Γερμανία: Ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση – Πώς θα κατανεμηθούν τα υπουργεία

Γερμανία: Ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση – Πώς θα κατανεμηθούν τα υπουργεία

Στους Πράσινους φαίνεται ότι θα ανατεθεί το υπουργείο Εξωτερικών, με υπουργό τη συν-επικεφαλής του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ. Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ πρόκειται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τη Bild.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Πράσινους φαίνεται ότι θα ανατεθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ νέα ΥΠΕΞ αναμένεται να οριστεί η συν-επικεφαλής του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild.

Επιπλέον, σύμφωνα και πάλι με τη Bild, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ πρόκειται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών και θα αντικαταστήσει τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα αναλάβει καγκελάριος. 

Το διευρυμένο υπουργείο Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και ο νέος Αντικαγκελάριος του Σολτς. 

Η κατανομή των υπουργείων

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, τα υπουργεία στην κυβέρνηση «Φανάρι» κατανέμονται ως εξής:

– Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνουν επίσης τα υπουργεία:

– Άμυνας,

– Εσωτερικών

– Υποδομών

– Εργασίας

– Υγείας και

– Οικονομικής Συνεργασίας.

– Το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen) αναλαμβάνει τα υπουργεία:

– Εξωτερικών,

– Οικονομίας και Κλίματος,

– Οικογένειας,

– Γεωργίας και

– Περιβάλλοντος.

– Τέλος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναλαμβάνουν τα υπουργεία:

– Οικονομικών

– Δικαιοσύνης

– Μεταφορών και

– Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) σχεδιάζουν να παρουσιάσουν τη συμφωνία τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε συνέντευξη Τύπου στις 3 μ.μ. τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με πρόσκληση που διανεμήθηκε από το SPD.

Αύριο οι Πράσινοι, στο πλαίσιο ψηφιακού Συνεδρίου, θα ενημερώσουν τα 125.000 μέλη τους για το περιεχόμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας και για τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν τα «πράσινα» υπουργεία και θα ζητήσουν ηλεκτρονικά και επιστολικά την συγκατάθεσή τους. Η διαδικασία ψηφοφορίας θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Τα άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού θα αποφασίσουν εντός των προσεχών ημερών, αλλά σε μικρότερα σχήματα, ενώ θα ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα τοποθετήσουν στην κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στόχος του νέου συνασπισμού, γνωστού ως «φανάρι» λόγω των χρωμάτων των τριών κομμάτων που τον απαρτίζουν, είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος, αφού προηγουμένως εκλεγεί από την Μπούντεσταγκ, την εβδομάδα 6-10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, μεταξύ των βασικών σημείων της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι η μη επιβολή νέων φόρων για ακίνητα, εισοδήματα και εταιρίες, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, η καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τις ευρωεκλογές στα 16 έτη, η απολιγνιτοποίηση έως το 2030 και η αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Τα τρία κόμματα ανέφεραν ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατώτατου μισθού 12 ευρώ/ ώρα καθώς και στην οικοδόμηση 400.000 διαμερισμάτων ετησίως, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το πρακτορείο Reuters.

Σε ομιλίες που πραγματοποίησαν στελέχη των κομμάτων, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ανέφεραν επίσης ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πρόκειται να είναι ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά καθήκοντα του συνασπισμού.

«Είμαστε στον χώρο της πολιτικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που βασίζεται στον σεβασμό», έγραψαν. «Ένας κατώτατος μισθός 12 ευρώ [την ώρα] σημαίνει αύξηση μισθού για περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους» τόνισαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Bild

Ειδήσεις σήμερα

SPD, Πράσινοι και FDP παρουσιάζουν τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία – Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»: Εισήγηση για καθολικό lockdown

Διστάζουν να προβούν σε αγορές οι Γερμανοί λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή