Πούτιν: «Όχι» στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Πούτιν: «Όχι» στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Η Μόσχα βλέπει ως απειλή τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς Ανατολάς, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία με όπλο τον Nord Stream2.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν, όπου κυριάρχησε η αναζωπύρωση του Ουκρανικού, οι δημοσιογράφοι που προσήλθαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου με τον Eλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι, είχαν τη δυνατότητα να μάθουν από πρώτο χέρι τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου για τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο γύρω από το υπ’ αριθμόν ένα θέμα της διεθνούς επικαιρότητας.

«Οι συνομιλίες ήταν πολύ ανοικτές, ουσιώδεις και δημιουργικές», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας ότι δέχθηκε πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του για τη συγκρότηση επιτροπής αξιωματούχων των δύο χωρών, η οποία θα ασχοληθεί με τη συνέχιση του διαλόγου για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Προσέθεσε δε ότι η Μόσχα θα διαβιβάσει μέσα σε μια εβδομάδα τις προτάσεις της επί του θέματος στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον η χώρα του ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, όπως υποψιάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το ερώτημα «προκλητικό» και προσέθεσε: «Η Ρωσία ακολουθεί εξωτερική πολιτική υπέρ της ειρήνης, αλλά έχουμε δικαίωμα να προστατεύουμε την ασφάλεια της χώρας μας. Θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε παθητικά όλα αυτά που συμβαίνουν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. «Δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. «Γιατί θα ακολουθήσει η ανάπτυξη βάσεων και στρατιωτικών δυνάμεων εκεί… Τώρα βλέπουμε αντιπυραυλικά συστήματα MK41 να βρίσκονται στη Ρουμανία. Εχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα συμβεί στην Ουκρανία… Οι ανησυχίες μας ελπίζουμε να εισακουστούν αυτή τη φορά. Οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησιάζουν τα σύνορά μας».

Αν και δεν απέφερε θεαματική βελτίωση στις τεταμένες αμερικανορωσικές σχέσεις, η τηλεδιάσκεψη της Τρίτης φαίνεται ότι άνοιξε κάποιους διπλωματικούς διαύλους για το ουκρανικό. Πριν από τις χθεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, ο Ολέγκ Κρασνίτσκι, ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στο «πλαίσιο της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) που έχει αναλάβει τις προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία. Κάτι που είχε προτείνει προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, αλλά συναντούσε επιφυλάξεις από ρωσικής πλευράς. Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ασκεί έντονες πιέσεις στο Βερολίνο να αναστείλει τη λειτουργία του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream2, εάν η Μόσχα κλιμακώσει τη στρατιωτική πίεση προς το Κίεβο. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να δει το ρωσικό φυσικό αέριο να ρέει μέσω του αγωγού, ίσως δεν αναλάβει το ρίσκο μιας εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.Αρωγός στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον εμφανίζεται για μία ακόμη φορά η Βρετανία. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 40% από τη Ρωσία όσον αφορά τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο», δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. «Πρέπει να τερματίσουμε αυτή τη στρατηγική εξάρτηση», προσέθεσε. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει κάποιες τριβές με το Βερολίνο, όπου μόλις χθες ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή