Ε.Ε.: Τι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ε.Ε.: Τι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την επιβολή κυρώσεων σε 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και το πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα περιλαμβάνει το αρχικό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε. 

Επιπλέον, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στην Ουκρανία και τριών τραπεζών) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών.

Το πακέτο συζητήθηκε το πρωί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών (Coreper) και θα συζητηθεί ξανά το απόγευμα, μετά την παρουσίαση των νομικών εγγράφων από την Κομισιόν, τόσο από το Coreper όσο και από τους υπουργούς Εξωτερικών στο Παρίσι, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο το πρωί μέσω γραπτής διαδικασίας, ή λίγο αργότερα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υφιστάμενο πακέτο έχει τη στήριξη των 26 κρατών-μελών, με τον Ούγγρο πρέσβη να μιλά για την ανάγκη περαιτέρω διπλωματικών επαφών με τη Μόσχα και να ζητά να διαβουλευτεί με τη Βουδαπέστη πριν πάρει τελική θέση.

Η Κομισιόν προετοιμάζει παράλληλο πακέτο που θα εστιάζει σε άτομα και οντότητες εντός των αποσχισθεισών περιοχών, ενώ η Ε.Ε. επιφυλάσσεται για την ενεργοποίηση ενός σφοδρότερου πακέτου, ανάλογα με τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή