Λευκορωσία – Πολωνία: Η Μέρκελ ζητά από τον Πούτιν να δράσει για τη μεταναστευτική κρίση

Λευκορωσία – Πολωνία: Η Μέρκελ ζητά από τον Πούτιν να δράσει για τη μεταναστευτική κρίση

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», υπογράμμισε η Μέρκελ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει δράση σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, όπως έκανε σήμερα γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», υπογράμμισε η Μέρκελ στον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στα πολωνολευκορωσικά σύνορα, με την Καγκελάριο να ζητά από τον Πούτιν «να ασκήσει την επιρροή του» στο καθεστώς του Μινσκ.

Μετανάστες έριξαν φράκτες και πέρασαν τα σύνορα

Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας.

Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φρακτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος με αυτοσχέδιες φωτιές.

Προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική, αναζητούν πρόσβαση στο έδαφος της Ε.Ε., αλλά οι ελπίδες τους εμποδίζονται από τον συρμάτινο φράκτη και το τείχος των Πολωνών μεθοριακών φρουρών.

Κυρώσεις από Ε.Ε. κατά Μινσκ ζητεί η Γερμανία

Παράλληλα, η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Λευκορωσίας, όπως τόνισε ο Γερμανός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατηγορώντας τον κ. Λουκασένκο ότι εκμεταλλεύεται χιλιάδες μετανάστες, τους οποίους προωθεί στα σύνορα με την Πολωνία.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη στοχευμένη εμπορία μεταναστών», ανέφερε ο κ. Μάας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, προειδοποιώντας ότι η ΕΕ εργάζεται για να «επεκτείνει και να ενισχύσει (…) τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Λουκασένκο».

«Ο Λουκασένκο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι υπολογισμοί του δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας «φρικτή» την κατάσταση στα λευκορωσικά σύνορα, ο κ. Μάας κατηγόρησε τον κ. Λουκασένκο πως προκαλεί μια «επικίνδυνη» κατάσταση, από την οποία «δεν υπάρχει καμία διέξοδος για τον ίδιο».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να αναλάβουν δράση εναντίον χωρών και αεροπορικών εταιρειών που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

«Κανένας δεν πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχει ατιμώρητα στις απάνθρωπες ενέργειες του Λουκασένκο», έκρινε και προειδοποίησε πως «είμαστε έτοιμοι, ως ΕΕ, να εγγυηθούμε πως θα υπάρξουν συνέπειες».

Ο κ. Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, έχει υπογραμμίσει από την πλευρά του ότι η χώρα του «δεν θα γονατίσει» μπροστά στην Ε.Ε.

Με πληροφορίες από AFP, DPA, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Μεταναστευτικό: Ρήξη Πολωνίας – Λευκορωσίας

ΕΕ: «Γκανγκστερική επιχείρηση» από Λουκασένκο στα σύνορα με Πολωνία

Λιθουανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις προσφυγικές ροές

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή