Νέα Υόρκη: Δίωξη κατά Λευκορώσων για αεροπειρατεία στην πτήση από την Αθήνα

Νέα Υόρκη: Δίωξη κατά Λευκορώσων για αεροπειρατεία στην πτήση από την Αθήνα

Κατηγορούνται επιτελείς της υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας και στελέχη της κρατικής ασφάλειας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελείς στις ΗΠΑ κατηγορούν τέσσερις Λευκορώσους κρατικούς αξιωματούχους για αεροπειρατεία για την υπόθεση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους πέρυσι που υποχρεώθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί Λευκορώσος δημοσιογράφος.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη και αφορούν σε υπεύθυνους της εναέριας κυκλοφορίας στη Λευκορωσία.

Σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Ντέιμιαν Γουίλιαμς ανέφερε ότι «από την αρχή της αεροπλοΐας, οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν συνεργαστεί για να είναι ασφαλείς οι πολιτικές πτήσεις. Οι κατηγορούμενοι κατέστρεψαν αυτή τη σταθερά αλλάζοντας την πορεία ενός αεροπλάνο για να προωθήσουν το σκοτεινό σχέδιο καταπίεσης της αντίδρασης και της ελευθερίας λόγου».

Σύμφωνα με την ιρλανδική αεροπορική εταιρία, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είπαν στους πιλότους εκείνης της πτήσης στις 23 Μαΐου ότι υπήρχε απειλή για βόμβα, υποχρεώνοντάς τον να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Παράλληλα η πολεμική αεροπορία της Λευκορωσίας σήκωσε ένα MIG-29 για να πιέσει τους πιλότους να υπακούσουν στις εντολές του πύργου ελέγχου.

Οι κατηγορούμενοι είναι δύο επιτελικά στελέχη της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Λευκορωσία και δύο στελέχη της κρατικής ασφάλειας, η πλήρης ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή στους εισαγγελείς.

Η αμερικανική εισαγγελία χαρακτήρισε μάλιστα «φυγάδες» τους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ η επικοινωνία της με τη λευκορωσική πρεσβεία και τους εκπροσώπους της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, έμεινε αναπάντητη.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι έχουν δικαιοδοσία στην υπόθεση καθώς μεταξύ των επιβατών της πτήσης από την Αθήνα ήταν και Αμερικανοί πολίτες.

Πηγή: Euronews

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή