Κομισιόν: Αρμοδιότητα κάθε κράτους η χρήση του πιστοποιητικού COVID εντός συνόρων

Κομισιόν: Αρμοδιότητα κάθε κράτους η χρήση του πιστοποιητικού COVID εντός συνόρων

Η χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 σε δραστηριότητες εντός της κάθε χώρας και η περίοδος ισχύος του, είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους – μέλους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 σε δραστηριότητες εντός της κάθε χώρας και η περίοδος ισχύος του, είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους – μέλους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με αφορμή τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ και θεωρητικά ισχύει ως την 1η Ιουλίου 2022 (12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην ΕΕ) με τη δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο.

«Νωρίς για συμπέρασμα»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κρίστιαν Βίγκαν, δήλωσε για το ίδιο ζήτημα ότι ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

«Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τί θα γίνει με την τρίτη δόση. Ωστόσο είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και σαφείς κανόνες για τους πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Κ», ένα από τα πιθανά μέτρα που ήδη υπάρχει ως σκέψη στην κυβέρνηση και μπορεί να μας απασχολήσει από τον επόμενο μήνα και σε κάθε περίπτωση στις αρχές του έτους είναι η «ημερομηνία λήξης» του πιστοποιητικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το συγκεκριμένο μέτρο είχε συζητηθεί σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το θέμα θα τεθεί αναλυτικά στη σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Τούτο συμβαίνει καθώς όποια απόφαση και να παρθεί θα πρέπει να αφορά όλα τα κράτη – μέλη, ώστε να μην υπάρξει το εξής παράδοξο: ένας Ελληνας που έχει κάνει μόνο τις δύο δόσεις να μην έχει πιστοποιητικό και ένας Γερμανός να έχει, εάν οι αποφάσεις των δύο χωρών είναι διαφορετικές. Το κλίμα, πάντως, που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση που φαίνεται πιθανό να ληφθεί στο μέλλον, καθώς ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τους πολίτες. Ακόμα όμως δεν βρισκόμαστε εκεί, καθώς δεν υπάρχει εκτός των άλλων ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει και φθίνει η ανοσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

• Μπουρλά για χάπι Pfizer: Mπορεί να αλλάξει τους «όρους του παιχνιδιού»

• Αναβαθμίζεται η έρευνα για τον 34χρονο τζιχαντιστή

• Μυτιλήνη: Παρέμβαση εισαγγελέα για ιερέα που φέρεται να λειτούργησε ναό ενώ νοσούσε από κορωνοϊό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή