Κορέα: Πύραυλος από τον Βορρά, ενωτικός ο Νότος

Κορέα: Πύραυλος από τον Βορρά, ενωτικός ο Νότος

Αναλυτές χαρακτήρισαν τη νέα εκτόξευση απόπειρα της βορειοκορεατικής ηγεσίας να προσέλθει από πιο ενισχυμένη θέση σε ενδεχόμενες συνομιλίες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα, την ώρα που ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν εγκαινίαζε το εργοτάξιο που θα ενώσει τα σιδηροδρομικά δίκτυα των δύο κορεατικών κρατών. Αναλυτές χαρακτήρισαν τη νέα εκτόξευση απόπειρα της βορειοκορεατικής ηγεσίας να προσέλθει από πιο ενισχυμένη θέση σε ενδεχόμενες συνομιλίες.

Οι συνομιλίες παραμένουν μακρινό ενδεχόμενο, μέχρι στιγμής, καθώς η ρητορική της βορειοκορεατικής πλευράς δεν περιλαμβάνει καμία τέτοια προοπτική. Τα δύο βασικά θέματα που έθεσε στην ομιλία του, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν η ανάγκη για διατροφική ασφάλεια και η περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος εγκαινίασε εργοτάξιο που θα ενώσει τα σιδηροδρομικά δίκτυα των δύο κορεατικών κρατών.

Ο πύραυλος διήνυσε απόσταση 300 μιλίων και έπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας. Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, παρευρέθη στα εγκαίνια του εργοταξίου που θα επεκτείνει τον νοτιοκορεατικό σιδηρόδρομο κατά 110 χιλιόμετρα ώς τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του το 2018. Οι σχέσεις έκτοτε ψυχράνθηκαν, καθώς οι συναντήσεις που είχε ο Κιμ με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ δεν απέδωσαν, συμπαρασύροντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ο Μουν επανέλαβε χθες την έκκληση για διάλογο. Σε μία από τις τελευταίες διπλωματικές ενέργειες πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Μάρτιο, ο Μουν έχει προτρέψει τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα να κηρύξουν επισήμως τη λήξη του πολέμου της Κορέας, που τελείωσε το 1953 με εκεχειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή