ΚΟΣΜΟΣ

Μάγχη: Το Λονδίνο ζητά «συντονισμένη διεθνή προσπάθεια», το Παρίσι καλεί σε συνάντηση στο Καλαί

Η Βρετανίδα ΥΠΕΣ απηύθυνε έκκληση για «συντονισμένη διεθνή προσπάθεια» κατά των εγκληματικών οργανώσεων που οργανώνουν τον παράνομο διάπλου της Μάγχης

Μάγχη: Το Λονδίνο ζητά «συντονισμένη διεθνή προσπάθεια», το Παρίσι καλεί σε συνάντηση στο Καλαί

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ απηύθυνε έκκληση για μια «συντονισμένη διεθνή προσπάθεια» για να καταπολεμηθούν οι εγκληματικές οργανώσεις που οργανώνουν τον παράνομο διάπλου της Μάγχης, μετά τον θάνατο 27 μεταναστών στο ναυάγιο του σκάφους στο οποίο επέβαιναν.

Προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι διελεύσεις πρέπει «να απαντήσουμε στην ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης μακροπρόθεσμα, να διαλύσουμε τις εγκληματικές συμμορίες που μεταχειρίζονται ανθρώπους ως εμπορεύματα και να επιτεθούμε στις αλυσίδες εφοδιασμού. Κάτι τέτοιο χρειάζεται μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια», δήλωσε η Πατέλ στους βουλευτές, λέγοντας ότι είναι «σε συνεχή επαφή» με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

«Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, δεν υπάρχει μια εύκολη λύση», υπογράμμισε. «Απαιτεί μια ηράκλεια προσπάθεια και κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο χωρίς στενή συνεργασία μεταξύ όλων των διεθνών εταίρων».

Η υπουργός είπε πως επανέλαβε, στη διάρκεια μιας επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράλντ Νταρμανέν, τη βρετανική πρόταση για αποστολή δυνάμεων προκειμένου να περιπολούν στις γαλλικές ακτές, την οποία απορρίπτει μέχρι τώρα το Παρίσι. Είπε πως η Βρετανία προσέφερε στη Γαλλία «αποφασιστική και γενναία υποστήριξη ώστε να βάλει τέλος σε αυτό το τρομερό εμπόριο».

Ανάγκη απόκρισης «σε ευρωπαϊκή κλίμακα»

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γαλλία καλεί «τους υπουργούς αρμόδιους για τη μετανάστευση του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια συνάντηση» την Κυριακή στο Καλαί (βόρεια Γαλλία), ανέφερε το Ματινιόν έπειτα από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Η συνάντηση αυτή αναμένεται να επιτρέψει να καθοριστούν οι τρόποι και τα μέσα ενίσχυ σης της αστυνομικής, δικαστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας» προκειμένου να «καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών που εμπλέκονται στις μεταναστευτικές ροές», ανέφεραν οι υπηρεσίες του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

Συνεργάτες του Καστέξ επέμειναν στην ανάγκη «μιας απόκρισης σε ευρωπαϊκή κλίμακα προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί» και «να βρούμε μόνιμες λύσεις» κυρίως «επιτιθέμενοι διαρκώς στους διακινητές».

Ο Ζαν Καστέξ, που βρίσκεται σε απομόνωση έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αφού βρέθηκε θετικός σε τεστ για την Covid-19, είχε σήμερα το πρωί βιντεοδιάσκεψη με τους Γάλλους υπουργούς Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, Θαλασσών, Ανίκ Ζιραρντέν, Μεταφορών, Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν καθώς και με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Γαλλία και Βρετανία σε κατάσταση σοκ μετά την τραγωδία στη Μάγχη

Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο – Τζόνσον: Είμαι συγκλονισμένος

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr