Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο Οσμάν Καβαλά

Απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τον επιχειρηματία – ακτιβιστή.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης στις φυλακές του επιχειρηματία – ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά όσο συνεχίζεται η δίκη για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Ο Καβαλά κρατείται προφυλακισμένος από τη 18η Οκτωβρίου του 2017 χωρίς καταδικαστική απόφαση εναντίον του! Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο Καβαλά πρέπει να παραμείνει κρατούμενος κατά τη διάρκεια της δίκης του. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ στις 13/2 θα επαναξιολογηθεί η κράτησή του.

Από τα τέλη του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την απελευθέρωσή του λόγω απουσίας ευλόγων υποψιών ότι διέπραξε τα εγκλήματα που του αποδίδονται και κρίνοντας ότι η κράτησή του είχε μόνο σκοπό τη φίμωσή του. Τον περασμένο Δεκέμβριο και το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά, απειλώντας με κυρώσεις. Τον Οκτώβριο του 2021, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε απειλήσει να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, ανάμεσά τους αυτοί των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι με κοινό μήνυμά τους επανέλαβαν την απόφαση του ΕΔΑΔ για την απελευθέρωση του Καβαλά.

Η υπόθεση του επιχειρηματία – ακτιβιστή είναι περίπλοκη και τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η κράτησή του έχει σχέση με την επιμονή του Ερντογάν και του κυβερνητικού εταίρου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι οποίοι ζητούν τη «φίμωσή του».

Το 2020, ο Καβαλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις του 2013 σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, και μόλις αποφυλακίστηκε, η απόφαση ανατράπηκε, ενώ άμεσα συνδυάστηκε με κατηγορίες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016· έτσι αποφασίστηκε η συνέχιση της προφυλάκισής του. Ο κ. Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες και στη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου αρνήθηκε να παραστεί, αφού –όπως τόνισε– έχει καταθέσει επανειλημμένως και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο 64χρονος Καβαλά δικάζεται μαζί με 51 άλλους σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT