Κραταιά νίκη του αριστερού υποψηφίου στη Χιλή

Κραταιά νίκη του αριστερού υποψηφίου στη Χιλή

Αποφασιστική νίκη κατήγαγε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής ο 35χρονος αριστερός, πρώην ακτιβιστής του μαθητικού κινήματος, Γκάμπριελ Μπόριτς, εξασφαλίζοντας 56% των ψήφων για να γίνει ο νεότερος πρόεδρος της χώρας.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Αποφασιστική νίκη κατήγαγε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής ο 35χρονος αριστερός, πρώην ακτιβιστής του μαθητικού κινήματος, Γκάμπριελ Μπόριτς, εξασφαλίζοντας 56% των ψήφων για να γίνει ο νεότερος πρόεδρος της χώρας.

Ο Μπόριτς καλείται τώρα να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να μεταμορφώσει τη Χιλή, εξαλείφοντας την ανέχεια και την ανισότητα που πηγάζουν, σύμφωνα με τον ίδιο, από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που επιβλήθηκε πριν από δεκαετίες από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Μπόριτς επικράτησε του ακροδεξιού αντιπάλου του και θαυμαστή της στρατιωτικής δικτατορίας, Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Μπόριτς ανέβηκε στη σκηνή και μίλησε σε χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαπούτσε για το προοίμιο της ομιλίας του. «Είμαστε η γενιά που αναδείχθηκε στη δημόσια ζωή απαιτώντας τα δικαιώματά μας. Δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν προϊόντα. Γνωρίζουμε ότι η Δικαιοσύνη συνεχίζει να λειτουργεί υπέρ των πλουσίων, αλλά δεν θα επιτρέψουμε πια οι φτωχοί να πληρώνουν το τίμημα της ανισότητας στη Χιλή», είπε ο Μπόριτς.

Κλιματική αλλαγή

Ο 35χρονος Γκάμπριελ Μπόριτς, πρώην ακτιβιστής του μαθητικού κινήματος, δεσμεύ- θηκε να πολεμήσει την αδικία και την ανισότητα.

Ο γενειοφόρος εν αναμονή πρόεδρος υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, που αφορούν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την αναστολή νέου σχεδίου για διάνοιξη ορυχείων χαλκού. Την εκλογή του Μπόριτς «καταδίκασαν» αμέσως οι αγορές, με το χρηματιστήριο του Σαντιάγο να σημειώνει βουτιά 5,3% και τη μετοχή της εταιρείας λιθίου SQM να υποχωρεί κατά 11%. Το εθνικό νόμισμα (πέσο) υποχώρησε κατά 21% έναντι του δολαρίου.

Στην ομιλία του ο Μπόριτς μίλησε για κατάργηση του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού συστήματος της Χιλής, κληρονομιά του καθεστώτος Πινοσέτ και προϊόν της συνεργασίας του δικτάτορα με οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό την καθοδήγηση του Μίλτον Φρίντμαν. Η φιλόδοξη πολιτική ατζέντα του Μπόριτς απειλείται, όμως, από την πολυδιάσπαση της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο και την ανάγκη συμμαχιών για την ψήφιση των πρωτοβουλιών του.

Η προσπάθεια του ηττημένου της αναμέτρησης, Καστ, να εμφανίσει τον Μπόριτς σαν υποχείριο του Κομμουνιστικού Κόμματος απέτυχε παταγωδώς, καθώς ο Καστ προηγήθηκε με δύο ποσοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του στον πρώτο γύρο των εκλογών, για να ηττηθεί κατά κράτος στον δεύτερο γύρο, αφού υιοθέτησε διχαστικό και περιφρονητικό λόγο για τον αντίπαλό του. Ο Καστ έσπευσε, ωστόσο, να παραδεχθεί την ήττα του και συνεχάρη τον Μπόριτς για τον «μεγάλο του θρίαμβο», προτού μεταβεί στο αρχηγείο του νεοεκλεγέντος προέδρου για να τον συγχαρεί αυτοπροσώπως. Ο Μπόριτς θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα τέλη Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή