Ουκρανία: Οι αυτονομιστές εκκενώνουν περιοχές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Απομακρύνουν αμάχους προς τη Ρωσία εν μέσω αναφορών για εκρήξεις

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές εκκενώνουν περιοχές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Απομακρύνουν αμάχους προς τη Ρωσία εν μέσω αναφορών για εκρήξεις

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή. Σε ανάλογη ανακοίνωση περί απομάκρυνσης των αμάχων προς την Ρωσία προχώρησε και ο ηγέτης του Λουγκάνσκ. Αναφορές για μία ή περισσότερες εκρήξεις στο Ντονέτσκ.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Παράλληλα, ρωσικά ΜΜΕ (RT) ανέφεραν πως πλέον ηχούν σειρήνες πολέμου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ και οι ανταποκριτές δυτικών Μέσων (BBC) μιλούσαν για τα πιο έντονα πυρά που έχουν ακουστεί στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και χρόνια. 

Το απόγευμα της Παρασκευής έγιναν αναφορές από ρωσικά ΜΜΕ (RIA, INTERFAX) για μια ή περισσότερες ισχυρές εκρήξεις που λέγεται πως σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ. Λίγο αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο TASS θα μιλούσε για έκρηξη αυτοκινήτου ενώ το ρωσικό πρακτορείο INTERFAX θα υποστήριζε πως μέχρι στιγμής δεν έχει τραυματιστεί κανείς.   

Οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη. Ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο. Λέγεται πως ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά πως τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές. Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με τα λεωφορεία στα οποία επιβιβάζονταν οι άμαχοι για να μεταφερθούν στη Ρωσία. 

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε.

Μετά τον Πουτσίλιν, και ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Reuters, έδωσε εντολή να στηθούν κέντρα υποδοχής για τους προερχόμενους από την ανατολική Ουκρανία αμάχους, ενώ παράλληλα κάλεσε και τον αρμόδιο Ρώσο υπουργό που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης να μεταβεί στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα πάντως ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην επονομαζόμενη «λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ». Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα, ο Πεσκόφ είχε πει: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες».

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές εκκενώνουν περιοχές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Απομακρύνουν αμάχους προς τη Ρωσία εν μέσω αναφορών για εκρήξεις-1
Ρωσόφωνοι της ανατολικής Ουκρανίας με ρωσικά διαβατήρια (AP Photo/Alexei Alexandrov, File)

Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγόρησαν την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών μπορούν να εξασφαλίσουν στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που αναζητεί.

Μιλώντας σήμερα από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε αυτό που είχε πει μια ημέρα νωρίτερα και από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη: ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να στήσει ένα πρόσχημα ως δικαιολογία για να μπορέσει να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.  

Εώς και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες 

«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.000 με 190.000 στρατιώτες εντός και κοντά στην Ουκρανία από 100.000 που είχε εκεί στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης για την ουκρανική κρίση στην οποία όμως δεν συμμετείχε η Ρωσία. «Είναι η σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συνέχισε ο Αμερικανός.

Εδώ και 48 ώρες έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανοί και αυτονομιστές αλληλοκατηγορούντια για πυρά βαρέων όπλων πυροβολικού εκάστου κατά του αντιπάλου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή