Ουκρανία – Άμεση ανάλυση: Ο κύβος ερρίφθη

Ουκρανία – Άμεση ανάλυση: Ο κύβος ερρίφθη

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται: ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, αποφάσισε ότι δεν θα αρκεστεί πλέον σε ημίμετρα, όπως την προσάρτηση της Κριμαίας και την συγκαλυμμένη υποστήριξη των αυτονομιστών στο Ντονμπάς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται: ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, αποφάσισε ότι δεν θα αρκεστεί πλέον σε ημίμετρα, όπως την προσάρτηση της Κριμαίας και την συγκαλυμμένη υποστήριξη των αυτονομιστών στο Ντονμπάς.

Εφαρμόζει την τελική λύση στο ουκρανικό ζήτημα, που αυτή τη στιγμή δείχνει να συνίσταται κατ’ ελάχιστον στην αποστρατικοποίηση της χώρας και τον αποκεφαλισμό της κυβέρνησής της. Η επίθεση την οποία διέταξε έχει πλέον απογυμνωθεί από κάθε φύλλο συκής: δεν αφορά ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε τις φαιδρές αναφορές σε «γενοκτονία» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Αφορά τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου και αποκατάστασης της αυτοκρατορικής αίγλης της Ρωσίας. 

Επιδιώκοντας αυτό, ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να υποστεί τις όποιες οικονομικές συνέπειες των βαρύτατων κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία από τη δυτική συμμαχία, ασφαλής στη γνώση ότι τα μέτρα θα προσδέσουν τους βασικούς του συνεργάτες ακόμα περισσότερο στο καθεστώς.

Το μαξιλάρι των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα του δίνει τη δυνατότητα να αντέξει την πίεση για ένα διάστημα – αν και η κατάρρευση του ρωσικού χρηματιστηρίου και του ρουβλιού αποτελούν δυσοίωνες ενδείξεις για τη ρωσική οικονομία.

Η οικονομία της Ε.Ε. είναι αναπόφευκτο να πληγεί βαριά κι αυτή από τις κυρώσεις, με το ενδεχόμενο μίας νέας ύφεσης να μην μπορεί να αποκλειστεί. Στη Σύνοδο Κορυφής απόψε, εκτός από το δεύτερο πακέτο κυρώσεων, θα συζητηθεί το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ε.Ε. για να στηρίξει τις χώρες που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, μόνιμης γεωπολιτικής έντασης και παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας. Η ανάσχεση της ρωσικής απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ξανά κορυφαία προτεραιότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ανταπόκριση από την Ουκρανία: «Πρέπει να φύγουμε άμεσα από το αεροδρόμιο, είναι στόχος»

Άμεση ανάλυση: Το μεγάλο άλμα του Πούτιν στο κενό

Ουκρανία – Άμεση ανάλυση: Η Ευρώπη σε έναν διαφορετικό κόσμο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή