Εμβόλιο Covid: Παρά τον Μπολσονάρου, η Βραζιλία ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε ποσοστά εμβολιασμού

Εμβόλιο Covid: Παρά τον Μπολσονάρου, η Βραζιλία ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε ποσοστά εμβολιασμού

Σε εθνικό επίπεδο, τρεις στους πέντε Βραζιλιάνους έχουν εμβολιαστεί πλήρως

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βραζιλία, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από Covid-19 στον κόσμο, έχει πλέον μεγαλύτερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη στάση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σχετικά.

Μπορεί ο λαϊκιστής ηγέτης της χώρας, που βαδίζει προς εκλογές, να αρνείται να εμβολιαστεί, όμως το δράμα του κράτους των 160 εκατομμυρίων κατοίκων με τους πάνω από 600.000 νεκρούς λόγω κορωνοϊού έχει ήδη οδηγήσει τρεις στους πέντε Βραζιλιάνους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Λόγω του αρνητισμού του κ. Μπολσονάρου έναντι του κορωνοϊού, η Βραζιλία υπέφερε και υποφέρει από έλλειψη στοιχειωδών μέσων περιορισμού της πανδημίας, όπως μάσκες, νοσοκομειακές κλίνες αλλά και ποσότητες οξυγόνου, οδηγώντας τη χώρα πολλές μέρες στην κορυφή του ημερήσιου αριθμού θανάτων σε απόλυτα νούμερα.

Στις ΗΠΑ, παρά την κρατική κινητοποίηση σε ομοσπονδιακό αλλά και πολιτειακό επίπεδο (στις περισσότερες περιπτώσεις), η αρχική ορμή για εμβολιασμούς καταλάγιασε από τα μέσα Απριλίου, με αποτέλεσμα σήμερα μόνο το 59% των Αμερικάνων να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η αφθονία των διαθέσιμων εμβολίων στις ΗΠΑ είναι τέτοια ώστε οι Αμερικανοί δεν ασχολήθηκαν καν με την εισαγωγή του σκευάσματος της AstraZeneca.

Στη Βραζιλία παλι, η επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος ήταν αργή, αλλά σταθερή. Ο σκεπτικισμός της κυβέρνησης Μπολσονάρου δεν φαίνεται να αλλοίωσε τον ενθουσιασμό των Βραζιλιάνων για τα εμβόλια. Μόλις έγιναν αυτά διαθέσιμα σε ευρεία κλίμακα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες πολιτών που εμβολιάζονταν και επαινούσαν το σύστημα υγείας της χώρας ενώ παράλληλα επέκριναν την κυβέρνηση.

Ακόμη και στενότατοι συνεργάτες του προέδρου έσπευσαν να εμβολιαστούν. Ο πρώην προσωπάρχης του, Λουίζ Εντουάρντο Ράμος, έχει ηχογραφηθεί να δηλώνει σε κλειστή σύσκεψη: «Όπως κάθε άνθρωπος, θέλω να ζήσω, που να πάρει!»

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο επικεφαλής του τοπικού τομέα δημόσιας υγείας, Ντανιέλ Σοράνζ, δηλώνει ότι ο δήμος θα είχε εμβολιάσει τρεις φορές ταχύτερα τον πληθυσμό της πόλης εάν είχε λάβει νωρίτερα τα εμβόλια. Ήδη το γενικό ποσοστό εμβολιασμού εκεί είναι στο 70%, πάνω από αυτό της Νέας Υόρκης.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Κατηγορίες Γερουσίας κατά Μπολσονάρου για τον χειρισμό της πανδημίας

⇒ Βραζιλία: Αυτόχθονες εναντίον Μπολσονάρου

⇒ Θετικοί στον κορωνοϊό ο γιος του Μπολσονάρου και μέλη της κυβέρνησής του

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή