Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζάεφ αναβάλλει επ΄ αόριστον την παραίτησή του

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζάεφ αναβάλλει επ΄ αόριστον την παραίτησή του

Η αντιπολίτευση φαίνεται πως δεν διαθέτει πια την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η πρόταση μομφής

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, αναβάλλει επ΄ αόριστον τις παραιτήσεις του από την πρωθυπουργία της χώρας και της ηγεσίας του κόμματός του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το βράδυ της Τρίτης, στην οποία συμμετείχε ο κ. Ζάεφ, λόγω της δύσκολης και περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος του Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τη Δευτέρα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα εξεταστεί από τη Βουλή, σε συνεδρίαση του Σώματος την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

Ωστόσο η αλλαγή στάσης ενός εκ των βουλευτών αλβανόφωνου κόμματος τοοποίο έχει ταχθεί κατά του κ. Ζάεφ σημαίνει ότι την πρόταση μομφής αναμένεται να υπερψηφίσουν μόνο 60 βουλευτές από τους 120, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 61 ψήφοι. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί και την απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας να αναβάλει επ’ αόριστον την παραίτησή του.

Πληροφορίες από τα Σκόπια επίσης κάνουν λόγο για προσέγγιση άλλων πιθανών υποψηφίων για την πρωθυπουργία σε περίπτωση αποχώρησης Ζάεφ, αλλά χωρίς επιτυχία, ειδικά στο θέμα της συναίνεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Βόρεια Μακεδονία: Οκτώ «φάουλ» με την εφαρμογή των Πρεσπών

Β. Μακεδονία: Οι εθνικιστές, οι Πρέσπες και η αξιοπιστία ΗΠΑ, ΕΕ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή