Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την αμυντική ενίσχυση του Πεκίνου

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την αμυντική ενίσχυση του Πεκίνου

Το Κογκρέσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο θορυβούνται από την αμυντική ενίσχυση της Κίνας και την ταχεία προώθηση του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών πυραύλων από το Πεκίνο.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Κογκρέσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο θορυβούνται από την αμυντική ενίσχυση της Κίνας και την ταχεία προώθηση του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών πυραύλων από το Πεκίνο. Οι πρόσφατες δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων, η επέκταση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου, το διαστημικό πρόγραμμα και οι διαρκείς απειλές κατά της Ταϊβάν από μέρους της Κίνας συνθέτουν, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εικόνα ανανεωμένων αμυντικών φιλοδοξιών της.

«Παρακολουθούμε μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές μετατοπίσεις στην παγκόσμια ιστορία. Η Κίνα φιλοδοξεί να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός επικεφαλής του γενικού επιτελείου άμυνας, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτυακού περιοδικού The Hill. Αίσθηση είχε προκαλέσει στο Πεντάγωνο τον Αύγουστο η επιτυχημένη δοκιμή κινεζικού υπερηχητικού πυραύλου, ο οποίος εισήλθε σε τροχιά προτού επιστρέψει στη γήινη ατμόσφαιρα για να πλήξει τον στόχο του. Ο στρατηγός Μάιλι χαρακτήρισε τη δοκιμή «στιγμή Σπούτνικ», συγκρίνοντας την κινεζική άσκηση με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τη Γη από την ΕΣΣΔ το 1957. Σε έκθεσή του το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το Πεκίνο, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, συνέχισε τις προσπάθειες ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Ομοιώματα αμερικανικών αεροπλανοφόρων χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για στόχους σε πεδίο βολής.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και μέλη της νομοθετικής εξουσίας, όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Ινχοφ, ο οποίος επέμεινε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πιο ευάλωτη φάση τους απέναντι στις κινεζικές γεωστρατηγικές φιλοδοξίες.

Στο μεταξύ, ομοίωμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου σε πεδίο βολής ερήμου της δυτικής Κίνας χρησιμοποιούν οι κινεζικές πυραυλικές δυνάμεις, αποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο επιδιώκει την εξουδετέρωση των επίφοβων αυτών αμερικανικών ναυτικών όπλων. Εικόνες κατασκοπευτικών δορυφόρων έδειξαν ότι οι στόχοι στο πεδίο βολής της ερήμου Τακλαμακάν στην επαρχία Σιντζιάνγκ έχουν τη μορφή αεροπλανοφόρου και αντιτορπιλικών κλάσης Αρλεϊ-Μπερκ, που ανήκουν στον 7ο Στόλο των ΗΠΑ, αρμόδιο για τον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και τα στενά της Ταϊβάν. Το γεγονός ότι το κινεζικό επιτελείο δεν κατέβαλε την παραμικρή προσπάθεια να αποκρύψει το πεδίο βολής σημαίνει ότι το Πεκίνο απευθύνει με τον τρόπο αυτό έμμεση προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον για την ισχύ των κινεζικών πυραυλικών δυνάμεων.

Ειδήσεις σήμερα

• Κινεζικές ασκήσεις στην έρημο με fake αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ (εικόνες)

• Κίνα – ΗΠΑ: Το Πεκίνο απέρριψε την έκθεση του Πενταγώνου για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή