Βρετανία: Ευθεία αμφισβήτηση του Μπόρις Τζόνσον από βουλευτές του

Βρετανία: Ευθεία αμφισβήτηση του Μπόρις Τζόνσον από βουλευτές του

Αλλεπάλληλες επιστολές απόσυρσης της εμπιστοσύνης, που ίσως προκαλέσουν ανατροπή του

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσημη αμφισβήτηση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταθέτουν εγγράφως ο ένας μετά τον άλλον βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους, μετά τη βροχή αποκαλύψεων περί αλλεπάλληλων απαγορευμένων κοινωνικών εκδηλώσεων στην πρωθυπουργική κατοικία.

Ήδη 11 βουλευτές των Τόρις, εκλεγέντες κατά τις εκλογές του 2019, υπέβαλαν την Τετάρτη σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph επιστολές δυσπιστίας προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάχεται για να διασώσει την θέση του μετά την εξέγερση που έχουν προκαλέσει στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος τα πάρτι κατά παραβίαση των μέτρων του lockdown που είχαν γίνει αγαπημένη συνήθεια στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Τζόνσον κατήγαγε ιστορική εκλογική νίκη το 2019 με την εντολή «να υλοποιήσει το Brexit», αλλά πλέον αντιμετωπίζει πληθυνόμενες εκκλήσεις από το κόμμα του να παραιτηθεί μετά την σειρά των αποκαλύψεων για την περιφρόνηση των μέτρων που όρισαν κατά τα άλλα τις ζωές πολλών εκατομμυρίων Βρετανών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Για την εκκίνηση διαδικασίας καθαίρεσης του ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργού απαιτείται η υποβολή 54 επιστολών έκφρασης δυσπιστίας προς τον πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Laura Kuenssberg, δεν αποκλείεται οι βουλευτές που ετοιμάζονται να συντάξουν επιστολή δυσπιστίας, και ανήκουν στους νεοεκλεγέντες το 2019, να φθάσουν τους 54.

Ανάλυση της εφημερίδας The Times δείχνει ότι 58 βουλευτές των Τόρις έχουν επικρίνει τον πρωθυπουργό.

Την Τρίτη, ομάδα συντηρητικών βουλευτών, νεοεκλεγέντων στις εκλογές του 2019, συναντήθηκε για να συζητήσει το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον. Ήδη 20 από αυτούς έχουν ετοιμάσει ή και ήδη στείλει τις επιστολές δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Πολλοί βουλευτές των Τόρις έχουν δηλώσει ότι θέλουν να περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ πριν καθορίσουν την στάση τους.

Βρετανία: Ευθεία αμφισβήτηση του Μπόρις Τζόνσον από βουλευτές του-1

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, κατά συνέπεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 είναι το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει πόσοι βουλευτές έχουν συντάξει τέτοια επιστολή.

Αλλαγή κλίματος

Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται την Τετάρτη να απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού το υπουργικό συμβούλιο θα έχει εγκρίνει τα σχέδια για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αγγλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι Συντηρητικοί φέρονται να ελπίζουν σε μια άμεση αλλαγή του κλίματος στη χώρα διά της αλλαγής πρωθυπουργού, καθώς στο αρκετά ρευστό πολιτικό σκηνικό το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει πλέον προβάδισμα 13 ποσοστιαιών μονάδων σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, The Guardian, Times Radio

Ειδήσεις σήμερα

Ο Κάμινγκς καταθέτει εναντίον του Μπόρις Τζόνσον

«Σωσίβιο» για τον Τζόνσον ετοιμάζει η Ντάουνινγκ Στριτ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή