Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο σε ασυμπτωματικούς

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο σε ασυμπτωματικούς

Έρευνες στη Νότια Αφρική καταγράφουν τεράστια αύξηση στο ποσοστό μόλυνσης χωρίς συμπτώματα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέες έρευνες στη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο στους ασυμπτωματικούς, και γι’ αυτό και μεταδίδεται τόσο πολύ στην κοινότητα.

Τα πρώτα στοιχεία κλινικών μελετών στη χώρα όπου εξαπλώθηκε πρώτα το στέλεχος Όμικρον δείχνουν πως το λεγόμενο «ασυμπτωματικό φορτίο» που προκαλεί η νέα μετάλλαξη είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο των προηγούμενων στελεχών, πράγμα που φέρεται να οφείλεται στο ότι η λοίμωξη που προκαλεί εστιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και όχι στους πνεύμονες όπως έχει τονίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι νοτιοαφρικανικές έρευνες κατέγραψαν πως πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό από την παραλλαγή Όμικρον χωρίς να δείχνουν συμπτώματα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη.

Η μία έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό θετικότητας σε ένα τυχαίο δείγμα μπορεί να έφτανε και στο 31% με την Όμικρον, έναντι 1%-2,4% με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν την επίδραση του εμβολίου της Moderna σε φορείς του ιού HIV στη Νότια Αφρική.

Η άλλη μελέτη, που ερευνά τις επιπτώσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, το αντίστοιχη ποσοστό φορέων της Όμικρον έφτασε στο 16% κατά την περίοδο έξαρσης της Όμικρον, έναντι 2,6% κατά την έξαρση των στελεχών Βήτα και Δέλτα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές και των δύο επιστημονικών ομάδων, το υψηλότερο ιικό φορτίο που εντοπίζεται μεταξύ των ασυμπτωματικών κρουσμάτων πρέπει να είναι η αιτία της ταχείας και ευρύτατης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, ακόμη και μεταξύ πληθυσμών με υψηλό ποσοστό πρότερης μόλυνσης του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT