικράτεια της Τεργέστης» στο κέντρο της πόλης θυμίζει ότι ορισμένοι εκεί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η περιοχή προσαρτήθηκε παράνομα από την Ιταλία.

Η ανοησία και η ανεξαρτησία…

«Αν κοιτάξετε την Τεργέστη, ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο μέρος», είπε ο κ. Τζιακομίνι, ο οποίος δεν είναι από την περιοχή. Άλλοι ειδικοί, απλώς κάνουν λόγο για «ανοησία», αναφερόμενοι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Οι άνθρωποι που μιλούν για ανεξαρτησία — αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό», είπε ο Πιέρο Ντελμπέλο, διευθυντής Περιφερειακού Ινστιτούτου για τον Πολιτισμό, το μουσείο του οποίου λειτούργησε ως κέντρο εμβολιασμού κατά την ισπανική γρίπη, το 1921. «Ας μην ψάχνουμε για ιστορικά κίνητρα εκεί που δεν υπάρχουν» υπογράμμισε. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι το υψηλότερο επίπεδο μολύνσεων της Τεργέστης σχετίζεται περισσότερο με τη γεωγραφική της θέση και τα κοινά σύνορά της με τη Σλοβενία.

O αντιπρόεδρος της περιοχής, Ρικάρντο Ρικάρντι, αν και αποδίδει τη μεγαλύτερη ευθύνη της έξαρσης στους διαδηλωτές, συμφωνεί ότι τα ποσοστά των μολύνσεων έχουν να κάνουν και με τη θέση της πόλης στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης. «Ζούμε σε μια περιοχή», λέει, «όπου στα σύνορά μας υπάρχει κυκλοφορία του ιού που είναι εξαιρετικά υψηλή».

Ωστόσο, για τις αρχές, ο λόγος του ξεσπάσματος είναι ξεκάθαρος. Ο Βαλέριο Βαλέντι, ανώτατος αστυνομικός διευθυντής της Τεργέστης, είπε στους δημοσιογράφους την μέσα στην εβδομάδα ότι η παρούσα κορύφωση έχει να κάνει «αυστηρά» με τις διαμαρτυρίες. Και οι γιατροί συμφωνούν μαζί του.

«Στο κόκκινο» οι εντατικές της περιοχής

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Τεργέστη την περασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκε κατά περισσότερα από 800 σε σχέση με την προηγούμενη και οι αρχές ανησυχούν βαθιά για «εκθετική» αύξηση. Οι δε ασθενείς με Covid έχουν καταλάβει περίπου το 18% των κρεβατιών εντατικής θεραπείας της περιοχής, ξεπερνώντας ένα επικίνδυνο όριο.

«Η μεγαλύτερο συρροή», είπε ο Δρ Μπαρμπόουν, επιδημιολόγος της περιοχής, εμφανίστηκε σε 93 άτομα που στριμώχνονταν μαζί χωρίς μάσκες και φώναζαν συνθήματα στις συγκεντρώσεις στην Τεργέστη. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε, «δεν είναι εμβολιασμένοι».

Στην Ιταλία, τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό rapid τεστ ή πρόσφατη βεβαίωση ανάρρωσης από τον Covid για να πάει κανείς στον χώρο εργασίας του. Ο αρχηγός των λιμενεργατών που διαμαρτύρονταν για τις σχετικές προβλέψεις λέγεται Στέφανο Πούτζερ και είναι ένας τοπικός ακτιβιστής με πολιτικές φιλοδοξίες.

Εμβολιασμένος ο ίδιος, υποστήριζε ότι είναι άδικο να αναγκάζονται οι μη εμβολιασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις (τεστ) για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Πολλοί από εκείνους που υποστήριζαν τις απόψεις του θύμιζαν ότι το Σύνταγμα της Ιταλίας ξεκινά με τις λέξεις «Η Ιταλία είναι μια Δημοκρατία που βασίζεται στην εργασία».

Με πληροφορίες από New York Times

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή