Η «αρχαία ελληνική τραγωδία» του Μπόρις Τζόνσον – «Αναπόφευκτη» η απομάκρυνσή του

Η «αρχαία ελληνική τραγωδία» του Μπόρις Τζόνσον – «Αναπόφευκτη» η απομάκρυνσή του

Κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να στηρίζουν δημόσια τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, παράλληλα ωστόσο πληθαίνουν και οι φωνές εντός των Συντηρητικών που τον καλούν να παραιτηθεί. Για σκηνικό «αρχαίας ελληνικής τραγωδίας» μιλάει Βρετανός βουλευτής.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαία στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης (όπως η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις, ο υπουργός Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ και ο άλλοτε ηγέτης της Συντηρητικής παράταξης Ιαν Ντάνκαν Σμιθ) μπορεί να συνεχίζουν να στηρίζουν δημόσια τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, παράλληλα ωστόσο πληθαίνουν και οι φωνές εντός των Συντηρητικών που τον καλούν να παραιτηθεί.

Ο Σερ Τσαρλς Γουόκερ, εν ενεργεία βουλευτής της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης με μακρά προσωπική πορεία στις τάξεις των Τόρις, δήλωσε στον βρετανικό Observer (την κυριακάτικη έκδοση του Guardian) πως η έξοδος του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία θα πρέπει πια να θεωρείται «αναπόφευκτη» («inevitable»). Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας πως ο Μπόρις Τζόνσον και οι Τόρις είναι πια σαν να πρωταγωνιστούν «σε αρχαία ελληνική τραγωδία» που θα τελειώσει με την έξοδο-απομάκρυνση του ιδίου του νυν πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως εάν τουλάχιστον 54 Συντηρητικοί βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τους συνολικά 359, αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Τζόνσον (και στείλουν σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής 1922 Committee), τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Τζόνσον από τους ιδίους τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχουν ήδη περίπου 40 Συντηρητικοί βουλευτές που είτε έχουν στείλει σχετικές επιστολές είτε πρόκειται να το πράξουν, όπερ σημαίνει ότι ο αριθμός 54 είναι κοντά στο να συμπληρωθεί.

Η «αρχαία ελληνική τραγωδία» του Μπόρις Τζόνσον – «Αναπόφευκτη» η απομάκρυνσή του-1
(AP Photo/Alastair Grant)

Ο Μπόρις Τζόνσον πάντως από τη δική του πλευρά, συνεχίζει απτόητος, αψηφώντας τις φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί για το σκάνδαλο (Partygate) με τα αμφιλεγόμενα πάρτι που έλαβαν χώρα εν μέσω πανδημίας και παρά τους σχετικούς περιορισμούς στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο τα περασμένα δύο χρόνια.

Ο νυν πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα προ ημερών και νέες προσλήψεις στο επιτελείο του, εκείνες του Στιβ Μπάρκλεϊ που αναλαμβάνει πρωσοπάρχης και του Γκούτο Χάρι που αναλαμβάνει επικεφαλής του γραφείου Επικοινωνίας.   

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή