Προειδοποίηση ΝΑΤΟ σε Μόσχα για την αύξηση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ σε Μόσχα για την αύξηση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα

Η συμμαχία είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας, τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή προειδοποίηση στη Μόσχα να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα απηύθυνε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια κλιμάκωση της παρουσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τόσο στα σύνορα με την Ουκρανία όσο και στην κατεχόμενη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής της βορειοατλαντικής συμμαχίας τόνισε σε δηλώσεις του πως το ΝΑΤΟ παραμένει σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. «Πρέπει να βλέπουμε καθαρά, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Κι αυτό που παρατηρούμε είναι μια σημαντική, μεγάλη ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τόνισε ακόμη ότι αν και δεν επιθυμεί να προβεί σε εκτιμήσεις αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας, «πρόκειται για μια ασυνήθιστη συγκέντρωση δυνάμεων, και γνωρίζουμε πως η Ρωσία έχει δείξει πρόθεση χρήσης αυτού του είδους της στρατιωτικής ισχύος στο παρελθόν ώστε να προβεί σε επιθετική δράση εις βάρος της Ουκρανίας».

Οι κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες έχουν διογκώσει τους φόβους για επίθεση. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις αυτές ως εμπρηστικές και παραπονείται για την αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της ρωσικής παρουσίας στα σύνορα είναι επικίνδυνη καθώς περιορίζει τη δυνατότητα αποτροπής θερμού επεισοδίου. «Το γεγονός ότι παρατηρούμε αυτή τη στρατιωτική κλιμάκωση στα σύνορα περιορίζει τον χρόνο προειδοποίησης ανάμεσα σε μια απόφαση στη Ρωσία και στη στρατιωτική της εφαρμογή με επιθετική δράση κατά της Ουκρανίας», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανότητα ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας την ώρα που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στην κρίση στη Λευκορωσία.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Πούτιν: Σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα οι ασκήσεις ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

⇒ Οσμή πολέμου στο ουκρανικό μέτωπο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή