Εκπαίδευση του μυαλού αντί για δίαιτα

Εκπαίδευση του μυαλού αντί για δίαιτα

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι υποπτεύονταν, ότι οι δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς οι απαγορεύσεις μάς κάνουν να θέλουμε να φάμε πιο πολύ.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι υποπτεύονταν, ότι οι δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς οι απαγορεύσεις μάς κάνουν να θέλουμε να φάμε πιο πολύ. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, η δίαιτα μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, πυροδοτώντας το ένστικτο αυτοσυντήρησης του οργανισμού με επιβράδυνση του μεταβολισμού και μεγαλύτερη διατήρηση λίπους. Η εγκατάλειψη της δίαιτας δεν σημαίνει, ασφαλώς, ότι θα παραμελήσουμε το σώμα μας. Πρέπει, όμως, να βάλουμε στην άκρη παλαιές αντιλήψεις περί υπολογισμού θερμίδων, απαλοιφής των αγαπημένων μας παχυντικών τροφών και μέτρησης της επιτυχίας βάσει των αριθμών στη ζυγαριά μας.

Πολλοί ερευνητές ενθαρρύνουν νέα «συνειδητή» διατροφική φιλοσοφία βασισμένη στην προσεκτική κατανάλωση τροφών και στην ανάπτυξη διατροφικών ασκήσεων που θα τροποποιήσουν τις διατροφικές μας συνήθειες. «Η μέθοδος της αυτοσυγκράτησης δεν λειτουργεί. Πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σας», λέει ο δρ Τζάντσον Μπρούερ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ. Μελέτη του Μπράουν σε 104 υπέρβαρες ενήλικες γυναίκες έδειξε ότι οι διανοητικές ασκήσεις και η συνειδητή διατροφή συνετέλεσαν σε περιορισμό των βουλιμικών τάσεων κατά 40%. Αλλη έρευνα, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αυτή τη φορά, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η συνειδητή διατροφή ωφελεί τη μεταβολική λειτουργία και προάγει την καρδιακή υγεία, διατηρώντας σε υγιή επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα, αλλά και τη χοληστερίνη.

Πολλοί ερευνητές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη διατροφικών ασκήσεων, που θα τροποποιήσουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η πρακτική μέθοδος θυμίζει την κλίμακα πόνου για τους ασθενείς. Πριν αρχίσετε τη διαδικασία του φαγητού, σκεφτείτε πόσο πεινάτε αυτή τη στιγμή, σε κλίμακα από το ένα (άδειο στομάχι) μέχρι το 10 (αίσθημα πλήρωσης). Παρατηρήστε τα τρόφιμα, το χρώμα, την υφή και μυρίστε τα. Τοποθετήστε τις μπουκιές στο στόμα σας και μελετήστε τη γεύση τους. Υστερα από αρκετές μπουκιές, ελέγξτε το σώμα σας εάν πεινάτε ακόμη και σταματήστε αν νιώθετε πλήρεις. Η τακτική αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί και στα σνακ, αποφεύγοντας παράλληλα συγκεκριμένα ερεθίσματα που σας κάνουν να τα επιθυμείτε, όπως το άγχος, η απογοήτευση ή κάποια άλλη δραστηριότητα όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή όταν βλέπετε τα αγαπημένα σας σνακ στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Πριν τα φάτε, σκεφτείτε τι αποκομίζετε από την κατανάλωσή τους και πώς νιώσατε την τελευταία φορά που τα φάγατε. Οι ελαφρές αυτές τύψεις ίσως σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε σταδιακά ότι οι τροφές αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή