Υπόθεση Pegasus: Στόχος χάκερ και τα κινητά Παλαιστινίων ακτιβιστών

Υπόθεση Pegasus: Στόχος χάκερ και τα κινητά Παλαιστινίων ακτιβιστών

Τα κινητά τηλέφωνα έξι Παλαιστινίων ακτιβιστών είχαν παραβιαστεί από τον Ιούλιο του 2020 αναφέρεται σε έκθεση της FLD, οργάνωσης με έδρα το Δουβλίνο που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κινητά τηλέφωνα έξι Παλαιστινίων ακτιβιστών, οι οποίοι εργάζονται σε οργανώσεις που πρόσφατα καταχωρήθηκαν από το Ισραήλ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, παραβιάστηκαν από το λογισμικό spyware που κατασκεύασε η NSO Group, σημειώνεται σε έκθεση της Front Line Defenders.

Η FLD, μια οργάνωση με έδρα το Δουβλίνο που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακάλυψε ότι τα κινητά τηλέφωνα του Salah Hammouri, ενός δικηγόρου του οποίου το καθεστώς διαμονής στην Ιερουσαλήμ έχει ανακληθεί, καθώς και πέντε ακόμα Παλαιστίνιων δέχθηκαν επίθεση τον Ιούλιο του 2020.

Τα ευρήματα της FLD επιβεβαιώθηκαν από τεχνικούς εμπειρογνώμονες του Citizen Lab και του εργαστηρίου ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η αποκάλυψη αναμένεται να εντείνει την κριτική κατά του Ισραήλ, αναφορικά με την απόφασή του να καταχωρήσει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τις έξι παλαιστινιακές ΜΚΟ.

Η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και πολλές ισραηλινές οργανώσεις κατήγγειλαν την απόφαση αυτή, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, μερικές εκ των οποίων λαμβάνουν χρήματα από ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισαν την κίνηση «μετωπική επίθεση» στο παλαιστινιακό κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε την NSO Group, την εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στη μαύρη λίστα με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών «έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (…) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή», υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές σε ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν τεχνικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το κράτος του Ισραήλ διέταξε την ηλεκτρονική επίθεση, ωστόσο οι έξι Παλαιστίνιοι εργάζονται για οργανώσεις που έχουν στοχοποιηθεί και κατηγορηθεί για εγκλήματα από τις ισραηλινές αρχές. Η NSO ισχυρίζεται ότι διαθέτει το λογισμικό κατασκοπείας της μόνο σε κυβερνητικούς πελάτες με στόχο την καταπολέμηση των σοβαρών εγκλημάτων και της τρομοκρατίας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ελέγχεται στενά από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Εκπρόσωπος του Ομίλου NSO δήλωσε: «Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να αρνηθούμε την ταυτότητα των πελατών μας. Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, ο Όμιλος NSO δεν διαχειρίζεται ο ίδιος τα προϊόντα. Η εταιρεία δίνει άδεια στις κρατικές υπηρεσίες για να το πράξουν και δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία των ατόμων που παρακολουθούνται.

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις σήμερα 

COP26: Πρωτότυπο «καμπανάκι» από τον ΥΠΕΞ του Τουβαλού για την κλιματική αλλαγή

Κινεζικές ασκήσεις στην έρημο με fake αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ (εικόνες)

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή