Στην άβυσσο της COVID βουλιάζει η Ευρώπη

Στην άβυσσο της COVID βουλιάζει η Ευρώπη

Συστάσεις για ενίσχυση ελέγχων σε πιστοποιητικά, συχνά τεστ και χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας ακόμα επικίνδυνος πανδημικός χειμώνας προδιαγράφεται για την Ευρώπη. Στα περισσότερα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου σημειώνεται πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων, αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και της διστακτικότητας έναντι των εμβολίων. Οπως μάλιστα δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε, αν δεν μεταστραφεί αμέσως η κατάσταση θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, μέχρι τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον άλλες 500.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. 

Η Γερμανία χθες κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα ρεκόρ νέων λοιμώξεων. Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι διατρέχουν «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» να νοσήσουν. «Οι εμβολιασμένοι διατρέχουν μέτριο κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό, ο οποίος, ωστόσο, αυξάνεται», καταλήγει το Ινστιτούτο. 

Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, απηύθυνε έκκληση για εντατικοποίηση της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων αλλά και ενίσχυση των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των διαγνωστικών εξετάσεων. Πλέον όλοι οι Γερμανοί πολίτες, κάθε ηλικίας, έχουν τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης εμβολίου, αρκεί να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι «αυτός πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση». Επίσης αποκάλυψε ότι το σύστημα υγείας της χώρας δοκιμάζεται σκληρά και σε κάποιες περιοχές ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία εξαιτίας της πληρότητας των ΜΕΘ. Ηδη οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων προειδοποίησαν ότι αν η ορμή του τέταρτου κύματος δεν αναχαιτιστεί τάχιστα, τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα ένα lockdown.

Τη δυνατότητα τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες ανακοίνωσε χθες και η Μάλτα. Ο Κρις Φερν, υπουργός Υγείας του νησιωτικού κράτους, τόνισε ότι είναι σαφές πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φθίνει και η τρίτη δόση είναι μονόδρομος. Η Μάλτα διαθέτει την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ε.Ε., αναφορικά με τον ενήλικο πληθυσμό, έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 91,7%. 

Στην άβυσσο της COVID βουλιάζει η Ευρώπη-1

Σε ευνοϊκότερη θέση βρίσκεται, επί του παρόντος, η Ιταλία. Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, υπογράμμισε ότι η Ιταλία είναι ένα από τα λίγα κράτη της Ε.Ε. όπου υπάρχουν περιοχές με ικανοποιητική ή καλή επιδημιολογική εικόνα. Αντιθέτως, στην Κροατία η κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει νέους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις και να διευρύνει τη χρήση των εμβολιαστικών διαβατηρίων, μετά τα πρόσφατα νέα υψηλά ρεκόρ κρουσμάτων. Το γαλλικό Κοινοβούλιο, επίσης, ψήφισε υπέρ της επέκτασης του «υγειονομικού πάσου» τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Η επίδειξή του επιβάλλεται για τη συμμετοχή στο σύνολο των δραστηριοτήτων, από την είσοδο στα καφέ και τα μουσεία μέχρι τα σιδηροδρομικά ταξίδια.

«Ανοίξτε τα παράθυρα»

Στην Αγγλία καταγράφεται μια ήπια αποκλιμάκωση της πανδημίας, με τον δείκτη αναπαραγωγής Rt (μεταδοτικότητας) να σημειώνει μικρή πτώση στο 0,9 και 1,1. Η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα τους επόμενους μήνες, άρχισε –με την υποστήριξη των επιστημόνων– εκστρατεία με σύνθημα «Ανοίξτε τα παράθυρα. Σταματήστε την COVID». Με αυτή συνιστά στους Βρετανούς να ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών τους επί δέκα λεπτά κάθε ώρα, εφόσον βρίσκονται εκεί με φίλους ή συγγενείς. Oπως τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, Τόμας Γουάιτ, «υπάρχουν μικρές, αλλά σημαντικές ενέργειες που μπορούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο προσβολής μας από τον κορωνοϊό. Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αλλά και τα διαγνωστικά τεστ σε τακτά διαστήματα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, ωστόσο, τη σημασία του εξαερισμού των κλειστών χώρων ακόμα και μέσα στον χειμώνα».

Ειδήσεις σήμερα

ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων 55% στην Ευρώπη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες

 Pfizer εναντίον Merck: Όσα γνωρίζουμε για τα δύο χάπια κατά της Covid-19

 Νέα έρευνα: Πόσο μειώθηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων – Τα στοιχεία για Pfizer, Moderna, J&J

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή