ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Έως και 85% προστασία από την Όμικρον με δεύτερη δόση

Νέα έρευνα στη Νότια Αφρική δείχνει πλήρη επαναφορά της κάλυψης με ενισχυτικό εμβολιασμό

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Έως και 85% προστασία από την Όμικρον με δεύτερη δόση

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson καλύπτει τους εμβολιασμένους έως και κατά 85% και από τη μετάλλαξη Όμικρον, αναφέρει νέα έρευνα στη Νότια Αφρική, τη χώρα όπου εξαπλώθηκε πρώτα η υπερμεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού.

Η έρευνα βασίζεται στα πραγματικά στοιχεία μεταξύ εμβολιασμένων Νοτιοαφρικανών, και δείχνει ότι η λήψη δεύτερης δόσης από το αρχικά μονοδοσικό σκεύασμα προστάτευσε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από νοσηλεία το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που μολύνθηκε από το νέο στέλεχος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, αν και δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από ανεξάρτητους παράγοντες, έχει πολύ μεγάλο δείγμα και σοβαρή αξιοπιστία καθώς βασίζεται στα στοιχεία από 69.092 στελέχη νοσοκομείων που έλαβαν και δεύτερη δόση του εμβολίου της J&J μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου και της 20ής Δεκεμβρίου.

Με την εμφάνισή της στα τέλη Νοεμβρίου η Όμικρον είχε δείξει ότι ελαττώνει την επίδραση των αρχικών εμβολιαστικών σχημάτων. Ωστόσο ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ενισχυτικής δόσης των υπάρχοντων εμβολίων προστατεύει ουσιαστικά τον πληθυσμό, ακόμη και όταν εκτεθεί σε υψηλά ιικά φορτία της νέας μετάλλαξης, όπως στην περίπτωση των υγειονομικών.

Έτσι η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη Νότια Αφρική, δείχνει πως ενώ η μονή δόση του σκευάσματος της J&J προσέφερε κάλυψη από νοσηλεία λόγω Όμικρον μόνο κατά 63%, η λήψη δεύτερης δόσης ανέβασε την προστασία στο 84% 14 μέρες μετά, και στο 85% έναν με δύο μήνες από τη λήψη της αναμνηστικής.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι δεύτερη δόση πραγματικά επαναφέρει την πλήρη προστασία, και δεν νομίζω ότι προκύπτει ανάγκη για τρίτη ή τέταρτη δόση του εμβολίου», δηλώνει η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, εκ των συντακτών της έρευνας.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για εστίαση και διασκέδαση – Αναλυτικά η ΚΥΑ

Όμικρον και διαγνωστικά τεστ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παυλάκης για «Όμικρον»: Με κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου, δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία

Αθ. Δημόπουλος: Προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι από την «Όμικρον»

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις