Οι Τούρκοι προτιμούν τη Ρωσία και την Κίνα

Οι Τούρκοι προτιμούν τη Ρωσία και την Κίνα

Αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, από τη Δύση, στην Ανατολή φαίνεται πως επιθυμούν οι περισσότεροι πολίτες της γειτονικής χώρας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, από τη Δύση, στην Ανατολή φαίνεται πως επιθυμούν οι περισσότεροι πολίτες της γειτονικής χώρας, γεγονός που καταγράφεται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις. Στην ερώτηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Μetropoll προς τους Τούρκους πολίτες για το «πού θα πρέπει να κατευθυνθεί η Τουρκία στο ζήτημα της εξωτερικών σχέσεων;», το 39,4% απάντησε Κίνα – Ρωσία και το 37,5% Eυρώπη – ΗΠΑ. Toν Ιανουάριο του 2021 στην ίδια ερώτηση τα αποτελέσματα ήταν 40,9% υπέρ Eυρώπης – ΗΠΑ και 27,6% υπέρ Κίνας – Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Μetropoll, Oζέρ Σεντζάρ, αναφέρει πως «το τελευταίο έτος χειροτερεύουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Σημαντικός παράγοντας είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω των S-400. Η Ε.Ε. αποκλείει την Τουρκία λόγω των παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται αυτό και έχει ρητορική ενάντια στη Δύση, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως “η Δύση είναι ο εχθρός”».

Στροφή στην εξωτερική πολιτική θέλουν οι πολίτες, που γυρίζουν την πλάτη στη Δύση, αλλά την επιλέγουν για διαμονή.

Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως 53% των Τούρκων θέλουν να ζήσουν ή να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Πέρυσι αυτό το ποσοστό ήταν στο 47%. Πάντως, στο ερώτημα για το πού θα ήθελαν να ζήσουν, οι περισσότεροι ως προτίμηση έχουν κάποια χώρα της Δύσης. Το 27% επιθυμεί στη Γερμανία, το 10,9% στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ μόλις το 2,9% εκφράζει την επιθυμία να ζήσει στη Ρωσία.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Σεντάτ Εργκίν, επισημαίνει πως «όσο δεν ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής με τη Δύση, τόσο τα ποσοστά υπέρ της Κίνας και της Ρωσίας θα αυξάνονται. Οσο το χάσμα στην προτίμηση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής θα μεγαλώνει, θα αυξηθεί και το αντιδυτικό κλίμα εντός της χώρας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κατεύθυνση προς τη Δύση ήταν μια βασική προτίμηση της χώρας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο κ. Εργκίν υπενθυμίζει πως «Δύση σημαίνει και δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή