Live: «Ώρα μηδέν» για την ανατολική Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις
live-ώρα-μηδέν-για-την-ανατολική-ουκραν-561730855
ΚΟΣΜΟΣ

Live: «Ώρα μηδέν» για την ανατολική Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς έλαβε και επίσημη μορφή, μετά την έγκριση που έδωσε η Άνω Βουλή της Ρωσίας στο σχετικό αίτημα Πούτιν. Η Μόσχα μιλάει για «ειρηνευτική δύναμη», ωστόσο οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «εισβολή» στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από τη μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, τόνισε πως η Ρωσία αποχώρησε από τις συμφωνίες του Μινσκ, προσθέτοντας πως εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την πρόσληψη εφέδρων σε μία συγκεκριμένη περίοδο, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή γενική επιστράτευση.

23:55

Σύνοψη:

  • Ένα πρώτο πακέτo κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρία άτομα με μεγάλη περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο.
  • Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία. 
  • Πάγωσε ο αγωγός Nord Stream 2 με αποτέλεσμα την αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ο οποίος έγραψε στο Twitter «o Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εντάξει. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!».
  • Ο Πούτιν ζήτησε και πήρε άδεια από το κοινοβούλιο για χρήση του στρατού στο εξωτερικό. Η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε την έγκριση της για ανάπτυξη στρατού στο εξωτερικό.  Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
  • Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πλέον και πως η καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει η Ουκρανία είναι να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «απαρέγκλιτη στήριξή» τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
  • Η Ρωσία δήλωσε ότι θα απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία, ώστε «να προστατεύσει τη ζωή τους».
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας. Αποφασίστηκε επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης είναι νεκρός και έξι τραυματίες, σε εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
  • Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
  • Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, τόνισε πως η Ρωσία αποχώρησε από τις συμφωνίες του Μινσκ, προσθέτοντας πως εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την πρόσληψη εφέδρων σε μία συγκεκριμένη περίοδο, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή γενική επιστράτευση.
23:14

Σολτς: Απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η απόφαση του Πούτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επέκρινε την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ως απαράδεκτη «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» το βράδυ της Τρίτης.

«Αν κοιτάξετε αρκετά πίσω στην ιστορία, θα βρείτε πολλά σύνορα που ήταν διαφορετικά στο παρελθόν. Αν ήταν όλα να τεθούν υπό συζήτηση ξανά, τότε θα είχαμε μπροστά μας μια περίοδο γεμάτη συγκρούσεις», είπε στη δημόσια τηλεόραση.

23:00

Αντιρωσικές διαδηλώσεις στο Βερολίνο

Εκατοντάδες Βερολινέζοι διαδήλωσαν κατά των ρωσικών αποφάσεων μπροστά από τη Ρωσική Πρεσβεία στο Βερολίνο. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας ηγέτης των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών και ένας από τους αντιδήμαρχους του Βερολίνου, κρατούσαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον πόλεμο, σταματήστε τον Πούτιν» και «Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία».

22:50

Ζελένσκι: Το βασικότερο είναι να διατηρηθεί η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας

Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος, τόνισε πως η Ρωσία αποχώρησε από τις συμφωνίες του Μινσκ.

Όπως είπε, εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την πρόσληψη εφέδρων σε μία συγκεκριμένη περίοδο, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή γενική επιστράτευση.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, από τις ανακοίνωσεις κυρώσεων από τους δυτικούς εταίρους κατά της Ρωσίας.

«Είμαι έτοιμος να τερματίσω τον πόλεμο, μέσω διμερών συζητήσεων και με τη συμμετοχή άλλων ηγετών», σημείωσε και πρόσθεσε πως «το βασικότερο είναι να διατηρηθεί η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας».

22:40

Ανάπτυξη και ανασχεδιασμός αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε εντολή σε ένα τάγμα πεζικού, αποτελούμενο από περίπου 800 άτομα και σε 20 ελικόπτερα «Απάτσι» να μετακινηθούν σε περιοχές της Βαλτικής.

Παράλληλα, 12 αμερικανικά ελικόπτερα «Απάτσι», που στάθμευαν στην Ελλάδα, μεταφέρονται στην Πολωνία. 

22:29

Κίεβο: Ένας νεκρός στρατιώτης και έξι τραυματίες στην ανατολική Ουκρανία

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε» στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Πάβλο Κόβαλτσουκ, χωρίς να διευκρινίσει πού τραυματίστηκαν οι υπόλοιποι.

22:23

Ο Πούτιν δεν παρακολούθησε το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρακολύθησε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία ανακοίνωσε κυρώσεις με στόχο της Ρωσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Πούτιν αυτή την ώρα βρίσκεται σε σύσκεψη.

22:20

Ουκρανία: Ασκήσεις με αλεξίσφαιρα γιλέκα για τους μαθητές στο Χάρκοβο

Οι μαθητές στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μαθαίνουν πώς είναι τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα εκρηκτικά, ενώ κάνουν επίσης ασκήσεις εκκένωσης και χορήγησης πρώτων βοηθειών, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια πιθανή μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού.

«Αρχίσαμε να κάνουμε συχνότερα ασκήσεις στα παιδιά, για να αποφύγουμε καταστάσεις κατά τις οποίες μικρά παιδιά τραυματίζονται ή, Θεός φυλάξει, σκοτώνονται» είπε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής άμυνας, Αλεξάντρ Σέβτσουκ.

Ένας μαθητής, ο Ναζάρ, είπε: «Είναι πολύ επίκαιρη (η άσκηση), δεδομένης της κατάστασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Και ναι, είναι πολύ, πολύ τρομακτικό».

21:46

Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως είπε, επιβάλλονται κυρώσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει ότι κόβεται η πρόσβαση της Μόσχας στις δυτικές αγορές. «Δεν θα μπορεί πλέον να αντλεί χρήματα από τη Δύση», είπε. Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις κυρώσεις, εάν η Ρωσία κλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε σπιθαμή» νατοϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

21:23

Οι δηλώσεις Μπάιντεν

  • Πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής.
  • Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη για τις κυρώσεις.
  • Ανακοινώνω τώρα την πρώτη δέσμη κυρώσεων.
  • Επιβάλλονται κυρώσεις στη Veb Bank
  • Είναι απάντηση στις πράξεις της Ρωσίας.
  • Δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2.
  • Οι ΗΠΑ θα παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.
  • Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε με τη Ρωσία.
  • Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους.
  • Η Ρωσία θα κλιμακώσει τις απειλές της.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν.
  • Δεν χρειάζεσαι αίμα, εκτός αν θες να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει αποθέματα αίματος.
  • Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναγνώριση στην περιοχή του Ντονμπάς.
  • Εξουσιοδότησε την αποστολή επιπλέον δυνάμεων και υλικού για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.
  • Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος.
  • Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
  • Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας.
  • Χθες ο κόσμος άκουσε τον Πούτιν να ξαναγράφει την Ιστορία με μία αναδρομή 100 ετών.
  • Απείλησε το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει.
  • Ο ίδιος ο Πούτιν απείλησε με πόλεμο, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.
  • Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της παραμένουν ανοιχτοί για διπλωματία. Ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.
  • Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις κι όχι τα λόγια της.

21:11

Πληροφορίες για έναν νεκρό

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης είναι νεκρός και έξι τραυματίες, σε εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ρωσία θεμελίωσε διπλωματικές σχέσεις με τις υπό απόσχιση περιοχές.

21:06

Από στιγμή σε στιγμή αρχίζουν οι δηλώσεις Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειται να κάνει τις δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία στις 20.00 (ώρα Ελλάδος), ωστόσο υπάρχει ήδη καθυστέρηση άνω της μίας ώρας.

21:05

Η βρετανική κυβέρνηση μπέρδεψε την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η βρετανική κυβέρνηση μπέρδεψε τη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με εκείνη μιας ιδιωτικής τράπεζας που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τις κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας.

Ο Τζόνσον επέβαλε κρυώσεις σε πέντε ιδιωτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι και η Bank Rossiya. Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι «ανήκει σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους» που έχουν «απευθείας δεσμούς» με τον Πούτιν. Στον κατάλογο των κυρώσεων όμως δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Κατά λάθος, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι κυρώσεις αφορούν την Bank Rossiya που βρίσκεται στην «οδό Νεγκλινάγια 12, στη Μόσχα, 107016, Ρωσία». Μόνο που αυτή είναι η διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποκαλείται επίσης Bank Rossiya.

Η ιδιωτική Bank Rossiya βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (και της πρώην ΕΣΣΔ) στεγάζεται στην οδό Νεγκλινάγια εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι κυρώσεις αφορούν την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Το Φόρεϊν Όφις δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το μπέρδεμα αυτό.

21:03

Λε Ντριάν: Ο Πούτιν δεν τιμάει τη Ρωσική υπογραφή

Σε δηλώσεις του μετά την ομόφωνη απόφαση των «27» για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λεντριάν τόνισε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος δεν τιμάει πλέον την ρωσική υπογραφή». Η δήλωση αφορά στη απόφαση Πούτιν να μην σεβαστεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμφωνία του Μινσκ.

20:56

Ο φωτορεπόρτερ του AFP Άρης Μεσσήνης δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook σειρά φωτογραφιών από την Σχάστια, κοντά στο Λουγκάνσκ.

20:37

Αντίδραση από Μόσχα

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ρωσικού ΥΠΕΞ απέναντι στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι «οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι παράνομες«, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

20:34

Πομπή στρατιωτικών φορτηγών κατευθύνεται στα σύνορα με την Ουκρανία 

Μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

20:15

Δηλώσεις Μπάιντεν εντός ολίγου

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται ο πρόεδρος Μπάιντεν να προχωρήσει σε δηλώσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για εξ εξελίξει Ρωσική «εισβολή».

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τόνισε ότι «ο Πούτιν μπορεί ακόμα να αποφύγει έναν πόλεμο δικής του επιλογής».

Οι δηλώσεις Όστιν έγιναν πριν την έναρξη της συνάντησής του στο Πεντάγωνο με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο -απευθυνόμενος- είπε: «Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί σας». 

20:01

Φον ντερ Λαϊέν: Έτοιμοι για επιπλέον μέτρα

Χαιρέτισε το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντεν Λαϊέν, σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει των πυρήνα των αρχών του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία προκάλεσε αυτή την κρίση και ευθύνεται για την τρέχουσα κλιμάκωση».

Χαρακτήρισε «απολύτως ορθή» την Γερμανική απόφαση να «παγώσει» η αδειοδότηση του Nord Stream 2. «Η κρίση αυτή μας δείχνει ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμα κατά πολύ στο ρωσικό φυσικό αέριο», συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί ταχέως».

«Οι δράσεις μας σήμερα έρχονται σε απάντηση της Ρωσικής επιθετικότητας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση της έντασης, είμαστε έτοιμοι για επιπλέον δράσεις».

19:55

Ακυρώθηκε η συνάντηση Λε Ντριάν - Λαβρόφ

Η προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή συνάντηση ανάμεσα στον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώθηκε, σύμφωνα με το Politico.

19:50

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα είχε ενεργήσει έτσι, εάν ήμουν εγώ στην εξουσία 

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατακεραύνωσε τη διαχείριση από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν της κρίσης στην Ουκρανία, κομπάζοντας για την εγγύτητά του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και διαβεβαιώνοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα είχε «ποτέ» ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο υπό τη διοίκησή του. 

«Εάν είχε γίνει σωστή διαχείριση, δεν θα υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να συμβεί η κατάσταση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν θα είχε κάνει ποτέ, υπό τη διοίκηση Τραμπ, αυτό που κάνει τώρα, σε καμία περίπτωση», τόνισε, στον απόηχο της διαταγής του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει στρατεύματα σε δύο αυτονομιστικές ζώνες της Ουκρανίας. 

19:41

ΕΕ: Κυρώσεις στη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας. Αποφασίστηκε επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα επιβληθούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ.

19:37

Σουηδία: Ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική

Η Σουηδία θα συμμετάσχει σε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα μαζί με τις χώρες που αποτελούν μέλη της βορειοευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας JEF (Joint Expeditionary Force), όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ μετά τις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο.

«Αποτελεί τόσο μία δήλωση πολιτικής ασφάλειας όσο και ένα μήνυμα ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας ικανότητα και ότι θέλουμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κρίσεις διαφόρων τύπων», είπε.

Η στρατιωτική συμμαχία JEF (Joint Expeditionary Force) είναι μία πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Σουηδία.

19:36

Η Μόσχα εκκενώνει την πρεσβεία της στο Κίεβο

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία, ώστε «να προστατεύσει τη ζωή τους».

Η ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τους Ρώσους διπλωμάτες και το προσωπικό της πρεσβείας και των προξενείων.

Για να προστατεύσει τις ζωές τους, η Ρωσική ηγεσία αποφάσισε να εκκενώσει τις Ρωσικές αποστολές στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει στο πολύ κοντινό μέλλον».

19:32

Politico: Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον - Μακρόν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία και συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν να στοχεύουν Ρώσους ιδιώτες και οντότητες που χρηματοδοτούν την επιθετική προσέγγιση του Προέδρου Πούτιν».

19:28

Politico: Σύνοδος στη Βαρσοβία την Παρασκευή

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα θα φιλοξενήσει στην πολωνική πρωτεύουσα τους «Εννέα του Βουκουρεστίου» -Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία- σε μία Σύνοδο την προσεχή Παρασκευή.

19:25

Αντι-ρωσική διαδήλωση στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται 20 χλμ μακριά από τις περιοχές που διοικούν οι ρωσόφωνοι αντάρτες.

AP Photo/Sergei Grits
 REUTERS/Carlos Barria
19:22

Πρώην σύμβουλος Μέρκελ: Πάντα υποτιμούσαμε την έλλειψη αναστολών του Πούτιν

«Πάντα υποτιμούσαμε τη βαρβαρότητα και την έλλειψη αναστολών του Πούτιν», δηλώνει ο Κρίστοφ Χόισγκεν, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και επί 12 χρόνια σύμβουλος της πρώην Καγκελαρίου Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

«Ήταν και παραμένει σωστό να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους τω συνομιλιών. Αλλά υπήρξαμε και πολύ ευκολόπιστοι. Πάντα υποτιμούσαμε τη βαρβαρότητα και την έλλειψη αναστολών του Πούτιν», τονίζει στην BILD και επισημαίνει ότι «όποιος δηλητηριάζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, όποιος σκοτώνει έναν αντίπαλό του μπροστά στα μάτια μας στο Πάρκο Τιεργκάρτεν του Βερολίνου, όποιος υποστηρίζει τον μαζικό δολοφόνο Άσαντ στη Συρία και αφήνει ρώσους μισθοφόρους να αλωνίζουν στην Αφρική, δεν διστάζει να επιτεθεί στους γείτονές του. Οι ευγένειες ως αντίδραση είναι λάθος».

 

19:18

Οι ΥΠΕΞ της G7 στηρίζουν την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «απαρέγκλιτη στήριξή» τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν σθεναρά την καταπάτηση, εκ μέρους της Ρωσίας, των διεθνών δεσμεύσεών της» ανέφερε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους της των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. 

«Η στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια δέσμη «συντονισμένων, κλιμακούμενων κυρώσεων» σε απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας.

19:15

Η Ουγγαρία ενισχύει τις δυνάμεις στα σύνορά της με την Ουκρανία

Η Ουγγαρία θα αναπτύξει αδιευκρίνιστο αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να αναλάβουν ανθρωπιστική δράση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης κάνουν προετοιμασίες για να δεχτούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα θελήσουν να φύγουν από την Ουκρανία εάν η κρίση με τη Ρωσία κλιμακωθεί.

19:14

Η Ρουμανία θα μπορούσε να υποδεχθεί 500.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ρουμανία προετοιμάζεται να υποδεχθεί ενδεχομένως 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντίνκου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένη κινητικότητα ανθρώπων που φεύγουν από την Ουκρανία, όμως κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης και πόλεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα προετοιμάζονται να υποδεχθούν ανθρώπους, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

19:12

Ο Ερντογάν επιστρέφει στην Άγκυρα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαίωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γουινέα-Μπισάου και επιστρέφει εσπευσμένα από την Αφρική προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Η σύνοδος αυτή είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη.

19:06

Πούτιν: Η Ουκρανία να απαρνηθεί τις νατοϊκές της φιλοδοξίες

Αμέσως μετά την ομόφωνη έγκριση που έλαβε από τη Ρωσική Άνω Βουλή το αίτημα του για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, ο πρόεδρος Πούτιν προχώρησε σε δηλώσεις, κατά τις οποίες περιέγραψε την Ουκρανία ως «οπλισμένη μέχρι τα δόντια, αντι-ρωσική και απαράδεκτη», καλώντας την να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να αναπτύξει ουδέτερη στάση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Μόσχα έχει «σοβαρή ανησυχία» αναφορικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για το εάν αναπτυχθούν Ρωσικές δυνάμεις στις υπό απόσχιση περιοχές ή θα προχωρήσουν και περαιτέρω, αρνήθηκε να δώσει ευθεία απάντηση. «Δεν είπα ότι θα αναπτυχθούν αμέσως μετά τη συνάντηση μας», είπε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων στην Ουκρανία εξαρτάται από την κατάσταση στο πεδίο.

Νωρίτερα, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς.

Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

18:59

Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα ζητά όπλα από άλλες χώρες

Η Ουκρανία εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι οι σύμμαχοί της αρχίζουν τελικά να ακούν το Κίεβο όταν μιλάει για την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. 

Επικοινώνησε επίσης με τη Βρετανία και με άλλες χώρες, ζητώντας τους να στείλουν όπλα στην Ουκρανία και να της δώσουν εγγυήσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

18:57

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC). 

 

18:46

Διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κάνει δήλωση για την ουκρανική κρίση στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σέρμαν τόνισε ότι «ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός για τη Ρωσία».

18:32

Συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Μίλησε για πυρηνικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας

  • Η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πλέον.
  • Οι δυνάμεις του Ρωσικού στρατού δεν θα αναπτυχθούν απαραιτήτως «αμέσως τώρα», αλλά θα φέρουμε σε πέρας κάθε υποχρέωση που θα χρειαστεί, απάντησε, ερωτηθείς για πιθανή αποστολή Ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.
  • Το να προβλέψουμε πιθανές ενέργειες δεν είναι δυνατό, εξαρτάται από την κατάσταση.
  • Η καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει η Ουκρανία είναι να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Οι ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες στόχευαν στη Ρωσία και το μήνυμα το πήραμε.
  • Το μόνο πράγμα που δεν έχει η Ουκρανία είναι το σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το επιλύσει.
  • Η Μόσχα θα βρίσκεται στο βεληνεκές των ουκρανικών πυρηνικών πυραύλων.
  • Ισχυρίστηκε ότι όλη η περιφέρεια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι μέρος των αναγνωρισμένων από την Ρωσία «κρατών». 
18:19

Ρωσική Άνω Βουλή: Έγκριση για ανάπτυξη στρατού στο εξωτερικό

Η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε την έγκριση της στον πρόεδρο Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό. Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση.

17:58

Ο Πούτιν ζήτησε άδεια από το κοινοβούλιο για χρήση του στρατού στο εξωτερικό

Την άδεια του κοινοβουλίου στη Ρωσία για τη χρήση του στρατού στο εξωτερικό ζητά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η χώρα είχε μείνει χωρίς καμία άλλη επιλογή και ζήτησε την έγκριση για ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό. «Η Ρωσία θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Ουκρανίας», τόνισε ο Νικολάι Πανκόφ.

Το BBC σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για μία μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Κλίσας δήλωσε προς την Άνω Βουλή ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών, το χρόνο και το αντικείμενο της αποστολής τους.

17:55

TASS

Ο Πούτιν υπέγραψε την κύρωση των συνθηκών με τις υπό απόσχιση ουκρανικές περιοχές, που ο ίδιος αναγνώρισε χθες.

17:51

Διάγγελμα Μπάιντεν στις 21.00

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει νέο διάγγελμα στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

17:50

Η αντίδραση των αγορών

Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη φάση αυτή στο εύρος των κυρώσεων που θα αποφασίσει να επιβάλλει στη Ρωσία η ΕΕ, οι οποίες θα δώσουν και τον τόνο των επιπτώσεων στο αμιγώς οικονομικό πεδίο.

Πάντως το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να ευνοεί τα ομόλογα γεγονός που αντανακλάται στην μικρή υποχώρηση των αποδόσεων τους.

Και τούτο διότι σε περιόδους κρίσεως όπου επικρατεί έντονη αστάθεια και αβεβαιότητα, οι επενδυτές στρέφονται σ’ ασφαλέστερες τοποθετήσεις όπως τα κρατικά ομόλογα.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, παρατηρήθηκε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 203 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,57% από 2,60% χθες, έναντι 0,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,31%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1346 δολ από το επίπεδο των 1,131 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1342 δολ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

17:41

Βιέννη: Η κυβέρνηση κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή

Η Αυστρία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Βιέννη, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτών.

«Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αυστρία κλήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τελευταίο, διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις της Μόσχας συνιστούν «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την οποία η Αυστρία καταδικάζει έντονα». 

17:38

Κρεμλίνο: Μας λυπεί η απόφαση για τον Nord Stream 2

Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για την αναστολή της αδειοδότησης από τη Γερμανία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, με στόχο να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η καθυστέρηση του Nord Stream 2 είναι προσωρινή, δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το Interfax.

17:33

Γ. Παπανδρέου: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταδίκασε την αναγνώριση από τον Β. Πούτιν του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

«Είναι αναγκαίος ο απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους. Κατά συνέπεια, κάθε παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας ή η χρήση εξωτερικών δυνάμεων για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της, συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε μετά το τέλος της διαδικτυακής συνεδρίασης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

17:31

Γερμανία: Έκτακτη σύσκεψη της G7 συγκάλεσε η Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ συγκάλεσε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) για σήμερα, προκειμένου να συζητήσουν την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Η G7 εξακολουθεί να συντονίζεται στο θέμα της ρωσικής κρίσης» ανέφερε.

17:27

Δένδιας: Η Ελλάδα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ολων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες», δήλωσεο Νίκος Δένδιας από το Παρίσι, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Εμείς ωστόσο έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα 150.000 ανθρώπων. «Πρόκειται λοιπόν και πάλι, όπως και χθες, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων» σημείωσε.

17:24

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Απαράδεκτη η απόφαση της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Άγκυρα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση που πλήττει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφού η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία. Η Τουρκία, που έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα, αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ζελένσκι και ζήτησε «να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της κρίσης. Δεν διευκρινίστηκε αν ο Ερντογάν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τον Ζελένσκι.

17:06

Λευκός Οίκος: Πρόκειται για εισβολή

Ο Λευκός Οίκος αποκαλεί «εισβολή» την ανάπτυξη Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Όπως τονίζει το AP, ο Λευκός Οίκος απέφευγε έως τώρα να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ, είπε ότι «πιστεύουμε ότι, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της τελευταίας χρονικά εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Επισήμανε ότι η λέξη «τελευταία» είναι σημαντική, για να προσθέσει: «Μία εισβολή είναι μία εισβολή κι αυτό είναι που εξελίσσεται τώρα».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η διοίκηση αρχικώς δίστασε να μιλήσει για ανάπτυξη στρατευμάτων καθώς περίμενε να δει τι θα κάνει πράγματι η Ρωσία. Όταν εκτιμήθηκε η κίνηση των Ρώσων στρατιωτών, ήταν πλέον καθαρό ότι πρόκειται για εισβολή.

16:51

Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας 

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) συγκάλεσαν οι Σύμμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Η Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) είναι το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και για τη διεύθυνση των δραστηριοτήτων συνεργασίας. Παρέχει επίσης ένα φόρουμ για διαβουλεύσεις μεταξύ των Συμμάχων και της Ουκρανίας για θέματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος.

To NATO καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

16:48

Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Αυξημένος ο κίνδυνος παραβιάσεων

Οποιαδήποτε σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δημοκρατίες των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τον κίνδυνο αυτό, καθώς και για τον κίνδυνο παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σε μια σύντομη ανακοίνωση.

16:46

Αντίδραση Ναβάλνι

Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο φυλακισμένος ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ασκεί σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο.

Μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την απόφαση Πούτιν σημειώνει: Είναι μία προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή του λαού της Ρωσίας από τα πραγματικά προβλήματα -την ανάπτυξη της οικονομίας, την άνοδο των τιμών, την ανομία που βασιλεύει- και να τη μετατρέψουν σε μια μορφή «αυτοκρατορικής υστερίας».

16:41

Ρούτε: Κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για συζητήσεις

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να του πει ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα των δύο ουκρανικών επαρχιών ως ανεξάρτητων είναι «εντελώς απαράδεκτη», μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Λίγο νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εγκρίνει ένα πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας.

16:39

Κρεμλίνο: Η αναγνώριση έγινε στα συνταγματικά τους όρια

Η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερχόμενος σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο.

«Σ' εκείνα τα σύνορα, στα οποία υπάρχουν και είχαν ανακηρύξει τον εαυτό τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Πεσκόφ, για να προσθέσει ότι λόγος γίνεται για τη στιγμή «που οι δύο αυτές Δημοκρατίες ανακηρύχθηκαν», αρνούμενος να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σύμφωνα με το TASS.

Νωρίτερα είχε ερωτηθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί μετά την επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής. 

16:37

Ιταλία: Η αναγνώριση είναι απαράδεκτη

Στη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία και στην ανάγκη υιοθέτησης κυρώσεων, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. «Η αναγνώριση των δυο αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, είναι απαράδεκτη και η Ιταλία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδός των κυρώσεων», δήλωσε. 

«Σήμερα το απόγευμα θα δώσουμε το αναγκαίο, πολιτικό "πράσινο φως", για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να συντονιζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους και με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε.

16:35

Μπορέλ: Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στη Μόσχα με πρόσθετα μέτρα

Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

16:32

Λιζ Τρας, Βρετανίδα ΥΠΕΞ:

  • Είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε ακόμα πιο μακριά, εάν η Ρωσία δεν αποσυρθεί, και να συμπεριλάβουμε μια απαγόρευση εξαγωγών για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. 
  • Μπορούμε να απομονώσουμε περαιτέρω ρωσικές τράπεζες από την παγκόσμια οικονομία.
  • Τις προσεχείς εβδομάδες θα επεκτείνουμε τις εδαφικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Κριμαία και στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
  • Εάν η Ρωσία δεν αποκλιμακώσει την ένταση, το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα νομοθετήσει έτσι ώστε να απαγορευτεί στη Ρωσία να εκδίδει ομόλογα για το δημόσιο χρέος της στις βρετανικές αγορές.
  • Κανένας Βρετανός, είτε ατομικά είτε ως επιχειρηματική οντότητα δεν θα μπορεί να έχει σχέσεις με τις περιοχές που αναγνώρισε ο Πούτιν, έως τη στιγμή που επιστρέψουν στην ουκρανική κυριαρχία.
  • Θα επιβληθούν κυρώσεις στα μέλη της Ρωσικής Δούμα που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους εταίρους του θα απομονώσουν τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία και θα μετατρέψουν σε εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία εκτός των Ρωσικών συνόρων για του ολιγάρχες και τις επιχειρήσεις τους.
16:17

Reuters

Ο Γάλλος πρωθυπυργός Καστέξ δήλωσε ότι η χώρα του θα γίνει η φωνή του διαλόγου και των κυρώσεων ταυτοχρόνως.

16:15

Ρωσία: Η άνω βουλή ψήφισε υπέρ των συνθηκών

Η άνω βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των συνθηκών φιλίας με δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, κλιμακώνοντας μια κρίση με την Ουκρανία και τη Δύση.

Οι συνθήκες, που τίθενται σε ισχύ μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Πούτιν, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης.

Νωρίτερα η κάτω βουλή (Κρατική Δούμα) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας είχε εγκρίνει τις συνθήκες.

16:13

Φινλανδία: Ενισχύεται η συζήτηση γύρω από μια πιθανή ένταξη του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία κινδυνεύει με τις ενέργειές της στην Ουκρανία να ενισχύσει τη συζήτηση γύρω από μια πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο φινλανδός πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχουν επιπτώσεις στην αξιολόγηση ασφαλείας για το κοινό έργο Φινλανδίας-Ρωσίας που αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο στη βορειοδυτική Φινλανδία, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.

Ερωτηθείς, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν η ουκρανική κρίση έφερε το Ελσίνκι πιο κοντά στην ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι αναζωογόνησε τη συζήτηση στη σκανδιναβική χώρα.

16:11

Ο χάρτης της Ουκρανίας, στον οποίο στ' ανατολικά με έντονο χρώμα φαίνονται οι περιοχές που αναγνώρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Will Chase/Axios
16:08

Βουλγαρία: Έντονη αντίδραση

«Η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσία εκμηδενίζει τις προσπάθειες προς αποκλιμάκωση και αυξάνει την ένταση σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

«Η αναγνώριση των αποκαλούμενων Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία καταδικάζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και οδηγεί σε αυξανόμενη ένταση σε ολόκληρη την περιοχή. Βιώσιμη λύση σε αυτή την κρίση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και με στρατιωτικά μέσα», τόνισε.

16:07

Η Πολωνία ζητάει αυστηρές κυρώσεις

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης για την ουκρανική κρίση, ο Ντούντα έκανε έκκληση για περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

16:05

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση και διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ με την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στο Ντονμπάς από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης στη περιοχή», σημειώνει, τονίζοντας πως «η ΕΕ οφείλει να την αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, εξαντλώντας κάθε διπλωματικό μέσο προκειμένου να ανοίξει ξανά η προοπτική των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή των Συμφωνιών από όλες τις πλευρές και προωθώντας ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία».

«Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ενεργά αυτήν την προοπτική της ειρήνης, της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διπλωματίας και όλες οι ενέργειές της πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, πρέπει να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος της οποίας διαμένει κοντά σε εμπόλεμες περιοχές».

16:03

Nord Stream 2: Το Κίεβο καλωσόρισε την αναστολή αδειοδότησης

Η Ουκρανία καλωσόρισε την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, για την οποία η Κομισιόν ανακοίνωσε πως δεν θα επηρεάσει την προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης, ενώ η Μόσχα υποβάθμισε την κίνηση αυτή της Γερμανίας.

Ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2 αφού η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως ως ανεξάρτητες δύο περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό είναι ένα ηθικά, πολιτικά και πρακτικά ορθό βήμα στις υφιστάμενες συνθήκες. Αληθινή ηγεσία σημαίνει σκληρές αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Η κίνηση της Γερμανίας αποδεικνύει ακριβώς αυτό», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή δήλωσε πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασίαζε την ποσότητα του αερίου που ρέει από τη Ρωσία προς τη χώρα.

16:01

AFP: Τρεις γυναίκες τρέχουν να καλυφθούν στη διάρκεια βομβαρδισμών στην πόλη Σχάστια, κοντά στο Λουγκάνσκ.

Φωτο: Άρης Μεσσήνης

15:57

ALERT

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει το «πάγωμα» του Nord Stream 2. Αναμένεται να ανακοινώσει «τα δικά του μέτρα» κατά της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της Ουρκανίας και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει σήμερα «τα δικά του μέτρα».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα δράσουμε μαζί με τη Γερμανία ούτως ώστε ο Nord Stream 2 να μην προχωρήσει. Ήμασταν σε στενή διαβούλευση με τη Γερμανία την περασμένη νύκτα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωσή της. Θα λάβουμε σήμερα τα δικά μας μέτρα», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν. 

 

15:53

Χαιρετίζουν την ενότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κοινή δήλωσή τους, χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας.

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

15:51

Tweet από τον επίσημο λογαριασμό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο.

15:46

Τζόνσον: Πρέπει να κρατήσουμε απόθεμα κυρώσεων

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Λονδίνο να κρατήσει περισσότερες αυστηρές κυρώσεις ως απόθεμα για να τις επιβάλει στη Ρωσία αν η Μόσχα προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στην Ουκρανία.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τις ρωσικές εταιρείες από το να μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε στερλίνες ή στα δολάρια. Θέλουμε να σταματήσουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις βρετανικές χρηματιστηριακές αγορές και θέλουμε να ξεσκεπάσουμε τους (Ρώσους) ιδιοκτήτες που διαθέτουν κρυφή περιουσία σε αυτή τη χώρα».

15:45

Αντίδραση Μεντβιέντεφ στην απόφαση Σολτς

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εντάξει. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!», σημειώνει ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

15:41

Δηλώσεις Ερντογάν για το Ουκρανικό

«Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρθηκε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες του Μινσκ. Τονίστηκε ότι η απόφαση αυτή συνιστά σαφή παραβίαση της πολιτικής ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα μέρη να σεβαστούν την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο.

Είμαστε και εμείς χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Εφόσον είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν πολλά πακέτα μέτρων. Λαμβάνουμε ήδη αυτές τις προφυλάξεις. Έτσι συνεχίζουμε να δουλεύουμε, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις ευθύνες που μας επιβάλλει το να είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας. Με αυτή την κατανόηση, θα προχωρήσουμε».

15:37

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο κλήθηκε στο Φόρεϊν Όφις

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέι Κελίν κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας φιλορωσικών περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν αποσχισθεί από τη χώρα.

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει επίσημα τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας και να στείλει στρατεύματα εκεί μπορεί να είναι προάγγελος μιας εισβολής πλήρους κλίμακας, τόνισε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανία χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2.

15:34

Reuters: Η Τουρκία αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Τουρκία καταδίκασε την ενέργεια Πούτιν, να αναγνωρίσει τις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς, ωστόσο δεν ανακοίνωσε κυρώσεις, ούτε καν εξέφρασε κάποια σχετική πρόθεση, σημειώνει το Reuters.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη κατάσταση, συνεχίζει η ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου: Έχει δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, αλλά επίσης αντιτίθεται επί της αρχής στη λογική των κυρώσεων, την ώρα που η Δύση είναι έτοιμη να επιβάλει το πρώτο πακέτο στη Μόσχα.

Η ουκρανική κρίση βρίσκει τον Ερντογάν σε μια άσκηση ισορροπίας: Πρέπει ως μέλος του ΝΑΤΟ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του στη συμμαχία, ενώ παράλληλα δίνει μάχη να προστατεύσει την πολιορκημένη οικονομία της χώρας του από τους αλλεπάλληλους κραδασμούς μετά από την νομισματική κρίση του περασμένου Δεκεμβρίου.

15:20

Να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία καλεί τους Έλληνες πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών

«Το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία. 

Όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία: 

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 3630781, 00380 3630782 

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453

Email / Website: [email protected], http://www.mfa.gr/kiev 

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine  87555

Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629  34-53-84, 00380629  52-84-90, 00380629  33-24-92

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

Email: [email protected]

Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

Διεύθυνση: Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE 

Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101

Email / Website: [email protected] , http://www.mfa.gr/odessa

15:10

Κυρώσεις προς τη Ρωσία

  • Η Βρετανία ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία - Διαβάστε αναλυτικά
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το περίγραμμα του πρώτου κύματος των κυρώσεων που θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα - Διαβάστε αναλυτικά

 

15:00

Politico: Η Ουγγαρία στηρίζει τις κυρώσεις

Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, η Βουδαπέστη υποστηρίζει τις κυρώσεις που συζητά η ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε Ούγγρος αξιωματούχος ο οποίος, μιλώντας στο Politico, αρνήθηκε ότι η χώρα του «είναι απρόθυμη». «Επιμένουμε στο διάλογο, όπως πολλοί άλλοι, αλλά είμαστε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

14:50

Nord Stream 2

Ο Γερμανικός Ρυθμιστής Ενέργειας σημειώνει:

  • Η αδειοδότηση του Nord Stream 2 χρειάζεται τη θετική αξιολόγηση από το υπουργείο Οικονομίας.
  • Δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αδειοδοτήσει τον Nord Stream 2.
  • Είναι παράνομη η λειτουργία των αγωγών χωρίς αδειοδότηση.
14:44

Ο ΟΗΕ μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του στην Ουκρανία λόγω των φόβων για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση στη χώρα. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Αλεσάντρα Βελούτσι εκπρόσωπος του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Η ίδια εξήγησε ότι «λόγω της εξέλιξης της κατάστασης επί του πεδίου δώσαμε άδεια σε κάποια μέλη του μη απαραίτητου προσωπικού μας και των οικογενειών τους να μετεγκατασταθούν προσωρινά». «Όμως παράλληλα λίγο περισσότερο προσωπικό φτάνει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις μας στην Ουκρανία», επεσήμανε. 

14:38

Η Γερμανία ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιθουανία

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα στρατεύματα και αεροσκάφη στη Λιθουανία.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρότερα αποτρεπτικά μέτρα», είπε η Κριστίν Λάμπρεχτ.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε περισσότερα στρατεύματα στη Λιθουανία και να σηματοδοτήσουμε ότι είμαστε μαζί με τους εταίρους μας και είμαστε αξιόπιστοι εταίροι σε μια κρίση», είπε.

14:36

Βρετανικές κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ένα πρώτο πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρία άτομα με μεγάλη περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει κυρώσεις στις ακόλουθες πέντε ρωσικές τράπεζες: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank» είπε ο κ. Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Ως προς τα τρία άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, θα τους απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία, ενώ παράλληλα θα «παγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι είναι ώρα «να προετοιμαστούμε για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν». «Η Βουλή των Κοινοτήτων δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας ισοδυναμεί με μια νέα εισβολή σε αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε.

14:35

Μόσχα: Δεν επιθυμούμε διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε».

14:32

Ρωσικό ΥΠΕΞ 

Η Μόσχα αναγνωρίζει τις διεθνώς μη αναγνωρισμένες αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» σ' εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι».

14:19

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.

14:17

Κομισιόν: Απαράδεκτη η επιθετικότητα της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε παράνομη και απαράδεκτη την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

14:17

Ντμίτρο Κουλέμπα, Ουκρανός ΥΠΕΞ

«Χαιρετίζω την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό είναι το σωστό βήμα από ηθική, πολιτική και πρακτική άποψη. Η αληθινή ηγεσία περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις σε δύσκολες στιγμές. Η κίνηση της Γερμανίας το αποδεικνύει».

14:14

Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ενέργειες της Ρωσίας στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομες και απαράδεκτες. Η Ένωση παραμένει ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα σήμερα.

14:10

Λιζ Τρας, Βρετανίδα ΥΠΕΞ

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην Ουκρανία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όλοι οι Βρετανοί θα πρέπει να φύγουν τώρα μέσω εμπορικών δρομολογίων όσο είναι ακόμα διαθέσιμα. Ενισχύουμε τις ομάδες μας στην περιοχή για να στηρίξουν τους Βρετανούς καθώς φεύγουν και αφού περάσουν τα σύνορα». 

14:09

Politico:

  • Ο καγκελάριος Σολτς απέρριψε την παράδοση γερμανικών όπλων στην Ουκρανία παρά την κλιμάκωση της σύγκρουσης.  «Πρόκειται για μια αμετάβλητη κατάσταση», είπε.
  • Αντίθετα, η Γερμανία θα συνεχίσει να ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας.
  • Η Γερμανία έχει απορρίψει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από την αρχή της κρίσης, αλλά έχει δεσμευτεί να στείλει ένα νοσοκομείο πεδίου, κράνη και προστατευτικά γιλέκα.
14:03

Ο ΟΗΕ μεταφέρει μέρος του μη απαραίτητου προσωπικού του και τις οικογένειές τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

14:01

Ουκρανική κρίση: Σύνοψη

  • Η Ρωσία έστειλε στρατό στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ μετά την απόφαση Πούτιν να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητα κράτη.
  • ΗΠΑ και ΕΕ θα γνωστοποιήσουν τις κυρώσεις τους προς στη Ρωσία το απόγευμα. Η Γερμανία δήλωσε ότι ο αγωγός Nordstream 2 παγώνει.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η ενέργεια Πούτιν δείχνει ότι είναι αποφασισμένος για μια «μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία». Εντός της ημέρας, ο Τζόνσον θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Βρετανίας.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του δεν φοβάται και δεν θα εκχωρήσει τίποτα σε κανέναν.
13:57

Ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία: Τι εξετάζει η Ε.Ε.

Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. συζητούν ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποτελείται από τέσσερα μέρη, το οποίο θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών εντός της ημέρας, δήλωσε στο Reuters πηγή της Κομισιόν.

Το πακέτο κυρώσεων, το οποίο προτείνεται από την Κομισιόν, περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των περιοχών των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας.

Περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις σε εκατοντάδες μέλη της κρατικής Δούμας της Ρωσίας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και σε εταιρείες και τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

13:51

Πούτιν: Η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών - Εξαίρεση η Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία σέβεται την κυριαρχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ότι η Ουκρανία αποτελεί εξαίρεση επειδή βρίσκεται υπό ξένο έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

13:29

Τι σημαίνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο

Είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία και η αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων το πρώτο βήμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία; «Μόνο ο Πούτιν γνωρίζει εάν θα σταματήσει εδώ ή εάν η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς είναι ένα ακόμα βήμα προς την εισβολή στην ελεύθερη Ουκρανία», εξηγεί ο Holger Schmieding της Berenberg Bank.

Εάν ο Πούτιν σταματήσει εδώ, οι κυρώσεις θα αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομία με τον καιρό, όμως οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο θα είναι πολύ περιορισμένες, εκτιμά ο οικονομολόγος. Οι αγορές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα έπειτα από λίγο.

Διαβάστε αναλυτικά στο moneyreview.gr

13:23

Χάρτης των New York Times που εικονίζει τις περιοχές του Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ελέγχονται από Ρώσους αυτονομιστές και τις οποίες αναγνώρισε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 

 

13:11

Ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Ρωσία ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της χώρας στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρωσία.

13:08

Σολτς: Η πιστοποίηση του NordStream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει 

Η πιστοποίηση του NordStream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. 

Όπως είπε, «θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατάσταση», ειδικά όσον αφορά τον αγωγό .  

12:43

Μόσχα: Αναγνώριση στις περιοχές που ήδη ελέγχουν οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, η Μόσχα αναγνωρίζει μόνο τις αυτονομιστικές περιοχές που ελέγχονται ήδη από Ρωσόφωνους, υποβαθμίζοντας τα σενάρια περί ευρύτερης επιχείρησης.

12:38

Η Συρία στηρίζει τη ρωσική αναγνώριση των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Η Συρία στηρίζει την απόφαση της συμμάχου της, της Ρωσίας, να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση επικαλούμενη σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών.

«Η Συρία υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ και θα συνεργαστεί μαζί τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ στη διάρκεια εκδήλωσης στη Μόσχα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η χώρα έχει υπάρξει στενός σύμμαχος της Μόσχας από τότε που η Ρωσία πραγματοποίησε αεροπορική εκστρατεία στη Συρία το 2015 και βοήθησε στο να αναστρέψει το κλίμα στον εμφύλιο πόλεμο προς όφελος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. «Αυτό που κάνει η Δύση ενάντια στη Ρωσία είναι συναφές με αυτό που έκανε εναντίον της Συρίας στη διάρκεια του πολέμου των τρομοκρατών», είπε ο υπουργός.

12:34

Η ρωσική κάτω Βουλή ψηφίζει για την έγκριση «Συνθήκης Φιλίας» μεταξύ της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της Ρωσίας. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τη μονομερή αναγνώριση των περιοχών εκ μέρους της Μόσχας μετά το διάγγελμα Πούτιν.

12:16

Ζελένσκι: Εξετάζεται διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με Ρωσία

Την αποφυγή της στρατιωτικής κλιμάκωσης επιλέγει το Κίεβο, βάσει των νέων δηλώσεων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά βρίσκεται υπό εξέταση διακοπή των ρωσο-ουκρανικών διπλωματικών σχέσεων.

«Βλέπουμε επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Το υπουργείο Εξωτερικών μού ζήτησε να διακόψουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Μόσχα, πράγμα που σε λίγα λεπτά θα μελετήσω, μαζί με την κλιμάκωση της αντίδρασής μας. Κατανοούμε τους κινδύνους, και καλούμε ξανά τη Ρωσία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Προτείνουμε διάφορους τρόπους διαλόγου με την παρουσία της Ρωσίας. Πρέπει όμως και να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και το κράτος μας», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

«Αναφορικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις εκ μέρους μας, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει ανοικτός πόλεμος από τη Ρωσία, αλλά φυσικά εάν υπάρξει θα βάλουμε την Ουκρανία σε κατάσταση πολέμου», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

12:07

Ζελένσκι: Να απορριφθεί οριστικά ο NordStream 2

Την άμεση ανάγκη επιβολής σοβαρών κυρώσεων κατά της Μόσχας τόνισε σε δηλώσεις του από το Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Μόσχα υπονομεύει τους κανονισμούς της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, αλλά και τη συμφωνία του 2015. Απαιτούνται άμεσες κυρώσεις, περιλαμβανομένης της ολοκληρωτικής απόρριψης του σχεδίου για τον αγωγό NordStream 2», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

12:06

Λαβρόφ: Το ουκρανικό καθεστώς δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λαό που ζει στο έδαφος του ουκρανικού κράτους

Σε νέες δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε στο κανάλι Rossiya 24 ότι το δικαίωμα στην κυριαρχία θα πρέπει να τηρείται μόνο σε σχέση με τα κράτη που εκπροσωπούν ολόκληρο τον λαό που ζει στην επικράτειά τους, και η Ουκρανία έχει πάψει να είναι ένα από αυτά από το 2014.

Σε απάντηση της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περί παραβίασης της εθνικής κυριαχίας της Ουκρανίας, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ουκρανικό καθεστώς, ξεκινώντας από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λαό που ζει στο έδαφος του ουκρανικού κράτους».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι πολλές περιοχές της Ουκρανίας απέρριψαν «ένα τέτοιο αντισυνταγματικό βήμα» και «αυτό που συνέβη στην Κριμαία, αυτό που συνέβη στην ανατολική Ουκρανία, δείχνει πόσο απέρριψε αυτή την κυβέρνηση, αυτό το καθεστώς από εκατομμύρια Ουκρανούς εκείνη την εποχή».

11:55

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Καλεί τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτετικών κάλεσε σήμερα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ρωσικό παράδειγμα, προχωρώντας στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. 

11:50

Λαβρόφ για κυρώσεις: «Είμαστε μαθημένοι σε αυτά»

Απορριπτικός των αναμενόμενων κυρώσεων κατά της χώρας του εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αποκαλώντας τις «προβλέψιμες».

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας δε θα σταματήσουν και δε θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για τη λεγόμενη "τιμωρία της Ρωσίας". Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις, ή όπως λένε τώρα με "τη μητέρα όλων των κυρώσεων"», είπε ο πολύπειρος Ρώσος διπλωμάτης.

«Εμείς είμαστε μαθημένοι σε αυτά. Ξέρουμε ότι θα έτσι κι αλλιώς θα επιβληθούν κυρώσεις, είτε με αιτία είτε χωρίς», πρόσθεσε.

11:47

Οι Ρωσόφωνοι καλούν την Ουκρανία να αποσυρθεί από όλο το Λουγκάνσκ

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ θα καλέσει την Ουκρανία να αποσύρει οικειοθελώς τα στρατεύματά της από ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Ντμίτρι Χοροσίλοφ, αντιπρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου που ελέγχεται από Ρωσόφωνους, απειλώντας διαφορετικά με επέμβαση.

«Στο πλαίσιο της νομοθεσίας των δημοκρατιών μας, υπάρχει νόμος για τα κρατικά σύνορα, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ είναι το έδαφος της πρώην περιοχής του Λουγκάνσκ . Πρέπει να καλέσουμε την Ουκρανία να αποσύρει οικειοθελώς τα στρατεύματά της»,  είπε ο κ. Χοροσίλοφ.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, νομίζω ότι θα ληφθεί μια απόφαση που θα επιτρέψει την εδραίωση της ειρήνης και την αποκατάσταση της εδαφικής μας ακεραιότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε.

11:43

Ουκρανός Υπ. Αμύνης: Βήμα προς αναβίωση της ΕΣΣΔ, με νέο τείχος Βερολίνου

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αποσχιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας σημαίνει ότι το Κρεμλίνο έκανε ένα βήμα παραπάνω προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης, δήλωσε ο Ουκρανός Υπ. Αμύνης, Ολέκσι Ρέζνικοφ.

«Το Κρεμλίνο έκανε ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης. Με ένα νέο Σύμφωνο Βαρσοβίας και ένα νέο Τείχος Βερολίνου», ανέφερε στη δήλωσή του.

11:35

Πούτιν: Δεν θα διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου στη διεθνή αγορά

Την υπόσχεση ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά πρόκειται να συνεχιστεί κανονικά έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ώρα που η Δύση ετοιμάζει αυστηρές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας, ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε σε επιστολή του προς την ενεργειακή διάσκεψη που λαμβάνει χώρα στην Ντόχα του Κατάρ ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει χωρίς διακοπεί να παρέχει ποσότητες φυσικούς αερίου διεθνώς.

11:32

Λουγκάνσκ: Επανάληψη πυρός στην ανατ. Ουκρανία

Νέα πλήγματα σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης κατά των περιοχών του Λουγκάνσκ στη λεγόμενη γραμμή επαφής, μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν ρωσόφωνοι κι εκείνων όπου κυριαρχεί ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Διπλωματική πηγή του ΟΑΣΕ ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν επαναληφθεί οι βομβαρδισμοί στην περιοχή που αποδίδονται στους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν συγκεκριμένα ότι επλήγη εκ νέου το χωριό Σχάστια Λουχάνσκα, εμφανίζοντας φωτογραφίες από βομβαρδισμένο κτίριο κατοικιών και κατηγορώντας τους ρωσόφωνους για τα νέα περιστατικά.

10:57

Μόσχα: Δεν συζητείται τώρα η δημιουργία ρωσικών βάσεων στην ανατ. Ουκρανία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι δεν συζητείται επί του παρόντος η δημιουργία ρωσικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η Μόσχα θα είναι έτοιμη αν χρειαστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

10:51

Ουκρανία: Ώρα για σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Μόσχας ζητεί το Κίεβο.

10:49

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

10:46

Τι σημαίνει μια ρωσική εισβολή: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και έναν χρόνο

Είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία και η αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων το πρώτο βήμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία; «Μόνο ο Πούτιν γνωρίζει εάν θα σταματήσει εδώ ή εάν η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς είναι ένα ακόμα βήμα προς την εισβολή στην ελεύθερη Ουκρανία», εξηγεί ο Holger Schmieding της Berenberg Bank. 

Εάν ο Πούτιν σταματήσει εδώ, οι κυρώσεις θα αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομία με τον καιρό, όμως οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο θα είναι πολύ περιορισμένες, εκτιμά ο οικονομολόγος. Οι αγορές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα έπειτα από λίγο. 

Όμως, εάν η Μόσχα προχωρήσει με την εισβολή στην Ουκρανία, θα πρόκειται για τη χειρότερη γεωπολιτική απειλή από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, με τις πιθανές οικονομικές, χρηματοοικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη να εκδηλώνονται σε τρία στάδια, σύμφωνα με την Berenberg. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

10:35

Τα σενάρια για το εύρος της εισβολής

Ρώσος βουλευτής δηλώνει ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές περιοχές σε ολόκληρες τις περιοχές του ανατολικού Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών -ως αυτόνομων- περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. 

Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής περιφερειακών υποθέσεων της Δούμας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA είπε:

«Η αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ θα γίνει μέσα στις (γεωγραφικές) περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ», εξηγώντας πάντως ότι όλα αυτά θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

Αν και οι Ρώσοι βουλευτές είναι απίθανό να γνωρίζουν τις προθέσεις του Πούτιν, όπως σχολιάζει το BBC, στην Ουκρανία υπάρχει ο φόβος ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επεκτείνει τα τις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές, κάτι που θα πυροδοτούσε μία αιματηρή σύγκρουση.

10:33

Τζόνσον: Προς «πλήρους κλίμακας εισβολή» ο Πούτιν

O Πούτιν «τείνει προς μια πλήρους κλίμακας εισβολή» ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Cobra). 

Ο ίδιος, αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι, στο κοινοβούλιο της χώρας, τις πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο κυρώσεων προς τη Μόσχα. 

10:26

Γεωργιάδης: Καμία ανησυχία για την επάρκεια φυσικού αερίου, από τις έως τώρα εξελίξεις

Καθησυχαστικός για τις συνέπειες που θα έχουν για τη χώρα μας οι εξελίξεις στην Ουκρανία, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία στο ζήτημα της επάρκειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τις έως τώρα εξελίξεις, ενώ, πρόσθεσε ότι ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι να τεθεί εμπάργκο από τους αγωγούς που περνούν μέσα από την Ουκρανία, αλλά, ωστόσο, στη χώρα μας το φυσικό αέριο φτάνει μέσω Μαύρης Θάλασσας από τον Turk Stream και το Αζερμπαϊτζάν.

10:19

Μπορέλ: Σήμερα η απόφαση για κυρώσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα εγκρίνουν σήμερα κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση», πρόσθεσε σύμφωνα με το AFP.

10:10

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα εξετάσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμμετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

10:04

E.E.: Υπό συζήτηση το εύρος των κυρώσεων

Οι πρεσβευτές των κρατών - μελών της Ε.Ε. θα συναντηθούν το πρωί για να συζητήσουν πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας με τις «περιορισμένες κυρώσεις» να είναι μια πιθανή επιλογή, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ορισμένα κράτη μέλη επιθυμούν περιορισμό των κυρώσεων, ενώ άλλα θέλουν να δουν να εφαρμόζεται άμεσα το πλήρες φάσμα των κυρώσεων που είχαν συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Κατά το AFP, η Ε.Ε. θα υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας «σήμερα το απόγευμα».

09:58

Μπορέλ: Ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

09:53

Μπλίνκεν: Επαίσχυντη ενέργεια από Μόσχα

Επαίσχυντη, αλλά και προβλέψιμη, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

09:53

Πεκίνο: Όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα ανησυχεί για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία «επιδεινώνεται», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, κατά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου.

Το Πεκίνο θα παραμείνει σε επαφή με όλες τις πλευρές, σημείωσε επίσης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εν μέσω της «επιθετικότητας» της Ρωσίας, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

09:46

Στιγμιότυπο από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Φωτ. Evan Schneider/United Nations via AP.

09:38

Οι αυτονομιστές κατηγορούν το Κίεβο για έκρηξη που σκότωσε τρεις ανθρώπους

Ένας υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής αξιωματούχος στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησε το Κίεβο για έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο αξιωματούχος δεν προσκόμισε στοιχεία, ενώ δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα αρνηθεί παρόμοιες αιτιάσεις.

09:35

 «Η εισβολή έχει ξεκινήσει»

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει, επομένως η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Η.Β Σαγίντ Τζάβιντ. «Θεωρήστε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε», ήταν η αναφορά του σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στο SKY NEWS o κ. Τζάβιντ ανέφερε ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει τανκς και στρατεύματα στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μία εισβολή.

«Βαδίζουμε προς μία πολύ σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής και έχουμε διαπιστώσει ότι ο Προέδρος Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Εχουμε δει ότι έχει αναγνωρίσει αυτές τις αυτονομιστικές περιοχές στην Ουκρανία και μπορούμε να δούμε ότι έχει στείλει τανκς και στρατεύματα, οπότε πιστεύω ότι μπορείτε να συμπεράνετε ότι η εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε.

09:31

«Βουτιά» 8% στο χρηματιστήριο της Μόσχας

09:18

Παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας από το Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Associated Press. Εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νίζνι Νόβγκοροντ. AP Photo/Roman Yarovitcyn.

09:09

Ουκρανικός στρατός: Δύο στρατιώτες νεκροί, 12 τραυματίες από βομβαρδισμούς αυτονομιστών

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, σύμφωνα με το Reuters, ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

09:03

Έτοιμη για διάλογο δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

09:00

Ετοιμάζει κυρώσεις ο Καναδάς

Ο Καναδάς καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές και ως αντίδραση θα επιβάλει κυρώσεις, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι.

«Ο Καναδάς μαζί με τους συνεργάτες και τους συμμάχους του, θα αντιδράσει σθεναρά σε αυτή την προφανή περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για αυτές τις ενέργειες, ξεχωριστά από αυτές που προετοιμάζονται ως αντίδραση σε οποιαδήποτε παραπέρα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

08:59

Επικοινωνία Μισέλ - Ζελένσκι

Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό σας σταθερά και υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

08:55

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου

Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αποσχιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

08:50

Αποστολή «Κ»: Πορεία στα χαρακώματα της ανατολικής Ουκρανίας

Του απεσταλμένου μας στη Μαριούπολη, Γιάννη Σουλιώτη

Το ραντεβού με τους Ουκρανούς στρατιώτες δόθηκε στην είσοδο της μονάδας τους, στα περίχωρα της Μαριούπολης. Όσο βρισκόμαστε στην πύλη του στρατοπέδου βλέπουμε νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 20 – 25 ετών ντυμένα στο χακί να καταφθάνουν κρατώντας Καλάσνικοφ. Οι περισσότεροι οδηγούν παλιά, ταλαιπωρημένα Lada. 

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

08:39

Δεν αλλάζουν τα σύνορα της Ουκρανίας, λέει το Κίεβο

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

08:38

Μόσχα: Είμαστε ανοικτοί στη διπλωματία, δεν θα επιτρέψουμε λουτρό αίματος στο Ντονμπάς

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης. Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

08:36

ΗΠΑ: «Ανοησίες» οι ανακοινώσεις περί «ειρηνευτικής» ρωσικής δύναμης στην Ουκρανία

Οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες», έκρινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

08:33

ΟΗΕ: Πραγματικός ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης

Τη «λύπη» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία» εξέφρασε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο.

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

08:33

Αν Απλμπαουμ: «Η Ουκρανία θα πολεμήσει μόνη της»

Μόλις λίγες ώρες προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προχωρήσει στις 21 Φεβρουαρίου στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθέντων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η βραβευμένη με Πούλιτζερ Αμερικανίδα συγγραφέας – δημοσιογράφος – ιστορικός Αν Άπλμπαουμ είχε, μέσα από άρθρο της στο Atlantic, μιλήσει για την αποτυχία του κατευνασμού, την ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και τη «μοναξιά» της Ουκρανίας που θα σταθεί μόνη την ώρα της κρίσης απέναντι στη Μόσχα.

08:31

Τι αλλάζει με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου αποτελεί πλήγμα για τη διπλωματία, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο και για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων. Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η Δύση. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

08:29

Την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών, αναγνωρίζει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε χθες σε διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε και το σχετικό διάταγμα.