Live: Εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν – Όλες οι εξελίξεις
live-εισβολή-στην-ουκρανία-διέταξε-ο-πούτ-561735649
VIDEO

Live: Εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν – Όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάχες μαίνονται σε δύο βασικά μέτωπα – στην περιοχή της πρωτεύουσας Κίεβο και σε ένα ευρύ τόξο περιμετρικά του Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από την στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή -στις 05.00 ώρα Ελλάδος-, εξελίχθηκαν σφοδρές συγκρούσεις σε αρκετά σημεία της χώρας, καθώς η επίθεση ήταν πολύπλευρη.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμα του προς το λαό, ανέφερε ότι κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κήρυξε γενική επιστράτευση, ενώ δήλωσε αποκαρδιωμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνης να αντιμετωπίσει τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Ουκρανοί πολίτες εγκατέλειψαν μαζικώς τις εστίες τους με κατεύθυνση προς το δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ όσοι παρέμειναν στις μεγάλες πόλεις αναζήτησαν κατάλυμα στα καταφύγια. Η Δύση εξέφρασε την οργή της και ενεργοποιεί για νέο κύμα αυστηρότερων κυρώσεων.

03:57

 

Οι δηλώσεις Μακρόν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

  • Ο Πούτιν θέλει να μας γυρίσει πίσω στην εποχή των αυτοκρατοριών και των συγκρούσεων.
  • Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα έχουν συμπλήρωμα από γαλλικές εθνικές κυρώσεις προς τη Ρωσία με στόχευση σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
  • Θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για βοήθεια προς την Ουκρανία, για στρατιωτικό εξοπλισμό.
  • Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μία αγορά καταναλωτών, αλλά πρέπει να είναι μια ενεργειακή δύναμη με αμυντική κυριαρχία.   
  • Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος δεν μπορούσε να τον βρει και έπρεπε να μεσολαβήσω.
  • Από την πλευρά του Πούτιν υπήρχε διπροσωπία.
  • Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν ήταν ειλικρινής, ευθεία και γρήγορη.
03:41

ΕΕ: Οι κυρώσεις στοχεύουν στο 70% του Ρωσικού τραπεζικού τομέα

«Βόμβες πέφτουν το 2022 στην καρδιά της Ευρώπης και προκαλούν σειρά νεκρών σε γυναίκες και παιδιά, σε αμάχους. Η ΕΕ είναι ενωμένη, το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις που θα επιβάλλουμε θα το αποδείξουν.

Οι κυρώσεις στηρίζονται σε πέντε πυλώνες:

  • Οικονομικός
  • Ενέργεια
  • Μεταφορές
  • Εξαγωγές
  • Πολιτική βιζας

«Οι χρηματοοικονομικές κυρώσεις στοχεύουν στο 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς», είπε και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις:

  • Θα περιλαμβάνουν μέτρα που αυξάνουν το κόστος του δανεισμού της Ρωσίας
  • Θα υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών που θα πλήξει τον πετρελαϊκό τομέα
  • Θα περιοριστεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως είναι οι ημιαγωγοί.

«Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας της Ε.Ε. μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

03:35

Γενικό επιτελείο - Ουκρανία: Η Ρωσία έχει στο στόχαστρο το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία, αναγνώρισε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χάρκοβο και Ντονέτσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του επιτελείου.

Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου. Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.

Σημείωσε ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

Ανέφερε ακόμη ότι διεξήχθη επιχείρηση με σκοπό την ανάπτυξη αερομεταφερόμενης ρωσικής δύναμης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου, αλλά ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να την αποτρέψει.

Κατά τον εκπρόσωπο του επιτελείου, στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 ως 1.000 άνδρες.

Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.

03:27

Κυρώσεις και απο την Ιαπωνία

  • Η Ιαπωνία σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές ημιαγωγών (τσιπάκια) στη Ρωσία ως μέρος μιας άλλης σειράς κυρώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
  • Θα παγώσει επίσης τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων ατόμων και ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία.
  • Θα σταματήσει, επίσης, την έκδοση βίζας σε ορισμένα άτομα της Ρωσίας.
03:25

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε σειρά πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία

  • Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.
  • Εργαζόμενοι φέρεται να έχουν συλληφθεί από ρωσικά στρατεύματα.
  • Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις φέρεται να έχουν σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας προς το Cherihiv. Οι μάχες πιθανότατα συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης.
  • Είναι απίθανο η Ρωσία να έχει επιτύχει τους προγραμματισμένους στρατιωτικούς της στόχους της πρώτης ημέρας.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παρουσιάσει σκληρή αντίσταση σε όλους τους άξονες της προέλασης της Ρωσίας. 

03:19

Ο Ζελένσκι θέλει να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες Πέμπτη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής να επιβάλουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

03:16

Ζωντανή εικόνα από το Κίεβο

03:09

Ο Μπλίνκεν «πεπεισμένος» ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση.

Τα σχόλια του έγιναν κατά τη διάρκεια μιας μαγνητοσκοπημένης συνέντευξης στην τηλεόραση, στην οποία ρωτήθηκε για τις φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν χρειάζεστε ευφυΐα για να σας πούμε ότι αυτό ακριβώς θέλει ο Πρόεδρος Πούτιν. Έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ήθελε να ανασυστήσει τη Σοβιετική Αυτοκρατορία, εκτός από το ότι θα ήθελε να επιβεβαιώσει εκ νέου μια σφαίρα επιρροής γύρω από τις γειτονικές χώρες που κάποτε ήταν μέρος του σοβιετικού μπλοκ», είπε.

Συνέχισε υποσχόμενος ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί εμπόδιο στους τελικούς στόχους του Πούτιν. «Τώρα, όταν πρόκειται για απειλή πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, υπάρχει κάτι πολύ δυνατό στο δρόμο του. Αυτό είναι το άρθρο πέντε του ΝΑΤΟ, μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλους», πρόσθεσε. 

02:57

Το Κολοσσέο στη Ρωμή φωτισμένο με τα χρώματα της Ουκρανικής σημαίας

Η πύλη του Βραδενβούργου στο Βερολίνο

REUTERS

02:55

«Η επιστροφή της Ιστορίας»

Στο νέο εξώφυλλο του TIME υπάρχει η ερώτηση: Πώς ο Πούτιν γκρέμισε τα όνειρα της Ευρώπης.

02:52

Αυστραλία: Επιβάλλει πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Αυστραλία επέβαλε περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με στόχο πολίτες από την οικονομική ελίτ και νομοθέτες.

Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Κίνα χαλαρώνει τους εμπορικούς περιορισμούς με τη Μόσχα αυτή τη στιγμή.

«Θα εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας για ένα κυλιόμενο κύμα κυρώσεων και θα συνεχίσουμε να εντείνουμε αυτή την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. 

02:47

Δύσκολη νύχτα στη Μαριούπολη με τους πολίτες να κοιμούνται στα καταφύγια

02:43

Το ρεπορτάζ της πολεμικής ανταποκρίτριας του CNN Κλαρίσα Γουόρντ από το υπό πολιορκία Χάρκοβο

02:39

«Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο αυτό και τώρα θα υποστεί τις συνέπειες»

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

02:34

Διαδηλώσεις στη Μόσχα

Οι Ρώσοι διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις στην Ουκρανία, παρά τις συνέπειες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μοχάμεντ Σάφα δημοσίευσε αυτή τη φωτογραφία νωρίτερα, γράφοντας: «Η συναρπαστική γενναιότητα των Ρώσων που ξέρουν ότι θα συλληφθούν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για αυτόν τον πόλεμο αλλά το κάνουν ούτως ή άλλως». 

02:30

«Να μιλήσουμε με τη Ρωσία για κατάπαυση πυρός, αλλά με τι εγγυήσεις;»

«Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία για εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μας. Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς. Ποιες θα είναι όμως οι εγγυήσεις ασφαλείας μας; Και ποιες χώρες θα τις παρέχουν; Πρέπει να μιλήσουμε για το τέλος αυτής της εισβολής. Πρέπει να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός. Αλλά αυτή τη στιγμή, η μοίρα της χώρας μας εξαρτάται πλήρως από τον στρατό μας», τόνισε στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

«Είμαστε μόνοι μας στην υπεράσπιση της χώρας μας. Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν το βλέπω. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο. 

Και κατέληξε: «Ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρώπης εάν η Ουκρανία έπρεπε να είναι στο ΝΑΤΟ, ρώτησα ευθέως. Όλοι φοβούνται. Αλλά εμείς δεν φοβόμαστε».

02:21

Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Πρόεδρος Ζελένσκι και «είναι σε επαφή μαζί του», σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

02:16

Ζελένσκι: Ρωσικές «ομάδες δολιοφθορέων» στο Κίεβο

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο, την επομένη της εισβολής στη χώρα του από τη Ρωσία, που έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

 

02:14

BBC: Το μοιραίο λάθος του Πούτιν

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στηβ Ρόζενμπεγκ, εκτιμά ότι η Ρωσική εισβολή μπορεί να αποτελέσει το μοιραίο λάθος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Νομίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τροφοδοτείται από τη δυσαρέσκεια του για το πώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, με τη Δύση να κηρύσσει τη νίκη και τη Ρωσία να χάνει δύναμη - επιρροή και έδαφος.

Νομίζω ότι υποκινείται επίσης από μια σχεδόν ημιθρησκευτική πεποίθηση ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι με τη Ρωσία, πρέπει να βρίσκεται στην τροχιά της Ρωσίας και η Ρωσία ως μεγάλη δύναμη έχει το δικαίωμα στο να διαθέτει τη δική της σφαίρα επιρροής.

Πιστεύω επίσης ότι περιφρονεί τη Δύση και τους δυτικούς ηγέτες, τους οποίους θεωρεί αδύναμους και διχασμένους.

Τι μπορεί να κάνει η Δύση για αυτό; Είναι πολύ δύσκολο να πούμε. Νομίζω ότι το Κρεμλίνο θα είχε λάβει υπόψη τις κυρώσεις. Το Κρεμλίνο ξέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πατήσουν τις μπότες τους στο έδαφος στην Ουκρανία. Η Δύση δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό.

Αλλά θα έλεγα αυτό. Αν είσαι στην εξουσία για 22 χρόνια, όπως ο Πούτιν, αρχίζεις να νιώθεις ανίκητος, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις λάθος, ότι είσαι τεφλόν.

Και τότε είναι που αρχίζουν να προκύπτουν τα λάθη. Μιλώντας με ανθρώπους στους δρόμους και παρακολουθώντας τη σφοδρότητα της αντίθεσης τους σε αυτήν την επίθεση, αναρωτιέμαι αν αυτή η ρωσική εισβολή θα αποδειχθεί το μοιραίο λάθος του Πούτιν». 

02:09

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ο Μπάιντεν «πέρασε μια ώρα σήμερα το απόγευμα στο τηλέφωνο με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες στο Κογκρέσο, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση, απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις που είχαν», τόνισε.

02:02

Ήρεμη νύχτα στη Ζαπορίζια

Ανταπόκριση από την Ουκρανία/ Γιάννης Σουλιώτης: Απόψε, πρώτη νύχτα από την Ρωσική εισβολή, η κατάσταση στην πόλη Ζαπορίζια είναι πιο ήρεμη, σε αντίθεση με το Κίεβο και την περιοχή του Χάρκοβο.Νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις στην περίμετρο του αστικού ιστού. Μια στρατιωτική πομπή πέρασε από την πόλη. Από τις 22.00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

02:00

Μολδαβία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες 

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας αποφάσισε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες, μετά τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το αίτημα της κυβέρνησης η οποία με τη σειρά της είχε υιοθετήσει πρόταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θεσπίζεται ειδικό καθεστώς για την είσοδο και την έξοδο από τη χώρα, για τη χρήση του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και για τη διακίνηση αγαθών. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο ενδέχεται να επιβληθεί δελτίο στη διανομή τροφίμων, βασικών καταναλωτικών αγαθών και καυσίμων, καθώς και να απαγορευτούν οι μαζικές συγκεντρώσεις.

01:48

Όλοι οι στρατιώτες νεκροί

Κάθε στρατιώτης που φρουρούσε το νησί Zmiinyi, (το νησί των φιδιών), στη Μαύρη Θάλασσα έχει πεθάνει, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι οι άνδρες αυτοί θα τιμηθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν ένα ρωσικό σκάφος πλησίασε το νησάκι και τους ζήτησε να παραδοθούν, αυτοί αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να δεχθούν θανάσιμα πυρά.

 

 

01:37

Interfax: Το Meta δεν απαντά στο αίτημα για ξεμπλοκάρισμα λογαριασμών ρωσικών ΜΜΕ στο Facebook

Το Ρωσικό πρακτοεείο Interfax μεταδίδει ότι η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor (RKN) ζήτησε από το Meta να άρει τους περιορισμούς από τους λογαριασμούς τεσσάρων ρωσικών μέσων ενημέρωσης που επέβαλε το Facebook τις τελευταίες 24 ώρες.

«Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης της είδησης, δεν έχουν προκύψει επίσημες εξηγήσεις από τη διοίκηση της πλατφόρμας Meta ως προς τους λόγους εφαρμογής μέτρων που εισάγουν διακρίσεις στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda, στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και στις διαδικτυακές πλατφόρμες Lenta.ru και Gazeta.ru. Η εταιρεία δεν απάντησε στην απαίτηση της Roskomnadzor να ξεμπλοκάρει αμέσως τα λογοκριμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε. 

01:34

Μπόρις Τζόνσον: Οι Ουκρανοί στρατιώτες μάχονται

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στην κυβέρνησή του το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μάχονται - απόψε ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται στις ρωσικές δυνάμεις, έγραψε στο Twitter ο πολιτικός ανταποκριτής του BBC, Ίαν Γουάτσον.

01:22

Βασικά σημεία από το μήνυμα Ζελένσκι

  • 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, εκ των οποίων 10 αξιωματικοί του στρατού, αλλά και αρκετοί άμαχοι πολίτες. Τουλάχιστον 316 τραυματίστηκαν.
  • «Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός έχει θέσει εμένα ως υπ' αριθμόν ένα στόχο και την οικογένειά μου ως υπ' αριθμόν 2».

01:02

Μήνυμα Ζελένσκι μέσω βίντεο

Γενική επιστράτευση κήρυξε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προς τον Ουκρανικό λαό. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι την πρώτη ημέρα της εισβολής, έχασαν τη ζωή τους 137 Ουκρανοί, ένστολοι αλλά και άμαχοι.

Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο θα ισχύει για 90 ημέρες, καλούνται όλοι οι στρατεύσιμοι και έφεδροι της χώρας.

«Σήμερα η Ρωσία επιτέθηκε σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Και σήμερα τα στρατεύματά μας έχουν κάνει πολλά. Δόξα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας!», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, δήλωσε αποκαρδιωμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνης να αντιμετωπίσει τη Ρωσία», τόνισε.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θα παραμείνει στο Κίεβο, μολονότι είναι ο υπ' αριθμόν έναν στόχος της Ρωσίας.

00:46

Μπλίνκεν: Η Ρωσία επιδιώκει να κυκλώσει το Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν δήλωσε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει και να απειλήσει το Κίεβο».

«Πιστεύουμε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει σχέδια για να προκαλέσει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –και ενδεχομένως χειρότερα– στον ουκρανικό λαό», είπε στο πλαίσιο συνάντησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Επί μήνες, η Ρωσία έχει εμπλακεί προσχηματικά στη διπλωματία και επέμενε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία. Όλο αυτό το διάστημα, το Κρεμλίνο προετοίμαζε αυτή την εν ψυχρώ επίθεση, η κλίμακα της οποίας δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»., τόνισε.

00:42

Νύχτα στα καταφύγια

Η γαλλική Le Monde μεταδίδει εικόνες κατοίκων της Ουκρανίας που βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό στην πρωτεύουσα Κίεβο και στην πόλη Χάρκοβο.

00:30

Ομοβροντία πυρών από τις Ρωσικές δυνάμεις

Αποστολή του CNN στο πεδίο αναφέρεει ότι υπάρχει ομοβροντία πυρών πυροβολικού από ρωσικές δυνάμεις.

Γύρω στις 12:15 π.μ. τοπική ώρα, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την Ουκρανία.

Το CNN σημειώνει ότι ισχυρές δυνάμεις του Ρωσικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί νότια του Μπέλγκοροντ, στη Ρωσία, κοντά στο τελικό σημείο ελέγχου προς την Ουκρανία, σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

00:13

Ουκρανία: Μάχες μαίνονται σε πολλά μέτωπα

Οι μάχες εξελίσσονται όλη τη νύχτα στην Ουκρανία, με αναφορές για εχθροπραξίες στην πόλη Σούμι, βόρεια του Χάρκοβο.

00:12

Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ουκρανίας – Ρωσίας

Η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φέρνει στο προσκήνιο των διεθνών αναλυτών τη διαφορά στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος των δύο χωρών, με τα στοιχεία να δείχνουν τη σαφή υπεροχή της Μόσχας.

00:10

Πελόζι: 600 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία για νέα όπλα

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νομικές αρχές θέλουν να παράσχουν στην Ουκρανία 600 εκατ. δολάρια για «θανατηφόρα αμυντικά όπλα» προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας.

«Αυτό που [θέλουμε να] κάνουμε με την Ουκρανία είναι να διασφαλίσουμε ότι θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες. Και [να βεβαιωθούμε] ότι θα σταλούν θανατηφόρα αμυντικά όπλα ύψους 600 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία ώστε να δώσει τη δική της μάχη», είπε, μιλώντας στο δημοσιογράφους στο Σαν Φρανσίσκο.

00:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχείρηση των Ρώσων να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Χοστομέλ

Όλη την ημέρα τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να καταλάβουν ένα αεροδρόμιο στο Χοστομέλ, στα βόρεια προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Αυτό το αεροδρόμιο είναι στρατηγικής σημασίας: εάν καταληφθεί θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο για τον ρωσικό στρατό στο Κίεβο.

Όπως μεταδίδει το BBC, τουλάχιστον δύο ρωσικά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν πάνω από αυτό. Το CNN μετέδωσε μια ομάδα Ρώσων αλεξιπτωτιστών να προσγειώνεται εκεί.

Στις 23:00 το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα μια επίσημη δήλωση από το Κίεβο, αναφέροντας ότι το αεροδρόμιο ήταν και πάλι στα χέρια της Ουκρανίας.

23:56

Ναβάλνι: Ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τη διαφθορά του Πούτιν

Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι χρησιμοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία για να καλύψει τη ρωσική διαφθορά.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dozhd, ο Ναβάλνι ακούγεται να εκφράζει την αντίθεσή του στην εισβολή στην Ουκρανία.

 

23:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίθεση της Ρωσίας μέσα από χάρτες, βίντεο και φωτογραφίες

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για στρατιωτική εισβολή στη χώρα, ενώ αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο.

23:30

Σενάρια και ερωτήματα για την επόμενη μέρα

«Τι ώρα είπαμε ότι θα αρχίσει ο πόλεμος», διερωτάτο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω στα μέσα Φεβρουαρίου, ειρωνευόμενος τότε τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον περί επικείμενης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τελικώς, ο πόλεμος ξεκίνησε μόλις ένα δεκαήμερο μετά, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, διαψεύδοντας έτσι και τον πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, που ολίγα 24ωρα νωρίτερα έλεγε ότι «οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν μεσοβδόμαδα».

23:04

Μακρόν σε Πούτιν: «Να τελειώσουν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, να βάλει τέλος στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον, ο Μακρόν είπε στον Πούτιν, λίγο πριν εισέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ότι οι ενέργειές του οδήγησαν στην επιβολή « μαζικών κυρώσεων», σύμφωνα με το Ελιζέ.

 

22:53

Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία θέλει να αποκλείσει το Κίεβο, δημιουργώντας διάδρομο προς την Κριμαία και τη Μολδαβία

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν στο να αποκλείσουν το Κίεβο, δημιουργώντας παράλληλα έναν διάδρομο προς τα νότια παράλια, ο οποίος να οδηγεί στη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή Transdniestria της Μολδαβίας.

22:48

ΗΠΑ: Απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

22:48

Νέες κυρώσεις από ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

22:47

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Αμελήσαμε τόσο τον στρατό που δεν μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντά του

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ανησυχεί πως η χώρα του έχει αμελήσει τόσο πολύ τον στρατό στο παρελθόν που δεν μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντά του.

«Πρέπει να αλλάξουμε στάση... Η συρρίκνωση των χρηματοδοτήσεων στην Άμυνα δεν συνάδει πλέον με αυτή την εποχή»,  ανέφερε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός της Άμυνας επρόκειτο να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

 

 

22:38

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει κι άλλο το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας.

22:21

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει, όταν απειλεί με πυρηνικά όπλα, ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη.

Όταν ρωτήθηκε αν η απειλή που εξαπέλυσε ο Πούτιν, ότι η Δύση θα υποστεί «τέτοιες συνέπειες που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ιστορία της», ισοδυναμεί με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Λε Ντριάν απάντησε ότι έτσι το καταλαβαίνει ο ίδιος.

«Ναι, νομίζω ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι και η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία. Αυτά έχω να πω για αυτό το θέμα», απάντησε, στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Πούτιν και προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις «θα πλήξουν την καρδιά» της Ρωσίας και θα στραγγαλίσουν την οικονομία της.

22:17

Μουσείο Άουσβιτς για εισβολή στην Ουκρανία: «Αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα κριθεί από την Ιστορία»

Για το μουσείο του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι μια «πράξη βαρβαρότητας» που «θα κριθεί από την Ιστορία», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα κριθεί από την Ιστορία, και οι δράστες της - πρέπει να ελπίζουμε - επίσης από το Διεθνές Δικαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

22:14

Ουκρανία: Ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ουκρανία ζήτησε απόψε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της «ρωσικής επιθετικότητας», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Αργεντίνο Φεντερίκο Βιγιέγκας, η πρέσβειρα της Ουκρανίας Γεβχενία Φιλιπένκο ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση «το συντομότερο δυνατόν».

22:11

Κίεβο: Πολίτες βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμό του μετρό

Άνθρωποι συγκεντρώνονται σε σταθμό του μετρό στο Κίεβο, αναζητώντας καταφύγιο από ρωσικές εναέριες επιδρομές (Φωτ. REUTERS/Umit Bektas)

 

 

22:05

Nέα notam για απαγόρευση πτήσεων και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας

Απαγορεύονται οι διελεύσεις των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, με νέα συμπληρωματική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε συνέχεια της notam που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε νέα συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας.

22:05

Τουλάχιστον 57 νεκροί και 169 τραυματίες την πρώτη ημέρα του πολέμου

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών είναι σε εξέλιξη ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία εισβολή.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

21:47

ΟΗΕ: Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί πέρασαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ σχεδόν 100.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών. «Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

21:42

Συνετρίβη ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος - Όλοι οι επιβάτες νεκροί

Ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΑΝ-26 συνετρίβη στη νότια περιοχή Βορονέζ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ρωσίας.

Το δυστύχημα είναι πιθανό να προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα και να μην προκάλεσε καταστροφές στο σημείο όπου συνετρίβη, όπως αναφέρει το Interfax, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας.

21:28

Μητσοτάκης: Σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, να ληφθούν μέτρα στήριξης των κρατών μελών

«Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες..

Επιπλέον πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου μια πρόβλεψη, η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο, τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών μελών, απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας».

21:17

ΟΑΣΕ: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καταγγέλλει η πολωνική προεδρία

Η προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την πράξη επίθεσης», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία αυτού του οργανισμού ο οποίος διαθέτει επί τόπου διεθνείς παρατηρητές.

Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση, μετά την έναρξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της εισβολής στην Ουκρανία, με αεροπορικές επιδρομές και είσοδο χερσαίων δυνάμεων.

21:08

Πρόεδρος Λιθουανίας: Η Ε.Ε. να επιβάλει τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε απόψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις στη Ρωσία και να δώσει στην Ουκρανία «έναν πολύ πιο διαφανή και ορατό δρόμο» για να γίνει μέλος του μπλοκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ναουσέντα είπε: «Πρόκειται για μια απολύτως ανάρμοστη επιθετική πράξη… Δυστυχώς, δεν καταφέραμε, δεν ήμασταν αρκετά αποφασιστικοί, ώστε να εμποδίσουμε τη Ρωσία να κάνει αυτό το βήμα».

«Και αυτό είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και για την ίδια τη Ρωσία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε μια λέσχη συζητήσεων. Πιστεύω ακόμη στις δυνατότητες της ΕΕ να εμποδίζει τέτοιες ενέργειες στο μέσον της Ευρώπης».

«Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά», κατέληξε.

21:05

G7 - Ντράγκι: Αυτή η κρίση μπορεί να είναι μακρά

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στην παρέμβασή του στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση αυτή μπορεί να είναι μακρά και όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το ότι μοιράστηκε με τους συμμάχους τις πληροφορίες που είχε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο κυρώσεων που επεξεργάσθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, να είμαστε ενωμένοι και να επαναλάβουμε, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, την πλήρη υποστήριξή μας στην Ουκρανία», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

20:57

G7: Στόχος η διασφάλιση της σταθερότητας στις ενεργειακές αγορές

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σήμερα να εντείνουν τις προσπάθειές τους να τον μετριασμό τυχόν δευτερογενών επιπτώσεων από τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να εξασφαλίσουν σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

20:48

Οι ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για τη ρωσική εισβολή

  • Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως δίνει εντολή για νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών
  • Οι κυρώσεις στοχοποιούν τη ρωσική ελίτι και τις οικογένειες τους
  • Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, με αποθέματα 1 τρισ. δολάρια
  • Θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό
  • Κάθε περουσιακό στοιχείο των Ρώσων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις στις ΗΠΑ παγώνει
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας
  • Δεν θα πολεμήσουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους 
  • Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ισχύει στο ακέραιο
  • Θα σταλούν περαιτέρω αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία
  • Οι ενεργειακές εταιρείες δεν θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, ανεβάζοντας τις τιμές πετρελαίου και αερίου
  • Αν η Ρωσία πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ, θα υπάρξει απάντηση
  • Ο Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες σε ζωές
  • Η απόφαση του Πούτιν οδηγεί στο να γίνει η Ρωσία πιο αδύναμη και στον υπόλοιπο κόσμο να γίνει πιο δυνατός
  • Δεν σχεδιάζω να μιλήσω στον Πούτιν
  • Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ
  • Εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στον ίδιο τον Πούτιν
  • Ο Πούτιν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία, θέλει να επαναφέρει την πρώην Σοβιετική Ένωση
  • Οι κυρώσεις ξεπερνούν το SWIFT, είναι ότι πιο δυνατό έχει τεθεί σε ισχύ 
  • Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν τώρα με τις κυρώσεις θα κινηθεί και κατά νατοϊκής χώρας
20:46

Live το διάγγελμα Μπάιντεν

20:45

Ινδία: Έκκληση Μόντι στον Πούτιν για τερματισμό των εχθροπραξιών

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως γνωστοποίησε η ινδική κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι: «Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας και για συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις πλευρές για την επιστροφή στο μονοπάτι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων και του διαλόγου».

20:43

Αποχωρούν από την Ουκρανία τα μέλη του ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να απομακρύνει όλο το προσωπικό του από την Ουκρανία μόλις μπορέσει να το κάνει με ασφάλεια, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

20:40

 

Αμοιβαία ενημέρωση Δένδια - Πάιατ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Σε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας και ο Πρέσβης ΗΠΑ G.Pyatt πραγματοποίησαν αμοιβαία ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

20:34

Καναδός πρωθυπουργός: Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ακύρωσε άδειες εξαγωγών  

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, βάζοντας στο στόχαστρο 62 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ αυτών μέλη της ρωσικής ελίτ και μεγάλες ρωσικές τράπεζες. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως προχωρά και στην κατάργηση όλων των αδειών εξαγωγής.

20:32

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

20:25

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Μόσχα

Στην πλατεία Πούσκιν, λιγότερο από 1.000 μέτρα από την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο, συγκεντρώθηκαν 100άδες διαδηλωτές κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αναφορές συνελήφθη μεγάλος αριθμός ατόμων.

20:21

FT: «Δεν θέλουμε κυρώσεις που γαβγίζουν, αλλά που δαγκώνουν», λέει ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο, δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη από κυρώσεις κατά της Ρωσίας που να «γαβγίζουν» αλλά που να «δαγκώνουν».

«Θα πρέπει να φροντίσουμε να γίνει εξαιρετικά δύσκολο για αυτούς να λειτουργούν σε ένα διεθνές περιβάλλον», δήλωσε ο ίδιος, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter δημοσιογράφος των Financial Times.

20:20

Μπάιντεν: Θα επιβληθούν «σαρωτικές» κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα επιβληθούν «σαρωτικές» κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, λίγο απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

20:06

Διχασμένη η ΕΕ για τον αποκλεισμό ή όχι της Ρωσίας από το δίκτυο SWIFT 

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. τονίζουν στο CNN ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κύπρος, που έχουν ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν επιθυμούν τον αποκλεισμό της από το δίκτυο SWIFT.

Από την άλλη, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ζητούν να συμπεριληφθεί στη δέσμη κυρώσεων που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ανώτερος διπλωμάτης ανέφερε ότι «υπάρχει μια συζήτηση» αλλά πιστεύει ότι είναι «πιθανόν» λόγω των οικονομικών συμφερόντων οι Βρυξέλλες να μην αποκλείσουν τη Ρωσία από το δίκτυο SWIFT.

19:59

 

Το ρωσικό σχέδιο προβλέπει την περικύκλωση του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά

Τα στρατιωτικά πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων, ώστε να περικυκλωθεί ο ουκρανικός στρατός που έχει συγκεντρωθεί στα ανατολικά της χώρας, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος», σχολίασε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

 

19:58

«Δεν περιμένουμε κανέναν να πολεμήσει για μας»

Η πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον λέει ότι η χώρα «δεν περιμένει από κανέναν»να πολεμήσει για εκείνη καθώς μάχεται με τις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία της Ουκρανίας, η Oksana Markarova είπε ότι «το Κίεβο βρίσκεται υπό τον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο» αλλά ότι τα ρωσικά ελικόπτερα βρίσκονται «ακριβώς έξω» από την πόλη.

 

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Markarova, δεκάδες ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από το πρωί της Πέμπτης.

19:51

Κυρώσεις από ΗΠΑ: Θα βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον Πούτιν

Το νέο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί από την πλευρά της Ουάσιγκτον θα βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Bloomberg που επικαλείται ως πηγή Αμερικανό γερουσιαστή.

19:51

Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ουγγαρία

Στη συνοριακή διάβαση της Λουζάνκα με την Ουγγαρία στη δυτική Ουκρανία, εκατοντάδες αυτοκίνητα περίμεναν σε μια ουρά πάνω από 2 χιλιόμετρα πίσω από τα σύνορα το απόγευμα της Πέμπτης.

Επιπλέον, μια σταθερή ροή ανθρώπων διέσχιζε το σημειο με τα πόδια, κουβαλώντας βαλίτσες. Πολλοί ήταν Ουκρανοί από την ουγγρική μειονότητα που ζει στα δυτικά της χώρας και είπαν ότι ταξίδευαν για να μείνουν με συγγενείς για λίγες μέρες με την ελπίδα ότι ο κίνδυνος θα περάσει.

 

Άλλοι είχαν έρθει από άλλα μέρη της Ουκρανίας και σχεδίαζαν να κατευθυνθούν προς τη δυτική Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα φεύγουν», είπε ένας από τους τελωνειακούς στο ταχυδρομείο. Ο ίδιος λέει ότι πάνω από 1.500 άνθρωποι είχαν φύγει από τη διάβαση μέχρι τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με λίγες μόνο εκατοντάδες μια κανονική μέρα.

19:42

Αναφορές για σφοδρά πυρά και εκρήξεις στη Μαριούπολη

Διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για σφοδρά πυρά και εκατοντάδες εκρήξεις στη Μαριούπολη.

19:41

Μετατέθηκε κατά μία ώρα το διάγγελμα Μπάιντεν

Για τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) μετατέθηκε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν, οι πρώτες αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα.

19:40

Εκατοντάδες συλλήψεις σε 40 πόλεις της Ρωσίας

Τουλάχιστον 705 άνθρωποι συνελήφθησαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έλαβαν χωρα σε 40 πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με το δίκτυο OVD -Info.

 

19:38

Υπουργοί Άμυνας Τουρκίας – ΗΠΑ: Είχαν συνομιλία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

19:37

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων - Στοιχεία επικοινωνίας ελληνικών αρχών στην Ουκρανία

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τις Αρχές μας στην Ουκρανία και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι τα εξής:

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 3630781, 00380 3630782
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453
Email / Website: [email protected] , http://www.mfa.gr/kiev

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine  87555
Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629  34-53-84, 00380629  52-84-90, 00380629  33-24-92
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885
Email: [email protected]

Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

Διεύθυνση: Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007
Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101
Email / Website: [email protected] , http://www.mfa.gr/odessa
Κρυπτογραφική Υπηρεσία: 210-368-1000 και 210-368-1730
Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων: [email protected]

19:35

Ευρωλίγκα: Αναβλήθηκαν τρεις αγώνες ρωσικών ομάδων

Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε και επισήμως ότι οι προγραμματισμένοι για αυτήν την εβδομάδα αγώνες Μπάγερν Μονάχου – ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπασκόνια – Ούνικς Καζάν και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Μπαρτσελόνα για την 27η αγωνιστική δεν θα διεξαχθούν.

19:35

Αδειος από εμπορικές πτήσεις ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας

Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας άδειος από εμπορικές πτήσεις, όπως εικονίζεται σε αναπαράσταση των websites που παρατηρούν την αεροπορική κίνηση.

19:30

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Την έντονη ανησυχία του «για την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.

Ο κ. Βιτορίνο επαναλαμβάνει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση παύση των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών και υπενθυμίζει ότι τα οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν εκτοπίσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, που τώρα βασίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική κοινότητα, συνεχίζει ο κ. Βιτορίνο, «δεσμεύεται να παραμείνει και να συνεχίσει την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας», επιχειρώντας «με έναν ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο, προτεραιοποιώντας το ανθρωπιστικό καθήκον».

19:26

Ρωσικός στρατός: Καταστρέψαμε 83 ουκρανικούς στόχους

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 83 ουκρανικούς εδαφικούς στόχους και «ότι όλοι οι στόχοι για την Πέμπτη» επετεχύθησαν.

Την είδηση μεταδίδει το Interfax.

19:24

Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλκατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αδύνατο να πει κανείς αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές και έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρώπη. Είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Hostomel, κοντά στο Κίεβο.

19:15

Ο Ζελένσκι φοβάται για την ύπαρξη της χώρας του και τη ζωή του

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φοβάται τόσο για το εάν η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως κράτος, αλλά και για την ίδια του τη ζωή, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

«Ο ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι μιλάει από μια χώρα που δεν ξέρει πια για πόσο ακόμη θα υπάρχει και ως πρόεδρος που δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα είναι ζωντανός», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο κ. Νεχάμερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, στη Βιέννη.

Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από την Ευρώπη και τον κόσμο βοήθεια και φοβάται για την επιβίωση της χώρας του», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε ότι η Μόσχα «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν διεκδικεί την ισχύ του νόμου, αλλά τον νόμο της ισχύος». Ως ουδέτερη χώρα εντός ΕΕ, η Αυστρία αυτό το απορρίπτει κατηγορηματικά, τόνισε.

19:13

Έκτακτη σύνοδος ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Μαρτίου

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων αποφάσισαν να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 14.00 (ώρα Ελλάδας). Θα συζητήσουν την απάντηση του Κοινοβουλίου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου και αναμένεται να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα.

Νωρίτερα σήμερα, η Διάσκεψη των Προέδρων καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και χαρακτήρισε την εισβολή αδικαιολόγητη και παράνομη. Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και η εδαφική της ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσαν.

 

19:11

Τζόνσον: Βρετανικές κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και Aeroflot

Κυρώσεις στις σημαντικότερες ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν θα έχουν πρόσβαση στη βρετανική λίρα. Παράλληλα, θα απαγορευθεί η προσγείωση αεροσκαφών της Aeroflot στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα. Επιπλέον, στη λίστα κυρώσεων προστέθηκε σειρά Ρώσων ολιγαρχών.

«Αυτές οι εξουσίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αποκλείσουμε πλήρως τις ρωσικές τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φυσικά είναι μακράν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, εμποδίζοντάς τους από το αν έχουν πρόσβαση στη στρελίνα και σε συναλλαγές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.

19:08

Διάγγελμα Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς

  • Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω με αυτήν την επίθεση
  • Μόνος ο Πούτιν φέρει ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο, όχι ο ρωσικός λαός
  • Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα περάσει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
  • Η Δύση έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων – Ο Πούτιν θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτήν την επίθεση
  • Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει
  • Ο Πούτιν καλά θα κάνει να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ   

 

19:02

Μόσχα: Έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης

Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης, στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το Russia Today.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν έχει δηλώσει έτοιμος για συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, που να εστιάζουν στην εγγύηση καθεστώτος ουδετερότητας καθώς και στη δέσμευση για απουσία όπλων στην περιοχή.

«Και το ερώτημα εδώ είναι εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη για αυτό», πρόσθεσε.

19:00

Κατευθύνονται προς Κίεβο ρωσικά στρατεύματα από Λευκορωσία

Tα ρωσικά στρατεύματα που έχουν για βάση τους τη Λευκορωσία προελαύνουν προς το Κίεβο επιβεβαιώνει το Υπ. Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης το υπουργείο λέει ότι η Ρωσία έχει διεξαγάγει μία αεροπορική επίθεση σε αεροπορική βάση στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι επιθέσεις ήσαν συνδυασμός πληγμάτων από εδάφους, αέρος αλλά και πυραύλων που εκτοξεύθησαν από θαλάσσης καθώς και από βομβαρδισμό πυροβολικού με στόχο στρατιωτικές υποδομές.

Βαριές είναι οι απώλειες και στις δύο πλευρές, αν και ο ακριβής αριθμός είναι ασαφής.

 

18:56

Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες Πολωνίας, Σουηδίας και Τσεχίας κατά Μόσχας

Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας καταδίκασαν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να παίξουν απέναντι στη Ρωσία τον Μάρτιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με το Bloomberg.

18:50

Πούτιν: «Δεν είχα άλλη επιλογή για την Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δώσει διαταγή για - αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε -  μια ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες της Μόσχας να αλλάξουν την κατάσταση ασφαλείας δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία και μόνο είναι υπεύθυνη για τους θανάτους και τις καταστροφές που θα προκαλέσει η επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

18:45

Η Ρωσία κατέλαβε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Κακόβκα, βόρεια της Κριμαίας, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας.

18:40

Ζελένσκι: Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει πλέον τη Ρωσία από τον «πολιτισμένο κόσμο»

Ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει πλέον τη Ρωσία από τον «πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «ακούει» τον ήχο του νέου αυτού σιδηρού παραπετάσματος που πέφτει καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας του και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα δεν είναι μόνο οι εκρήξεις των πυραύλων, των μαχών και των αεροσκαφών. Είναι ο ήχος ενός νέου σιδηρού παραπετάσματος, το οποίο έπεσε και αποκλείει τη Ρωσία από τον πολιτισμένο κόσμο», είπε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

«Το εθνικό καθήκον μας είναι να φροντίσουμε αυτό το παραπέτασμα να μην πέσει στη χώρα μας», πρόσθεσε.

18:39

Πούτιν: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μιλώντας σε επιχειρηματίες ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα (σ.σ. τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία).

Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η Μόσχα παραμένει κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας και δεν σχεδιάζει να πλήξει το σύστημα στο οποίο ανήκει.

Ζήτησε, δε, από τους εταίρους της Ρωσίας να το κατανοήσουν αυτό και να μην σπρώξουν τη Μόσχα έξω από αυτό το σύστημα.

18:39

Από τις 22:00 έως τις 07:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιέβου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ σήμερα στις 10 το βράδυ.

Τα μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας, ωστόσο οι σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.

18:29

Πάνω από 4.000 Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα με τη Μολδαβία

Πάνω από 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει μέχρι στιγμής τα σύνορα από την Ουκρανία στη Μολδαβία, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν σκοπεύουν να μείνουν εκεί ή να περάσουν στη Ρουμανία, σύμφωνα με το BBC.

«Γνωρίζουμε ότι σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα σύνορα και ετοιμάζουμε ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφεραν οι αρχές της Μολδαβίας.

18:23

Υπό πίεση το Κίεβο

Οι Ουκρανικές στρατιωτικές αρχές λένε ότι 20 ελικόπτερα καθώς και  αεροσκάφη MI-8 έχουν ρίξει αλεξιπτωτιστές στο αεροδρόμιο Hostomel στην περιοχή του Κιέβου.

18:21

Φύλλα πορείας στους εφέδρους του ουκρανικού στρατού

Βίντεο όπου φαίνονται οι έφεδροι Ουκρανοί να σχηματίζουν ουρές, προκειμένου να παραλάβουν τα φύλλα πορείας τους, δημοσίευσε η διεύθυνση συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.

Όπως τονίζεται, «οι συνοριοφύλακες, οι ένοπλες δυνάμεις και η εθνική φρουρά της Ουκρανίας κρατούν την άμυνα της χώρας. Οι εισβολείς θα καταστραφούν».

18:21

Πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ: Θα πολεμήσουμε, όχι μόνο ο στρατός, αλλά όλοι οι Ουκρανοί

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον δήλωσε:

  • Η ρωσική επίθεση από εδάφους και αέρος ξεκίνησε στις 5.00 το πρωί.
  • Η Ρωσία χρησιμοποίησε τα εδάφη τη Λευκορωσίας για να εισβάλει στη χώρα. 
  • Πολεμούμε και θα πολεμήσουμε, όχι μόνο ο στρατός, αλλά όλοι οι Ουκρανοί.
  • Καλούμε φίλους και συμμάχους να διακόψουν τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
  • Να επιβληθεί νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
  • Ζητούμε στρατιωτική βοήθεια για να υπερασπιστούμε τη χώρα, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Παραδόθηκε η ρωσική 74η μηχανοκίνητη μεραρχία.
18:15

Ρωσικά στρατεύματα ακριβώς έξω από το Κίεβο

Είναι ξεκάθαρο ότι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την αεροπορική βάση Αντόνοφ, περίπου 15 έως 20 μίλια έξω από το Κίεβο, από νωρίς το πρωί.

Το CNN μεταδίδει live από την περιοχή με τα αλεξίπτωτα να είναι διακριτά στην περίμετρο.

Η Ουκρανική εθνοφρουρά λέει ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση. Οπως είχαν προβλέψει οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση εκτυλίχθηκε γρήγορα, ίσως πιο γρήγορα από όσο ανεμένετο. Εχοντας στήσει μια βάση επιχείρησης, αυτό που ίσως αναμένεται είναι η προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων ή η χρήση της βάσης για επιθέσεις  στο Κίεβο

18:15

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Επτά δημοσιογράφοι της «Κ» αναλύουν τι σημαίνει η ρωσική εισβολή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία

18:09

Ζελένσκι: Η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

18:04

Ηγέτες G7: Έτοιμοι για σκληρές και συντονισμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Με κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι ηγέτες των χωρών της ομάδας των G7 παρουσιάζονται έτοιμοι να επιβάλουν κατά τρόπο συντονισμένο σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως αντίποινα για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.  

 

17:59

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής

Τα σημεία όπου έχουν αναφερθεί έως αυτή τη στιγμή ρωσικές επιθέσεις καθώς και οι περιοχές της εισβολής σε νεότερο γράφημα του Guardian.

17:59

Ουκρανικός στρατός: Διμοιρία Ρώσων στρατιωτών παραδόθηκε στο Τσέρνιγιβ 

Σύμφωνα με Ουκρανό ανώτατο στρατιωτικό, μία αναγνωριστική διμοιρία παραδόθηκε σε Ουκρανούς στρατιώτες κοντά στην πόλη Τσέρνιγιβ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

17:53

Κοινή δήλωση G7: Καταδικάζουμε έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επιπλέον, οι χώρες της G7 εκφράζουν την ακλόνητη στήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία.

17:51

«Έπεσαν» ορισμένοι ιστότοποι της ρωσικής κυβέρνησης

Εκτός λειτουργίας τίθενται κατά διαστήματα ο ιστότοπος της ρωσικής προεδρίας και άλλα ρωσικά κυβερνητικά σάιτ, για χρήστες του διαδικτύου από Ρωσία και Καζακστάν, σύμφωνα με το Reuters.

17:49

Σειρήνες ξανά στο Κίεβο, φόβοι για αεροπορικά πλήγματα

Το ΒΒC μεταδίδει ότι αυτή την ώρα ακούγονται σειρήνες στο κέντο του Κιέβου ενώ εντείνονται οι φόβοι για πιθανά ρωσικά χτυπήματα από αέρος.

Στον κόσμο έχει δοθεί σύσταση να αναζητήσει καταφύγιο και πολλοί Ουκρανοί έχουν από το πρωί καταφύγει στους σταθμούς του Μετρό.

17:49

Συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πολίτες που διοργάνωναν αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας.

17:45

ΟΗΕ: Ασφαλές το προσωπικό στην Ουκρανία

Όλο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία είναι ασφαλές, ενώ κάποιοι μετεγκαθίστανται, αλλά η βασική ομάδα παραμένει στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουγιάριτς.

Υπάρχουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία, δήλωσε.

17:45

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο

Ο - γνωστός για τους στενότατους δεσμούς που διατηρεί παλαιόθεν με τη Μόσχα - πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κάλεσε σήμερα τη ρωσική ηγεσία να σταματήσει τον πόλεμο.  

«Έχουν γίνει πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές, αλλά τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας δεν δικαιολογούν την χρήση στρατιωτικών μέσων», δήλωσε.

17:42

Ουάσιγκτον: Η Ρωσία σχεδιάζει ανατροπή της κυβέρνησης στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί για να ανατραπεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ένας από τους τρεις βασικούς άξονες επίθεσης στοχεύει στην πρωτεύουσα, Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

17:38

Χάθηκαν 4 δισ. από το Χρηματιστήριο Aθηνών – Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά βούλιαξε στη ζώνη των 890 μονάδων, ενόσω η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε δραματικές απώλειες κατά 6,42% και κατακρημνίστηκε στις 888,31 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 61 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (949,22 μονάδες), στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 58 μονάδες (από 882,77 έως 940,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 160 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι ρευστοποιήσεις ήταν εκτεταμένες σε όλο το ταμπλό, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Δεκεμβρίου, «σβήνοντας» όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες κατρακύλησαν από 8% έως 10%, ενώ σε επίπεδα άνω του 7% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development, Τιτάνα, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Αegean και Σαράντης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα blue chips τερμάτισαν σε αρνητικό έδαφος, με τις μικρότερες απώλειες να συναντώνται στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έχασε μόλις 1,3%, ως απόρροια των θετικών οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου. 

17:38

Ζελένσκι: Έχουμε απώλειες

Η Ουκρανία έχει απώλειες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ωστόσο πως καταστράφηκαν πολλά ρωσικά αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα.

17:37

Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία»

Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία» γιατί «βοήθησε» τη Ρωσία του Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του καθεστώτος Λουκασένκο, εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των ουκρανικών πόλεων. Τα πλήγματα αυτά επίσης εξαπολύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Λιθουανίας στο Παρίσι. «Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία επιτιθέμενο κράτος» και «μια από τις πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε.

17:33

Ζελένσκι: Μάχες στο Τσερνόμπιλ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι διεξάγονται μάχες στο Τσερνόμπιλ, με ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο.

Νωρίτερα, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία εισήλθαν σε περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

17:31

Εννέα ελληνικά εμπορικά πλοία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

Οκτώ πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα ελληνόκτητο με σημαία Μάλτας, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως ενημερώνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το ΥΝΑΝΠ, στα εννέα αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί, ενω τρία βρίσκονται στην Οδησσό, τρία στο Στενό του Κερτς και τρία στο Νοβοροσίσκ.

17:31

Η Τσεχία σταματά την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι η Τσεχία σταματά να εκδίδει ταξιδιωτική βίζα σε Ρώσους πολίτες. 

17:30

Πούτιν: Αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας  - Εδώ και 8 χρόνια το Κίεβο διαπράττει γενοκτονία

«O σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι να προστατεύσει ανθρώπους που εδώ και 8 χρόνια είναι αντιμέτωποι με μια γενοκτονία, την οποία διαπράττει το καθεστώς του Κιέβου. 

Για το σκοπό αυτό, θα επιδιώξουμε να αποστρατικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία, να δικάσουμε όσους διέπραξαν αιματηρά εγκλήματα εναντίον πολιτών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν

 

17:27

Δήλωση Μπάιντεν το απόγευμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε δήλωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 17:30 ώρα Γκρίνουιτς (19:30 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. 

17:24

Συγκέντρωση Ουκρανών στο Μοναστηράκι

17:22

Αμερικανικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία

Αμερικανικά αεροσκάφη F-35 αναπτύχθηκαν σε Εσθονία και Λιθουανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Αμύνης της Λιθουανίας. 

17:18

Ερχεται δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά Μόσχας

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αναμένεται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας κατά την αποψινή Σύνοδο αλλά και να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα.

«Μπορείτε να περιμένετε πολλές απαγορεύσεις στις εξαγωγές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις μεταφορές, την ενέργεια... τίποτα δεν αποκλείεται», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος.

17:08

Λιθουανία: Εταιρείες αποσύρουν ρωσικά και λευκορωσικά προϊόντα από τα ράφια τους

Η εταιρεία Maxima που εμπορεύεται είδη τροφίμων, μια από τις μεγαλύτερες της Λιθουανίας, λέει ότι θα αποσύρει όλα τα ρωσικής και λευκορωσικής προέλευσης προϊόντα από τα ράφια της.

 

17:02

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας αποφάσισε να επιβάλει στο Κίεβο ο δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

17:01

Ζελένσκι: Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία εισήλθαν σε περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

17:00

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζητεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, σύμφωνα με το Reuters.

17:00

Αμεση ανάλυση από τον Γιάννη Παλαιολόγο

16:59

ΠΟΥ: Ανησυχία για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την υγειονομικό έκτακτη ανάγκη που αναμένεται να υπάρξει στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. 

«Εν μέσω της σύγκρουσης που εξελίσσεται ταχέως στην Ουκρανία, ο  ΠΟΥ Ευρώπης εκφράζει εκ νέου τη βαθύτατη ανησυχία του για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία όλων των πολιτών που πλήττονται από την κρίση εντός της χώρας και πιθανόν πέρα από αυτήν», αναφέρει ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή. 

«Ο ΠΟΥ Ευρώπης συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους του στον ΟΗΕ ώστε να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, που έχει προκαλέσει η σύγκρουση, προστατεύοντας το προσωπικό μας, και ελαχιστοποιώντας τα εμπόδια στην παροχή ζωτικής σημασίας υγειονομικών υπηρεσιών», ανέφερε ο Οργανισμός.

16:58

Η Ε.Ε. κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ε.Ε. για να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε.

16:54

Σύμβουλος Ουκρανού ΥΠΕΣ: Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν σε περιοχή κοντά στο Τσερνόμπιλ

Ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία εισήλθαν σε περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, καθώς οι μάχες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κιέβου είπε ότι τέσσερις σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, ενώ οι τοπικές ουκρανικές αρχές στο Ντόνετσκ ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν νοσοκομείο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.

16:53

Ο αντιπρόεδρος μελετών του Carnegie Endowment for International Peace – πρώην διευθυντικό στέλεχος της RAND Corporation και παλαιότερα επικεφαλής ρωσικών, ουκρανικών και ευρασιατικών υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ - μιλά στην «Κ» και στον Γιάννη Παλαιολόγο

16:44

ΥΠΑ: Notam για απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας προβλέπει αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), με ισχύ από σήμερα και με τρίμηνη διάρκεια, μετά από το Δελτίο Πληροφοριών του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΑSA), σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στην περιοχή από την στρατιωτική δραστηριότητα.

Επίσης, η αεροπορική οδηγία συνιστά στους αερομεταφορείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη χρήση του εναέριου χώρου και στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.

 

16:44

Βίντεο New York Times: Σκληρές μάχες έξω από το Κίεβο

Παρουσιάζονται τουλάχιστον έξι ρωσικά ελικόπτερα να «σφυροκοπούν» με πυρά τις ουκρανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ. Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ένα εξ αυτών.

Δείτε το βίντεο 

16:35

Επικεφαλής γερμανικού στρατού: «Αγανάκτηση» για την παραμέληση του στρατού της χώρας

Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μακροχρόνια - όπως σημειώνει - παραμέληση της στρατιωτικής ετοιμότητας στη χώρα του σε μια κατάσταση συναγερμού λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο γερμανικός στρατός βρισκόταν σε κακή κατάσταση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία από ξηρά, αέρα και θάλασσα σήμερα Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους της Δύσης για τη μεγαλύτερη επίθεση ενός κράτους εναντίον άλλου στην Ευρώπη, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

16:34

Χτυπήθηκε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Οδησσού, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές

Κατά το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τις τουρκικές αρχές, πλοίο τουρκικών συμφερόντων χτυπήθηκε από οβίδα. Κατά την ίδια πηγή, το πλοίο είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν θύματα.

16:29

Δήμαρχος Κιέβου: Τέσσερις σταθμοί του μετρό μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγια

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας έκανε γνωστό, σύμφωνα με το Reuters, πως η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί σε τέσσερις σταθμούς του μετρό, προκειμένου να λειτουργήσουν ως καταφύγια.

16:28

Αμεση ανάλυση από τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου

16:26

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής

Σύμφωνα με δεδομένα από τον σταθμό του παγκόσμιου σεισμογραφικού δικτύου στο Κίεβο, καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε ισχυρές δονήσεις περίπου στις 5.50 π.μ. ώρα Ουκρανίας.

 

16:22

E.Ε: To επιπλέον πακέτο κυρώσεων θα διαβρώσει τη ρωσική βιομηχανία

Ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Μόσχας θα πλήξει σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας, αυξάνοντας την φυγή κεφαλαίων και τον πληθωρισμό ενώ σταδιακά θα διαβρώσει την βιομηχανική της βάση, είπε την Πέμπτη η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Reuters.

16:21
Συντρίμμια ιδιωτικής κατοικίας έξω από το Κίεβο. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

 

16:19
Ρωσικό ελικόπτερο έπειτα από αναγκαστική προσγείωση έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με το Associated Press. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

 

16:13

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

Η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα είναι μικρή σε ορίζοντα έξι μηνών, όμως τα χρηματιστήρια μπορεί να σημειώσουν πτώση ακόμα και 20%, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics. Όλα θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του πολέμου –για το οποίο οι αναλυτές δίνουν ένα «καλό»,  ένα κακό και ένα ενδιάμεσο σενάριο- αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

 

 

16:07

11 αεροδρόμια, μεταξύ των 70 στόχων των ρωσικών επιθέσεων

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

16:06

Πολωνία: Ετοιμάζει κλίνες σε νοσοκομεία και ειδικό τρένο για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών

Η Πολωνία ετοιμάζει ένα τρένο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών από την επίθεση της Ρωσίας κατά της γειτονικής της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τα πολωνικά νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες ασθενείς.

«Η Πολωνία ετοιμάζεται να δεχθεί μετανάστες από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων Ουκρανών πολιτών που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε mail που εστάλη στο πρακτορείο Reuters.

16:03

Ένστολοι πετούν αντικείμενα σε φωτιά έξω από κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, στο Κίεβο. Φωτ. Reuters

16:01

Οχήματα του ρωσικού στρατού κινούνται κατά μήκος δρόμου στο Αρμιάνσκ. REUTERS/Stringer

 

15:59

Νέα έκκληση Κουλέμπα για κυρώσεις στη Ρωσία

«Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν βυθίζει την Ευρώπη στην πιο σκοτεινή της εποχή από το 1939. Οποιαδήποτε κυβέρνηση ελπίζει να το αποτρέψει είναι αφελής. Μην επαναλαμβάνετε λάθη του παρελθόντος. Χτυπήστε τη Ρωσία με αυστηρές κυρώσεις τώρα. Βοηθήστε την Ουκρανία με στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Μαζί μπορούμε να #StopRussianAgression». τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

15:55

Τέσσερις νεκροί σε επίθεση σε νοσοκομείο, λέει η Ουκρανία

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar, στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται έξι γιατροί.

Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας, με τις μάχες να διεξάγονται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια.

15:53

Νέα έκκληση Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι περιμένει από τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιβάλουν συγκεκριμένες κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς ο στρατός είπε ότι τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο ουκρανικό έδαφος από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Στην Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν μια κατοικημένη περιοχή και ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία περιμένει συγκεκριμένη βοήθεια από τους συμμάχους της. 

15:50

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρχει ακόμα ευκαιρία να επιστρέψουμε στο διεθνές δικαίο και τις διεθνείς ευθύνες»

15:49

Η γερμανική Schalke ανακοίνωσε πως αποσύρει το λογότυπο της Gazprom από τις εμφανίσεις της

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα Schalke ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει το λογότυπο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom από τις εμφανίσεις της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.  

15:49

Σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Γκοστομέλ 

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη σκληρές μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Γκοστομέλ στην περιοχή του Κιέβου.

15:46

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομιμών Χάμπεκ τόνισε ότι οι κυρώσεις:

  • Θα αποκλείσουν τη Ρωσία από τη βιομηχανική ανάπτυξη
  • Θα πλήξουν τις χρηματοοικονομικές αγορές της Ρωσίας

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος ώστε να μην επηρεαστεί η Γερμανική οικονομία και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει το παν ώστε να υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια.

15:44

Τζο Μπάιντεν: Συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.  

15:42

Aστυνομία Ουκρανίας: Πραγματοποιήθηκαν 203 ρωσικές επιθέσεις

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από το πρωί, με τις μάχες να διεξάγονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι ορισμένα στελέχη ρωσικών δυνάμεων αιχμαλωτίστηκαν σε σφοδρές μάχες.

15:40

Έκκληση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

"Εχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια. 

Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών "τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

15:39

Εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Ουκρανία

Η δανέζικη ζυθοποιία και μια εταιρία εμφιάλωσης της Coca-Cola έκλεισαν τα εργοστάσιά τους στην Ουκρανία ύστερα από τη ρωσική εισβολή ενώ εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικές πρώτων υλών. 

Η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπύρας, σταμάτησε την παραγωγή και στις τρεις μονάδες παραγωγής στη χώρα, ενώ η Coca-Cola HBC είπε ότι έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης. 

Η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, προειδοποίησε επίσης ότι είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είπαν ότι εξετάζουν το πώς να προστατεύσουν το προσωπικό τους από τις συγκρούσεις αυτές. 

Πολλές εταιρίες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν την πλήρη ισχύ των κυρώσεων της Δύσης πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αν και οι εταιρίες που στήριξαν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 -η διαδικασία αδειοδότησης του οποίου έχει παγώσει- έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα. 

15:39

Ουκρανικός στρατός: Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από Λευκορωσία

Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters.

15:39

Υφ. Άμυνας της Ουκρανίας: Αιχμαλωτίστηκαν Ρώσοι στρατιώτες

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτιστεί ύστερα από σκληρές μάχες στα ανατολικά της χώρας.

15:35

RIA: Η Ουκρανία καλεί τους συμμάχους της να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους συμμάχους της χώρας του αν διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

15:35

Μπλόκο Μόσχας στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Η Μόσχα προειδοποιεί τους Ρώσους να μην συμμετάσχουν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

15:35

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού διαμήνυσε στους αξιωματικούς του στρατού να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους αιχμαλώτους Ουκρανούς

15:30

Αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους πολλοί Ουκρανοί σπεύδουν στην Πολωνία

Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους. 

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών. 

Ο Αλεξάντερ Μπαζάνοφ έφυγε από το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν και διασχίζοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Πολωνία με τα πόδια. 

Ο Μπαζάνοφ, ένας 34χρονος από τη Μαριούπολη, που απέχει 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του ότι ξεκίνησε πόλεμος. 

«Το μόνο που νιώθω είναι μεγάλος φόβος», τόνισε την ώρα που περίμενε σε ένα μεθοριακό πέρασμα περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία. «Θα επισκεφθώ τον πατέρα μου στην Ισπανία, αλλά δεν έχω χρήματα και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω». 

Το πέρασμα στη Μέντικα χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ουκρανούς που πηγαίνουν στην Πολωνία για ψώνια ή για να εργαστούν. 

Σήμερα οι ουρές των ανθρώπων που περίμεναν να εισέλθουν στη μεθοριακή αυτή πόλη μεγάλωναν, με κάποιους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η Ρωσία θα εισβάλει βαθιά στη χώρα τους. 

15:29

Μόσχα: Κατεστράφησαν 74 στόχοι στην Ουκρανία

Κατά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές καταστράφηκαν 74 στόχοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

15:22

 

Η Τσεχία θα κλείσει δύο ρωσικά προξενεία, ανακαλεί τους πρέσβεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δύο ρωσικά προξενεία στην πόλη Μπρνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στο Κάρλοβι Βάρι. Επίσης, θα κλείσουν τα προξενεία της Τσεχίας σε Αγία Πετρούπολη και Αικατερινούπολη στη Ρωσία.

Η Τσεχία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις σε Ρωσία και Λευκορωσία.

 

15:19

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

Πώς θα επηρεαστούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης από τον πόλεμο στην Ουκρανία;  Οι αναλυτές της UBS κατέγραψαν τις επιπτώσεις που είχαν οκτώ μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά σοκ που έπληξαν την Ευρωζώνη τα τελευταία 20 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr 

15:18

Ηχούν σειρήνες αυτή τη στιγμή στο Κίεβο

15:16

Ο Λιθουανός πρόεδρος καλεί τον λαό της Ρωσίας να πάρει θέση ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας. Οι ηγέτες σας αποφάσισαν μονομερώς να επιτεθούν σε μια γειτονική χώρα… Κανείς δεν χρειάζεται αυτόν τον πόλεμο. Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Ουκρανοί, ούτε ο υπόλοιπος κόσμος. Δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει αυτό το έγκλημα. Δεν είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων… τώρα η χώρα σας ξεκινά έναν νέο πόλεμο τις συνέπειες του οποίου κανείς δεν γνωρίζει. Οι Ρώσοι θέλουν πόλεμο; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Μην μείνετε σιωπηλοί. Μην απομακρυνθείτε μπροστά στην αδικία», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

 

15:10

Ρωσικά ελικόπτερα πάνω από το Κίεβο

Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Τύπου της Ουκρανικής Αστυνομίας, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα περίχωρα του Κιέβου.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό

Ukrainian Police Department Press Service via AP

15:08

Καταρρίφθηκε ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην περιοχή του Κιέβου

Διασώστες στο σημείο συντριβής αεροσκάφους του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην περιοχή του Κιέβου.

REUTERS 
15:06

Κρεμλίνο; Για όσο χρειαστεί...

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.

Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.

Τόνισε πως κανείς δεν μιλάει για κατοχή της Ουκρανίας και πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η λέξη στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης. 

Πρόσθεσε πως η απόφαση για την επίθεση στην Ουκρανία «υπαγορεύθηκε από την έγνοια για το μέλλον» της Ρωσίας, που ζητούσε επί εβδομάδες από τους Δυτικούς να υποσχεθούν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.

15:04

ΝΑΤΟ: Καταδίκη με τον πιο έντονο τρόπο

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ (NAC), που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, εξέδωσε δήλωση, με την οποία οι Σύμμαχοι καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «εντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη». 

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και με τον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση», επισημαίνει το NAC.

15:03

Θα αντέξουμε τις κυρώσεις, λέει το Κρεμλίνο

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του οικονομικού της συστήματος, την ώρα που η Δυση έχει προαναγγείλει νέες «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις. 

 

15:02

Ουκρανία: Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από τη Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

15:01

Ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες με Ρώσους αιχμαλώτους

14:55

Καταρρίθηκε ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, πέντε νεκροί

Η Ουκρανία πολεμά κατά ρωσικών δυνάμεων πρακτικά κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο, Χερσώνα και Οδησσός και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχει φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εισβάλουν στη χώρα από αέρος και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην περιοχή του Κιέβου.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

14:55

Ρωσία: Υπό κράτηση ακτιβίστρια που καλούσε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Ρωσίδα ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης που καλούσε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις δήλωσε στο Reuters ότι τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία.

«Τέθηκε υπό κράτηση καθώς έβγαινα από το σπίτι», έγραψε στο Telegram η Μαρίνα Λιτβίνοβιτς.

14:54

Ο Ορμπάν καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, έπειτα από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

«Μαζί με τους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική επίθεση», δήλωσε ο Ορμπάν και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία θα μείνει εκτός της στρατιωτικής σύγκρουσης, καθώς το σημαντικότερο όλων είναι η ασφάλεια των Ούγγρων.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και ότι είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από τη χώρα.

 

14:51

Ουκρανός πρέσβης στο Βελιγράδι: Ανακόπηκε η εισβολή των Ρώσων στα πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βελιγράδι Ολεξάντρ Αλεξάντροβιτς, ανέφερε σε συνέντευξη του στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν στα πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία την εισβολή των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Ανέφερε επίσης ότι κατά τις πρώτες ώρες της εισβολής καταρρίφθηκαν έξι ρωσικά μαχητικά και δύο ελικόπτερα, ενώ καταστράφηκαν τέσσερα άρματα μάχης.

 

14:51

Κοινές δηλώσεις των εκπροσώπων ΕΕ - ΝΑΤΟ

Σαρλ Μισέλ:

  • Αναιτιολόγητη επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους
  • Άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χρειάζονται τη βοήθεια μας όσο ποτέ
  • Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει
  • Έκκληση προς τη Λευκορωσία και το λαό της, έχετε την επιλογή να μην ακολουθήσετε αυτή την καταστροφική επιλογή
  • Είμαστε δίπλα σε κάθε χώρα που επιθυμεί να στηρίξει τη διεθνή τάξη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

  • Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ
  • Οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε σοβαρή υποβάθμιση τη ρωσική οικονομία, θα περιορίσουν σοβαρά την ανάπτυξη της
  • Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία
  • Σε κίνδυνο η σταθερότητα της Ευρώπης

14:48

Ουκρανοί πολίτες σχηματίζουν μεγάλες ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ

Εικόνα από την πόλη Λβιβ της Ουκρανίας.

REUTERS/Pavlo Palamarchuk

14:47

Σερβία: Διπλωματικός πυρετός για να αλλάξει στάση η Σερβία απέναντι στη Ρωσία

Η στάση σιωπής της σερβικής πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί τη δυσαρέσκεια των δυτικών χωρών και την απογοήτευση του Κιέβου. Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως και εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μία προσπάθεια να τον πείσουν να συνταχθεί με την πολιτική των Βρυξελλών. Δυτικές διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται σερβικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή θα μεταφερθεί το μήνυμα στον Βούτσιτς ότι ο χρόνος που είχε για να αποφασίσει εξαντλήθηκε και θα πρέπει άμεσα να λάβει θέση.

 

14:41

Μάριο Ντράγκι: Ήρθε η ώρα να επιβάλουμε πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι ο διάλογος δεν είναι πρακτικά δυνατός με τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

14:41

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Αμεση ανάλυση από τον Βασίλη Νέδο, διπλωματικό και αμυντικό συντάκτη της «Καθημερινής»

14:39

AFP: Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 14 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στο Κίεβο, όπως αναφέρουν υπηρεσία έκτακτης ανάγκης

14:38

ΝΥΤ: Δεκάδες στρατιώτες νεκροί καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ολοκληρωτική άμυνα»

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν σε «απόλυτη άμυνα» για να αποκρούσουν μια πολύπλευρη ρωσική επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολλά ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Πολίτες έσπευσαν στα γραφεία στρατολόγησης για να πάρουν τα όπλα. 

14:38

Διάγγελμα Μακρόν: Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας  

  • Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας
  • Θα υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες για τη Ρωσία
  • Η ελευθερία της Ουκρανίας είναι και δική μας ελευθερία
  • Ο Πούτιν επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης
  • Ο Πούτιν επέλεξε να αδιαφορήσει για την κυριαρχία της Ουκρανίας
  • Οι κινήσεις της Ρωσίας παραβιάζουν τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών
14:33

Φόβοι για επίθεση στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια

Τουρκάλα δημοσιογράφος που μεταδίδει από το Κίεβο έγραψε σε tweet: Στις 13.58, στη διάρκεια ενημέρωσης από τον σύμβουλο του Ζελένσκι Μικάιλο Ποντόλιακ, έγινε σύσταση στους ρεπόρτερ να εργάζονται από τις αίθουσες σύνταξης καθώς υπάρχει ανησυχία για επίθεση στην περιοχή εκείνη όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια. 

14:25

«Απτόητος» ο Πούτιν υποδέχθηκε σήμερα στο Κρεμλίνο τον πρωθυπουργό του Πακιστάν

14:24

Ουκρανία: Η κεντρική τράπεζα θέτει όρια στις αναλήψεις μετρητών

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε το ποσό των μετρητών σε τοπικό νόμισμα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από τα μηχανήματα ανάληψης, με την εισβολή της Ρωσίας να προκαλεί μεγάλες ρευστοποιήσεις σε περιουσιακά στοιχεία.

Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα στο Κίεβο και άλλες πόλεις μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

 

14:23

Η Ουκρανία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Μόσχα

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον επιτετραμμένο του στη Ρωσία για διαβουλεύσεις και άρχισε να εκκενώνει την πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Κίεβο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, μετά την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

14:22

Ρωσικά ελικόπτερα πετάνε πάνω από το Κίεβο - Σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα βομβαρδισμού

Καπνοί υψώνονται πάνω από το κτίριο των Μυστικών Υπηρεσιών στο Κίεβο

REUTERS TV/via REUTERS

14:15

Υπουργικό συμβούλιο Ιταλίας: Ανάγκη για σκληρή απάντηση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή

Tο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, το οποίο μόλις συνεδρίασε, συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό στην ανάγκη σκληρής απάντησης της ΕΕ στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Σε λίγο αναμένονται σχετικές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ενώ στις 4:30 το απόγευμα (τοπική ώρα) θα συνεδριάσει το Ιταλικό Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας υπό την προεδρία του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και των αρμόδιων υπουργών.

 

14:04

Bloomberg: Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν την περιοχή του Κιέβου, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι

Σφοδρές μάχες σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

14:03

Τανκς εισέρχονται στην Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας

Σε βίντεο του CNN διακρίνονται τανκς να περνούν τα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας.

14:03

Διάγγελμα Μπόρις Τζόνσον

  • Οι χειρότεροι μας φόβοι έγιναν πραγματικότητα. πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία σε διεθνή κλίμακα
  • Η Ουκρανία δεν είναι κάποια μακρινή χώρα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη- είναι μια χώρα που για δεκαετίες απολαμβάνει ελευθερία και δημοκρατία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαφανιστεί αυτή η ελευθερία. Δεν μπορούμε και δεν θα κοιτάξουμε προς άλλη κατεύθυνση
  • Σήμερα οι μαζικές κυρώσεις προς τη Ρωσία
  • Βάρβαρος και δικτάτορας ο Πούτιν, η επίθεση πρέπει να αποτύχει
  • Στηρίζουμε τον Ουκρανικό λαό, είμαστε μαζί σας, προσευχόμαστε για σας και τις οικογένειές σας
  • Εκτιμώ ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν πιστεύουν ότι οι επιθέσεις γίνονται «στο όνομα τους», ούτε ότι θέλουν η χώρα τους να μετατραπεί σε παρία
  • Είμαι σίγουρος ότι η φλόγα της ελευθερίας θα λάμμψει ξανά στην Ουκρανία
  • Θα κάνουμε, βεβαίως, τα πάντα για να διατηρήσουμε ασφαλή τη χώρα μας
  • Πρόκειται για μία κρίση που αφορά στο δικαίωμα μίας χώρας να επιλέγει το μέλλον της
14:02

AFP: Η Κίνα εκφράζει προς τον Ρώσο ΥΠΕΞ την κατανόηση της για τους «λόγους ασφαλείας» που οδήγησαν στην απόφαση της αναφορικά με την Ουκρανία

13:59

Για νέα κύματα προσφύγων κάνουν λόγο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης 

Το ενδεχόμενο νέων κυμάτων προσφύγων, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, είναι ένα από τα θέματα που ήδη απασχολούν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει την Πολωνία στην περίπτωση που αρχίσουν να συρρέουν πλήθη προσφύγων στα σύνορα της.

13:58

ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

13:57

Γερμανία: Στήριξη στις χώρες που θα δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η Γερμανία θα προσφέρει τη στήριξή της στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους της στις άλλες κυβερνήσεις, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

13:55

Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο

Το Reuters μεταδίδει ότι στην Ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

Βίντεο από την επίθεση με ελικόπτερα τύπου Mi-8 με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Hostomel, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

13:52

Ο Μακρόν ζητά τη σύγκληση συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σημειώνεται ότι τη σύγκληση συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ζήτησε τις πρώτες πρωινές ώρες και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών επιβεβαίωναν ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως αύριο με τηλεδιάσκεψη.

13:49

Εκκενώνεται κεντρικό ξενοδοχείο στο Κίεβο

Κίεβο/ ανταπόκριση: Γιάννης Σουλιώτης Εκκενώνεται το κεντρικό ξενοδοχείο του Κίεβο Ukraina, καθώς θεωρήθηκε στόχος. Σε αυτό το ξενοδοχείο είχαν καταλύσει οι δυτικοί δημοσιογράφοι

13:46

Ιάπωνας ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της

«Η Ιαπωνία είναι με την Ουκρανία και με τον λαό της», δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

13:44

Μια σκοτεινή ημέρα εξελίσσεται στην Ουκρανία μετά την Ρωσική εισβολή

Απευθείας σύνδεση με την κεντρική πλατεία Ανεξαρτηρίας (Μαϊντάν), όπου η κίνηση είναι ελάχιστη.

13:42

Ερντογάν: Απαράδεκτη η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας

«Αρνούμαστε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, είναι απαράδεκτη. Η επιχείρηση είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου. Αυτί είναι ένα χτύπημα στη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα κάνουμε όσα πρέπει για την ασφάλεια των ανθρώπων. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για διάλογο με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτό είχα επαναλάβει και στην επικοινωνία που είχα χθες με τον κ. Πούτιν» πρόσθεσε.

13:40

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία πρέπει να «καθαριστεί από τους Ναζί»

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι η ανάγκη να καθαριστεί η χώρα από τους φιλοναζιστές.

«Ιδανικά, η Ουκρανία θα πρέπει να απελευθερωθεί, να καθαριστεί από τους Ναζί, τους φιλοναζιστικούς ανθρώπους και τις ιδεολογίες», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η «απαλλαγή από τους ναζί» σημαίνει την ανάγκη αλλαγής της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Σε μια διευκρινιστική ερώτηση για το αν ο πρόεδρος και η ηγεσία της Ουκρανίας μπορούν να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των ανθρώπων, ο Πεσκόφ απάντησε: «Θα απόσχω από άλλες εξηγήσεις εδώ».

13:38

Ουκρανικός στρατός: Συνελήφθησαν δύο Ρώσοι στρατιώτες

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε ότι συνελήφθησαν δύο Ρώσοι στρατιώτες.

13:31

Αναμένεται διάγγελμα Μακρόν σήμερα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί αργότερα σήμερα στον γαλλικό λαό, σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας έπειτα από την εκεί ρωσική εισβολή.  

 

13:31

Ουκρανικό ΥΠΕΣ: Κατάρριψη τριών ρωσικών ελικοπτέρων

Τρία ρωσικά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. 

13:29

Αναφορές για εκρήξεις στο Κίεβο και για επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ρωσικά ελικόπτερα επιτίθενται στο Gostomel, στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

13:24

Στόλτενμπεργκ: Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα

  • Καταδικάζουμε τη Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
  • Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις
  • Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
  • Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, επίθεση σε μέλος θα θεωρηθεί ως επίθεση σε όλα τα μέλη
  • Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα, ενισχύουμε την ανατολική μας πτέρυγα
  • Αύριο σύνοδος του ΝΑΤΟ για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε
  • Η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, η δημοκρατία και η ελευθερία αμφισβητείται από αυταρχικά καθεστώτα
  • Είμαστε σε συμμαχία 30 δημοκρατιών που δρούμε ως μία φωνή
  • Η δημοκρατία πάντα θα επικρατεί έναντι της απολυταρχίας
  • Θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις αξίες μας
  • Οι εταίροι θα επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις, η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα
  • Είμαστε αλληλέγγυοι στην Ουκρανία, στέλνουμε μήνυμα ότι ποτέ δεν θα αποδεχθούμε την παραβίαση του διεθνούς δικαίου που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία
  • Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη συμμαχία στην Ιστορία, θα προστατεύσουμε κάθε μέλος έναντι οποιασδήποτε επιβουλής. Η επίθεση κατά συμμάχου σημαίνει επίθεση κατά όλης της συμμαχίας.
  • Αυτή η εισβολή δεν μας εκπλήσσει, είχαμε την προειδοποίηση εδώ και μήνες, είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό. Προσπαθήσαμε διά της διπλωματίας να το αποτρέψουμε

13:21

Η τιμή του σίτου έφθασε σε πρωτοφανή ύψη στην ευρωπαϊκή αγορά 

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.

Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

13:20

Μάχες επί μαχών σε πολλά μέτωπα

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Γιάροσλαβ Τροφίμοβ μεταδίδει: «Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια απόπειρα προσγείωσης ρωσικού ελικοπτέρου βρίσκεται σε εξέλιξη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Hostomel λίγο έξω από το Κίεβο».

13:18

Η Μόσχα λέει ότι δύο ρωσικά φορτηγά πλοία χτυπήθηκαν από ουκρανικούς πυραύλους

Δύο ρωσικά φορτηγά πλοία χτυπήθηκαν από ουκρανικούς πυραύλους στη θάλασσα του Αζόφ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας. Κατά την ίδια πηγή, υπάρχουν θύματα.

13:18

Κρεμλίνο: Θέλουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

  • Ο Πούτιν θα αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος
  • Ο στόχος της Ρωσίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας
  • Ο Πούτιν θα έχει σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ρωσικών επιχειρήσεων
  • Οι «συναισθηματικές» αντιδράσεις των χρηματαγορών θα περάσουν
  • Η Ρωσία έχει δημιουργήσει αρκετά μαξιλάρια ασφαλείας για να αντέξει τη ρευστότητα των αγορών
  • Κανένα σχόλιο περί αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο Κίεβο
  • «Απαράδεκτες» οι αναφορές περί ρωσικής «κατοχής» της Ουκρανίας
  • Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφή όσα ζητάει από την Ουκρανία: αποστρατιωτικοποίηση, ουδετερότητα, μη-εγκατάσταση εκεί επιθετικών όπλων
13:16

Καπνοί υψώνονται πάνω από το υπουργείο Αμύνης στο Κίεβο

REUTERS/Valentyn Ogirenko

13:08

Σολτς: Η Ρωσία θα πληρώσει πικρό τίμημα για τον «πόλεμο του Πούτιν»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης θα εξασφαλίσουν ότι η Ρωσία πλήρωσε «πικρό τίμημα» για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν φέρνει καταστροφή στους άμεσους γείτονές του, παραβιάζει την κυριαρχία και τα σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο κ. Σολτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters: «Θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων αθώων ανθρώπων στην Ουκρανία – ενός αδελφού λαού της Ρωσίας. Τέλος, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην ήπειρό μας. Για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν».

13:07

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

13:04

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη» η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ως «απαράδεκτη» αποκήρυξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

 

13:03

Η Ουκρανία θέλει να πάρει θέση η Άγκυρα

Έκκληση στην Άγκυρα να πάψει να τηρεί ουδέτερη στάση στη ρωσο-ουκρανική διένεξη έκανε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία, Βασίλ Μπόντναρ.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης, που μετέβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να πιέσει την Άγκυρα να εισακούσει τα ουκρανικά αιτήματα περί απαγόρευσης διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου, υπενθύμισε σε δηλώσεις του με αποδέκτες του Τούρκους ηγέτες ότι η διαμάχη στην Ουκρανία επηρεάζει ζωτικά συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή.

13:02

«Νεκρός» ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας 

Φωτογραφία: Flightradar24

 

13:00

Ρωσική πυραυλική επίθεση με 18 νεκρούς έξω από την Οδησσό

Ρωσική στρατιωτική επίθεση το πρωί της Πέμπτης σε στρατιωτική μονάδα στο χωριό Λιπέτσκογε, στην περιοχή της Οδησσού, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αναφορές διασωστών στην περιφερειακή κρατική διοίκηση της Οδησσού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών από την πυραυλική επίθεση βρίσκονται και 10 γυναίκες.

13:00

Νεκρούς αναφέρουν και οι Ρωσόφωνοι στο Ντονέτσκ

Υπάρχουν θύματα ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του εδάφους της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ  από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της, Ντένις Πουσίλιν, στο πρώτο κανάλι της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

«Δυστυχώς, υπάρχουν και τραυματίες και νεκροί, τόσο μεταξύ των στρατιωτικών όσο και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», είπε. Για το λόγο αυτόν, σύμφωνα με τον κ. Πουσίλιν, η εκκένωση αμάχων από την περιοχή προς τη Ρωσία έχει προς το παρόν ανασταλεί. «Τώρα επικεντρωνόμαστε στους οικισμούς στη γραμμή οριοθέτησης. Ασχολούμαστε με την υποστήριξη της ζωής», δήλωσε.

12:56

Ουκρανία: 50 Ρώσοι νεκροί

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά. 

12:55

Όλαφ Σολτς: Ο Πούτιν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατήγγειλε σήμερα ότι με τις κινήσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων στην Ουκρανία.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσει αμέσως την επίθεση και να αποσύρει όλες τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας.  

12:54

Αναφορές για καπνό πάνω από το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών στο Κίεβο

Αναφορές για μαύρο καπνό πάνω από το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

12:54

Αλεξέι Ναβάλνι: Είμαι κατά αυτού του πολέμου

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει επίσης αυτήν την περίοδο νέες κατηγορίες, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

«Είμαι κατά αυτού του πολέμου. Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία γίνεται για την συγκάλυψη της κλοπής σε βάρος των Ρώσων πολιτών και την απόσπαση της προσοχής από τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, την επιδείνωση της οικονομίας», δήλωσε ο Ναβάλνι κατά την ακρόασή του σε νέα δίκη που ξεκίνησε εναντίον του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ναβάλνι σημείωσε επίσης ότι «αυτός ο πόλεμος θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων, θα χαραμιστούν ζωές και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής φτωχοποίησης των Ρώσων πολιτών».

12:44

ΠτΔ: Σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο

Με απόλυτο τρόπο καταδίκασε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε σημερινές δηλώσεις της.

Τόνισε δεν τίθεται σε κίνδυνο μόνο η ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά όλου του κόσμου.

«Η σκέψη μας είναι με τον ουκρανικό λαό, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα θρηνήσουμε απώλειες», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα Ουκρανικά εδάφη. «Δεν θα γυρίσει κανείς την ανθρωπότητα στον 19ο αιώνα», πρόσθεσε.

12:43

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Γενική επίθεση σε όλη την Ουκρανία από τους Ρώσους

Δεν πρόκειται για ρωσική εισβολή μόνο στην Ανατολική Ουκρανία αλλά γενική επίθεση από πολλές πλευρές, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Τονίζει όμως ότι η ουκρανική άμυνα όχι μόνο δεν κατέρρευσε αλλά μπήκε στη μάχη. «Η Ουκρανία στέκεται στα δυο της πόδια και συνεχίζει την υπεράσπισή της», υπογραμμίζει ο Ουκρανός υπουργός.

12:39

Ζελένσκι: Συγκρίνει τη Ρωσική επίθεση με αυτή των ναζί

«Η Ρωσία επιτέθηκε στο κράτος μας το πρωί, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από σήμερα, οι χώρες μας βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές της παγκόσμιας Ιστορίας. Η Ρωσία έχει μπει σε έναν δρόμο του κακού, αλλά η Ουκρανία αμύνεται και δεν θα εγκαταλείψει την ελευθερία της, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει η Μόσχα».

12:39

Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει νέες δομές-μονάδες θωράκισης για τις χώρες στα ανατολικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δημιουργήσει σε όλες τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας δομές ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν σήμερα στα κράτη της Βαλτικής.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας (Enhanced Forward Presence) του ΝΑΤΟ, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τέσσερις πολυεθνικές μάχιμες νατοϊκές μονάδες σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

 

12:38

Γ. Οικονόμου: Συνεργασία με εταίρους για κοινή αντίδραση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

  • Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία.
  • Ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συνεργάζεται με τους εταίρους της για κοινή αντίδραση.
  • Κρατάμε στραμμένο το βλέμμα στους ομογενείς μας, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη.
  • Έχει εξασφαλιστεί ενεργειακή επάρκεια - Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της
  • Το ενεργειακό πρόβλημα απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση - Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν γιατί η άμυνα για τη χώρα ήταν και παραμένει προτεραιότητα και αυτοσκοπός.
12:34

Εκρήξεις στα περίχωρα του Κιέβου

Ο ρωσικός στρατός έπληξε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση στο Μπόβαρι, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Μία έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που την άκουσαν ακόμη και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γερασένκο, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζκατά και είναι άγνωστο αν έχουν προκληθεί θύματα.

Νωρίτερα, υπήρχαν πληροφορίες για εκρήξεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ αναφορές για Ρώσους αλεξιπτωτιστές στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου δεν επιβεβαιώθηκαν.

12:33

Σε εξέλιξη η πολύπλευρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πυραυλικές επιθέσεις και εκρήξεις αναφέρθηκαν σε μεγάλες Ουκρανικές πόλεις.

Στη φωτογραφία που μετέδωσε το BBC, απεικονίζεται μία τραυματισμένη γυναίκα μετά από βομβαρδισμό συμπλέγματος κατοικιών στο Χάρκοβο.

12:32

Ρουμάνος πρόεδρος: Ζητά να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ζήτησε σήμερα να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.  

 

12:32

Ουκρανικός στρατός: Υπό πλήρη έλεγχο Μαρίουπολη και Σχάστια, οι Ρώσοι υπέστησαν απώλειες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού:

  • «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κρατούν σταθερά τις αμυντικές τους θέσεις».
  • «Στην περιοχή Τσέρνιγκοφ, ο εχθρός ακινητοποιήθηκε».
  • «Σφοδρές μάχες διεξάγονται προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο».
  • «Ο εχθρός υπέστη απώλειες σε άνδρες και υλικό».
  • «Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης και της Σχάστια».
  • «Τουλάχιστον έξι αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και δεκάδες εχθρικά τεθωρακισμένα οχήματα έχουν καταστραφεί».
  • «Η κατάσταση στην κατεύθυνση του Χάρκοβο είναι δύσκολη, αλλά οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις αντεπιτίθενται».

 

12:28

Ευρωβουλευτές: Ζητούν από την UEFA να «πάρει» τον τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη

Ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα από την UEFA να αναθεωρήσει την απόφαση περί διοργάνωσης του τελικού του Champions League στην Αγία Πετρούπολη.

 

12:24

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Λιθουανία

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Μετά τη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου Άμυνας είπε ότι η απόφαση θα εγκριθεί από το λιθουανικό κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση.

12:23

Βέλγιο: Ζητά από την ΕΕ να σταματήσει να δίνει βίζες σε Ρώσους

Η ηγεσία του υπουργείου Ασύλου του Βελγίου ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να χορηγεί θεωρήσεις εισόδου σε όλους τους Ρώσους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των εργαζομένων και των τουριστών.

12:21

Σφοδρές μάχες έξω από το Χάρκοβο, δεκάδες ήδη οι νεκροί

Οι κυριότερες μάχες, καθώς περνά στην έβδομη της ώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρονται στα πρόθυρα του Χάρκοβο, με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για απόκρουση της ρωσικής επιδρομής στη σημαντική αυτή πόλη που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν, σύμφωνα με το CNN, τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν ρωσικά τανκς που επιχείρησαν να πλησιάσουν την ουκρανική μεγαλούπολη.

Πάνω από 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες μετρά ήδη η Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή που άρχισε στις 5 το πρωί της Πέμπτη, κατά δήλωση του Ολέξιι Αρέστοβιτς, εκπροσώπου του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

12:18

Μπορέλ: Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των βασικών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομείται η τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες».

12:17

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

«30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο "ειρηνικό" και "ασφαλή", ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή», επισημαίνει.

12:13

Ουκρανική προεδρία: Περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί, περίπου 10 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους

12:10

Τζόνσον: Είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «είναι μια καταστροφή για την ήπειρό μας», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Επιβεβαίωσε ότι θα κάνει μια δήλωση στο έθνος και θα μιλήσει με άλλους ηγέτες της G7 αργότερα σήμερα. 

12:09

AEGEAN: Επιστρέφει στο «Ελ. Βενιζέλος» πτήση Αθήνα-Μόσχα για λόγους ασφαλείας

Για λόγους ασφαλείας επιστρέφει στην Αθήνα η πτήση της ΑEGEAN A3 880 Αθήνα-Μόσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AEGEAN, η πτήση A3 880 από την Αθήνα με προορισμό τη Μόσχα, λίγο πριν την είσοδο του αεροσκάφους στον ρωσικό εναέριο χώρο, για λόγους ασφάλειας και λόγω χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής ως περιοχής υψηλής επικινδυνότητας, έλαβε εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας να επιστρέψει στην Αθήνα.

Σημειώνεται, ότι ήδη από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου η εταιρεία έχει τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης των δρομολογίων προς τη Μόσχα αποφεύγοντας τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

12:05

Αναλένα Μπέρμποκ: «Αυτός ο πόλεμος έχει σκοπό να καταστρέψει ένα πράγμα: τις ελπίδες των Ουκρανών»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ισχυρή δήλωση καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προέβη προ ολίγου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Μετά από μήνες ψευδών και προπαγάνδας, ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε χθες το βράδυ να κάνει πράξη τις απειλές του. Η Ρωσία είναι αυτή που επέλεξε αυτήν την οδό. Οι Ουκρανοί δεν έχουν κάνει τίποτα που να δικαιολογεί αυτήν την αιματοχυσία», τόνισε η κ. Μπέρμποκ.

«Αυτός ο πόλεμος έχει σκοπό να καταστρέψει ένα πράγμα: τις ελπίδες των Ουκρανών ότι, μετά από δεκαετίες ανελευθερίας, έχουν το δικαίωμα στη δημοκρατία, στην ειρήνη, σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς καταπίεση. Πρόεδρε Πούτιν – δεν θα μπορέσεις ποτέ να καταστρέψεις αυτό το όνειρο», συνέχισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ. «Ενισχύεται στην Ουκρανία, αλλά και στη δική σου χώρα. Είμαι πεπεισμένη ότι και στη Ρωσία, πολύς κόσμος θα νιώσει ντροπή και αγανάκτηση που το όνομα της Ρωσίας θα υποστεί βλάβη για δεκαετίες εξαιτίας της ανενδοίαστης δολοφονίας των αδελφών τους στην Ουκρανία».

 

12:02

Μολδαβία: Κλείνει τον εναέριο χώρο της

Την απόφαση της Μολδαβίας να κλείσει τον εναέριο χώρο της, λόγω της κατάστασης που επικρατεί πλέον στην ευρύτερη περιοχή, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντρέι Σπίνου.

12:02

Στα πρόθυρα του Χάρκοβο οι Ρώσοι

Οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει πλέον στα πρόθυρα του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, σε λιγότερο από έξι ώρες από την έναρξης της εισβολής των δυνάμεων της Ρωσίας στη χώρα.

Πρόκειται για την πιο βαθιά διείσδυση στην Ουκρανία που έχουν επιτύχει προς το παρόν οι ρωσικές δυνάμεις και δείχνει την πρόθεση των εισβολέων να καταλάβουν μεγάλο κομμάτι της ουκρανικής επικράτειας.

Η αμερικανική εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι οι Ρώσοι έχουν στήσει και σημεία ελέγχου στα βόρεια της βιομηχανικής πόλης στη βορειοανατολική Ουκρανία.

12:01

Σύνοψη

  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία από τα ξημερώματα, με αναφορές για βομβαρδισμούς και εκρήξεις σε μεγάλες πόλεις.
  • Σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις, οι πολίτες προσπαθούν να φύγουν από την πρωτεύουσα Κίεβο.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι «άμεση» εάν κάποιος προσπαθήσει να παρέμβει.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για μία από τις πιο σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προαναγγέλλοντας ότι η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με «τεράστιες κυρώσεις».
  • Η Ουκρανία κάλεσε τον ΟΗΕ «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να μπει ένα τέλος στις ρωσικές επιχειρήσεις.
12:00

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προτείνει συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μινσκ 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προτεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στο Μινσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε πως στρατεύματα από την πρώην σοβιετική δημοκρατία μπορούν να λάβουν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Belta.

 

11:59

Ουκρανή δημοσιογράφος: Μέτρησα επτά ρουκέτες

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν αναφορές από το πεδίου, όπου εξελίσσεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ουκρανή δημοσιογράφος σημειώνει ότι μέτρησε επτά ρουκέτες σε στρατιωτική βάση κοντά στο Κίεβο.

Προσθέτει ότι ξύπνησε στις 4.30 (τοπική ώρα) από έναν εξαιρετικά δυνατό ήχο και δεν γνώριζε τι συμβαίνει. Όταν κοίταξε έξω, είδε φωτιές.

Μεταφέρει εικόνες πανικού από τους πολίτες, οι οποίοι από τις 5 το πρωί έτρεχαν στα καταφύγια.

Κατόπιν, όπως λέει, πήγε στη στρατιωτική βάση όπου έμαθε ότι οι επιθέσεις έγιναν από αέρος και υπάρχουν δύο νεκροί.

11:50

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων Ουκρανίας - Ρωσίας

Την επίσημη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία ανακοίνωσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ουκρανική ηγεσία είχε από την αρχή της εβδομάδας εκφράσει σχετική πρόθεση, κατόπιν εισήγησης του ουκρανικού υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ήδη από την Τετάρτη αρχίσει να αποχωρούν οι Ρώσοι διπλωμάτες από τη χώρα.

Πλέον μετά τη ρωσική εισβολή, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων είναι διαδικαστική υπόθεση.

11:47

Διάγγελμα Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απευθύνει διάγγελμα εντός των επομένων ωρών.

11:44

Κίεβο: Όποιος μπορεί να φέρει όπλο δύναται να ενταχθεί στις τάξεις του εθελοντικού τμήματος του στρατού 

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

11:43

Αγόρι σκοτώθηκε από βομβαρδισμό κατοικιών στο Χάρκοβο 

Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

11:32

Διάγγελμα Ζελένσκι: Δραματική έκκληση για επιστράτευση

  • Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με κάθε τρόπο
  • Ο εχθρός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες
  • Έχουμε τραυματίες στα νοσοκομεία, χρειαζόμαστε βοήθεια
  • Ακόμη και όσοι Ουκρανοί είχαν στερηθεί διάφορα δικαιώματα λόγω ποινικού μητρώου καλούνται πλέον στα όπλα
  • Με βάση απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όσοι μπορούν να πάρουν όπλα θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν ακόμη και αν υπήρχαν κυρώσεις σε βάρος τος, καθώς πλέον αυτές αίρονται
  • Ενθαρρύνω τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν με αγαθά και υπηρεσίες τους πολίτες
  • Η Ρωσία μας επιτέθηκε το πρωί, η Ρωσία είναι στον δρόμο του κακού, και η βούληση αυτού του κακού να σβήσει έναν ολόκληρο λαό δεν θα περάσει
  • Πολεμήστε στις πόλεις, στις πλατείες, όπου ζείτε
  • Δεν θα σβήσει η Ρωσία τον ουκρανικό λαό
  • Και δεν μπορείς να μπλοκάρεις την ιστορία. Δόξα στην Ουκρανία!
11:31

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η G7 θα επιβάλουν «τεράστιες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας

11:27

Λετονία: Η Ρίγα προειδοποιεί για κινδύνους στην ασφάλειά της

Η Λετονία εκτίμησε ότι πρέπει να προετοιμαστεί για «ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Η Λετονία είναι ασφαλής, δεν απειλούμαστε στρατιωτικά άμεσα», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών. «Ωστόσο η Λετονία πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της –απρόβλεπτες προσφυγικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, επιθέσεις ψευδών ειδήσεων, προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε. 

 

11:26

Διαψεύδει ο Λουκασένκο

Διέψευσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεκσάνταρ Λουκασένκο τις πληροφορίες των ουκρανικών συνοριακών δυνάμεων ότι συμμετέχει και ο λευκορωσικός στρατός στη ρωσική εισβολή στον ουκρανικό Βορρά.

Μιλώντας σε συνάντηση με το επιτελείο αμύνης της Λευκορωσίας, ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε να παραμείνουν στο έδαφος της χώρας του οι ρωσικές δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τον λευκορωσικό στρατό.

11:24

NYT: Εικόνα από το πεδίο

Σύμφωνα με την καταγραφή των New York Times, πέρα από την κατάρριψη έξι ρωσικών αεροσκαφών κι ενός ελικοπτέρου, ουκρανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός απέτρεψε τις ρωσικές προελάσεις σε δύο σημαντικά πόλεις στον Βορρά της χώρας.

Συγκεκριμένα έκαναν λόγο για ανάσχεση της ρωσικής εισβολής στο Τσερνίχιβ, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, και στο Χάρκιβ (στα ρωσικά Χάρκοβο) στα βορειοανατολικά, κοντά στο σύνορο με τη Ρωσία.

11:23

Βουτιά 3% στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν βουτιά 3% σήμερα το πρωί με τους επενδυτές να πωλούν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο ύστερα από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη θα τροφοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό στα καύσιμα και θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2021. 

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 3,7% στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2021, ενώ υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις εν μέσω φόβων για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία. 

Το άλμα στις τιμές πετρελαίου βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες που σχετίζονται με εμπορεύματα, να περιορίσει τις απώλειές του, σημειώνοντας πτώση 2,4%. 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου σημείωσε τη μικρότερη πτώση μεταξύ των κλαδικών δεικτών, με απώλειες 1,2%, αφού οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, οδηγώντας το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 5% και 6,6%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,2%. 

Την ίδια ώρα, το bitcoin υποχώρησε κατά 7,9% στα 34.324 δολάρια το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Ιανουαρίου. 

11:10

Ανακοίνωση ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η Ελλάδα καταδικάζει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας»

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

11:10

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.

Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. 

Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.

Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.

Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.

Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

11:05

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: «Εάν δεν αντιδράσουμε δυναμικά τώρα, θα πληρώσουμε ακόμη μεγαλύτερο τίμημα»

«Δεν επιλέξαμε αυτήν την κατάσταση αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας σε όσα συμβαίνουν. Εάν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, θα πληρώσουμε ακόμη υψηλότερο τίμημα», δήλωσε Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

 

10:53

Δείτε ζωντανή εικόνα από την πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο 

10:51

Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ

10:49

Ουκρανικός στρατός: Περίπου 50 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί – Έξι ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην ανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο των μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 50 Ρώσοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και έξι ρωσικά αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί στην ανατολική Ουκρανία.  

10:49

Οι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν δύο πόλεις στο Λουγκάνσκ 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο RIA. 

10:46

Σχόλιο του καθηγητή Στάθη Καλύβα

10:45

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κατακρημνίστηκε το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις αφού ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. 

Στις 09:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60. Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99. 

Άμεσος είναι ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανίας και στις ρωσικές χρηματαγορές, με το ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ να παραδέχεται ότι η πτώση των ρωσικών χρηματιστηριακών δεικτών μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας εντάθηκε και έφτασε στο 29% με 36%.

Δεκάδες μετοχές βρίσκονται στο limit down, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και κυρώσεων μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

10:44

«Η Ρωσία δεν στοχοθετεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους», ισχυρίζεται η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους, μετέδωσε το πρακτορείο RIA. 

Νωρίτερα η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη στην Ουκρανία. 

10:44

Φινλανδία: Δηλώνει έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, δήλωσε πως η χώρα της είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία.  

 

10:43

Ουκρανία: Δραματική έκκληση του υπουργού Άμυνας

Δραματική έκκληση στους Ουκρανούς πολίτες που μπορούν να πολεμήσουν κάνει με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Ο Ολέξι Ρέζνικοφ αναφέρει στην ανάρτησή του ότι «η Ουκρανία μεταβαίνει σε λειτουργία πλήρους άμυνας. Όλοι όσοι είστε έτοιμοι και ικανοί να κρατήσετε όπλο μπορείτε αυτή τη στιγμή να ενταχθείτε στις τάξεις των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή σας».

Παρατίθεται στην ανάρτηση και η ιστοσελίδα για την άμεση κατάταξη εφέδρων αλλά και κάθε άλλου πολίτη που επιθυμεί να συνδράμει την εθνική προσπάθεια άμυνας στη ρωσική εισβολή.

10:43

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει τη ρωσική επίθεση

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς καταδίκασε έντονα τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και του οποίου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μέλη.

«Θα λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθούμε στην σημερινή κατάσταση», συνέχισε η ίδια, καταγγέλλοντας μια «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

10:35

Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ ο Ουκρανός πρέσβης

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μεταβαίνει άμεσα ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα, ώστε να πιέσει για την αποδοχή από τις τουρκικές αρχές του ουκρανικού αιτήματος για απαγόρευση διέλευσης των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και η διέλευση από τα Στενά είναι ελεύθερη βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (του 1936), η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα σε περίπτωση πολέμου να ελέγχει και να απαγορεύει τη διέλευση κάποιων σκαφών.

10:33

Κίεβο: Οι ένοπλες δυνάμεις μάχονται σκληρά

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών. 

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

10:29

Η Μολδαβία θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόκειται να θέσει τη χώρα της η Μολδαβή πρόεδρος Μάια Σάντου, όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης, καθώς η πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με Ουκρανία και Ρουμανία αναμένει μεγάλο κύμα Ουκρανών προσφύγων.

Ήδη εκατοντάδες αυτοκίνητα σχηματίζουν μεγάλες ουρές στο μολδαβο-ουκρανικά σύνορα για να περάσουν στη Μολδαβία, σύμφωνα με τα μολδαβικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μολδαβία έχει μεγάλο εσωτερικό ζήτημα με την ανατολική περιφέρεια της Τρανσιστρίας, πέρα δηλαδή από τον ποταμό Δνείστερο, που ελέγχεται από φιλορώσους κι έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της.

10:27

Η Ρωσία αναστέλλει την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα

Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές της βιομηχανίας σιτηρών.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα. Στην Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα.

«Όλα τα πλοία βρίσκονται στο 'στοπ' (στην Αζοφική Θάλασσα)», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

10:26

Εκρήξεις στην ανατολική Ουκρανία

Πανικός επικράτησε στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας καθώς ακούστηκαν εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την πόλη.

Ο μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι τα παράθυρα στην πολυκατοικία του στα ανατολικά της πόλης έτρεμαν από τις εκρήξεις. 

10:24

Ιαπωνία: Σφοδρή καταδίκη της επίθεσης

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.

10:23

Ρουμανία: Παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας». 

«Καταδικάζω σθεναρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η ενέργεια υπονομεύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντσόφσκα.

10:20

Ουγγαρία: Το χειρότερο δυνατό σενάριο

Η Ουγγαρία δεν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. 

«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο.

«Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε. 

10:19

Τσεχία: Αδικαιολόγητη η επίθεση

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». 

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι προσέθεσε, επίσης στο Twitter: «Μαζί με Συμμάχους, θα απαντήσουμε σε αυτή τη βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας». 

10:18

«Καίει» το φυσικό αέριο, στο κόκκινο οι μετοχές, ανατροπή σκηνικού για οικονομίες, κεντρικές τράπεζες

Σεισμό προκαλεί στις αγορές η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αντέδρασαν με άλμα έως και 41%, το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 και ο χρυσός ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου τουλάχιστον, εν μέσω μαζικής στροφής των επενδυτών στην ασφάλεια. Διαβάστε αναλυτικά

10:17

Το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία 

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα. 

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», τόνισε ο Βασίλ Μπόντναρ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες.

Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

10:15

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Κίεβο καθώς οι πολίτες κατά χιλιάδες εκκενώνουν την πόλη, κατευθυνόμενοι προς τα δυτικά της χώρας

AP Photo/Emilio Morenatti

10:12

Ντράγκι: Στηρίζουμε τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας: «Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ιταλία, σ' αυτή την δραματική φάση, στηρίζει τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, με στόχο να απαντήσουμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

10:11

Συνεδριάζει επειγόντως το ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

10:10

Η Βαρσοβία ζητεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ 

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών.

10:07

Τα απομεινάρια μίας έκρηξης στο Κίεβο

EPA/MIKHAIL PALINCHAK

10:06

Ηνωμένο Βασίλειο: Θα επιβληθούν οι πιο σκληρές κυρώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει ένα άνευ προηγουμένου και συντονισμένο πακέτο κυρώσεων.

Οι κυρώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα, ενώ ακόμα περισσότερες θα ανακοινωθούν κατά κύματα τις επόμενες ημέρες.

«Θα είναι οι μεγαλύτερες και πιο αυστηρές κυρώσεις που έχει δει ποτέ η Ρωσία», είπε στο Sky News. «Οι Ουκρανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται μαζί τους», πρόσθεσε.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει «άμεση βοήθεια» στην Ουκρανία για την άμυνα της χώρας τους.

«Αυτό σχεδιάστηκε από καιρό από τον Πούτιν. Πρόκειται για εισβολή και είναι εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη», τόνισε.

10:02

Η Δανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας επεσήμανε ότι έκλεισε την πρεσβεία της χώρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. 

Η Σουηδία μετακίνησε το διπλωματικό προσωπικό που παρέμενε στην πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο στην πόλη Λβιβ, όπως δήλωσε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. 

09:59

Κίνα: Απορρίπτει τον όρο «εισβολή» 

Η Κίνα επανέλαβε μια έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολή.

Τα σχόλια έγιναν από την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το Sputnik μεταδίδει ότι η Κίνα δηλώνει πως «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν θα παρέχει ποτέ όπλα σε εμπόλεμες πλευρές σε οποιαδήποτε σύγκρουση».

09:58

ΕΕ: Έρχεται ισχυρό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Πακέτο μεγάλης κλίμακας κυρώσεων, που θα πλήξουν στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στους ηγέτες της Ε.Ε. σήμερα το βράδυ, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

09:57

Πολίτες περνάνε τα σύνορα της Ουκρανίας προς την Πολωνία

09:53

Μπορέλ: Η ΕΕ θα απαντήσει με τις αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ στη Ρωσία» για την επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής  Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο... (οι ηγέτες της ΕΕ) θα υιοθετήσουν ένα ισχυρότερο πακέτο, το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ», είπε.

09:51

Ισπανία και Πορτογαλία καταδικάζουν την επίθεση

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

 

09:49

Βλήμα όλμου στους δρόμους του Κιέβου 

Αξιωματικός της αστυνομίας επιθεωρεί τα απομεινάρια βλήματος όλμου σε δρόμο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
 
 
REUTERS/Valentyn Ogirenko

09:46

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας τόνισε ότι ρωσικές στρατιωτικές πομπές πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα -κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ. 

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)» από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα Ζ.

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. 

09:42

SkyNews: Ο Ρωσικός στρατός έχει εισβάλει σε τέσσερις Ουκρανικές περιφέρειες

09:41

Ρωσική χερσαία εισβολή στα ανατολικά

Το Reuters επικαλείται την ουκρανική συνοριακή φρουρά και αναφέρει ότι χωριστές ρωσικές στρατιωτικές πομπές διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα στις περιοχές Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Λουγκάνσκ.

09:39

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση με την στρατιωτική ηγεσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συγκαλεί συνάντηση με την ηγεσία του στρατού της χώρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία έχουν στενούς στρατιωτικούς δεσμούς και ρωσικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη Λευκορωσία για εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Το CNN είδε, μέσω ζωντανής ροής βίντεο, πομπή στρατιωτικών οχημάτων να εισέρχονται στην Ουκρανία από ένα συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία.

Λουκασένκο και Πούτιν μίλησαν νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης.

09:33

Sputnik: Πύργοι καπνού υψώνονται βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

09:32

Η Κίνα ασκεί κριτική στις ΗΠΑ

Σε ανακοίνωση του, το Κινέζικο ΥΠΕΞ αναφερόμενο στις εξελίξεις στην Ουκρανία σημειώνει ότι «κάποιες χώρες ακολουθούν τις ΗΠΑ στο ξέσπασμα της φωτιάς».

09:30

Μακρόν: Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την επίθεση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του «καταδικάζει κατηγορηματικά την απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», σημειώνοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να βάλει αμέσως τέλος σε όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία. Στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και εργάζεται με τους εταίρους και τους συμμάχους της για τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσε.

09:27

Ρωσία: Η αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατεστάλη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δηλώνει ότι «η αεράμυνα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει κατασταλεί». Προσθέτει ότι «οι ουκρανικές συνοριακές δυνάμεις δεν προέβαλαν αντίσταση στις ρωσικές μονάδες».

Σύμφωνα με το BBC, δεν υπήρξε ανεξάρτητη επιβεβαίωση αυτών των ισχυρισμών. 

09:23

Νορβηγία: Η Ρωσία πρέπει άμεσα να σταματήσει τις ενέργειες της και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

09:22

Ουκρανία: Η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη χώρα από την προσαρτημένη Κριμαία, σύμφωνα με το Reuters. 

09:20

Ουκρανία: Στρατεύματα επιτέθηκαν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, με λευκορωσική υποστήριξη γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα, και μια επίθεση εξαπολύθηκε επίσης από την προσαρτημένη Κριμαία, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας.

Επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

09:18

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας γνωστοίησε ότι «λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης στην Ουκρανία, επιστρέφω εκτάκτως στην Αθήνα από το Πράσινο Ακρωτήριο».

09:17

Έκρηξη στο λιμάνι του Οκχακίβ στην πόλη Μικολάιβ

Εικόνα που κυκλοφορεί σε πρακτορεία ειδήσεων δείχνει μαύρους καπνούς να υψώνονται στο λιμάνι του Οκχακίβ στην πόλη Μικολάιβ.

09:14

Έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk 

Στη δημοσιότητα έρχονται βίντεο από την έκρηξη πυραύλου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk, δυτικά του Κίεβο και νότια του Λβιβ.

Η έκρηξη από μια διαφορετική οπτική γωνία

09:08

Ζελένσκι; Ο κόσμος είναι μαζί μας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε νέο tweet του, τόνισε ότι συνεχίζει τις επαφές με διεθνείς ηγέτες. «Ο κόσμος είναι μαζί μας», σημειώνει 

Ο Ζελένσκι έχει ήδη συνομιλήσιε με: Μπάιντεν, Τζόνσον, Σολτς, Μισέλ, Ντούντα και τον εμίρη του Κατάρ.

09:03

Το Βερολίνο καταδικάζει την ενέργεια της Ρωσίας

Ο καγκελάριος Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter. «Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς. 

Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο καγκελάριος.

«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε. 

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της. Πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης». 

09:01

Αθήνα: Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 10:30

09:01

Έκτακτη σύνοδος κορυφής ΕΕ: Στο τραπέζι η επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

08:59

Η Τουρκία θα βοηθήσει τους πολίτες της που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση στους πολίτες που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Επίσης συνέστησε στους Τούρκους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή μέρη και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Νωρίτερα σήμερα η Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι ματαίωσε όλες τις πτήσεις της στην Ουκρανία σήμερα 24 Φεβρουαρίου λόγω του κλεισίματος του ουκρανικού εναέριου χώρου.

08:58

Η Κίνα συνιστά στους πολίτες της στην Ουκρανία να μείνουν στα σπίτια τους

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουκρανία συνέστησε ως προληπτικό μέτρο στους πολίτες της στην Ουκρανία να μείνουν στα σπίτια τους.

Η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώθηκε αιφνίδια και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια αυξήθηκαν, ενώ η τάξη στην κοινωνία μπορεί να οδηγηθεί στο χάος, προειδοποίησε η πρεσβεία, χωρίς ωστόσο να συστήσει στους Κινέζους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

08:57

Ζελένσκι: Ο κόσμος πρέπει να σχηματίσει συμμαχία κατά του Πούτιν

Ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μια «συμμαχία κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μια συμμαχία κατά του Πούτιν», επεσήμανε έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας. 

08:56

Ουκρανία: Οι πρώτες πληροφορίες για θύματα

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας λέει ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ήδη τον θάνατο σε έναν πολίτη ενώ τραυματίστηκε ακόμα ένας στο Μπρόβαρι, στην περιοχή του Κιέβου.

Ο στρατός της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι δύο ρωσικά τανκς και πολλά φορτηγά εθεάθησαν στην ανατολική Ουκρανία ενώ η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και από την προσαρτημένη Κριμαία.

Εν τω μεταξύ, αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι ελέγχουν δύο πόλεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Αυτή η αναφορά επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές σε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις, περιορίζοντας την ισχύ της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

08:48

Μαζική έξοδος από το Κίεβο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μαζική έξοδος των πολιτών από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο. Τα οχήματα κινούνται προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ανταποκριτές του CNN στο Κίεβο ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

08:45

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά 5%

Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ, για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί φόβους για διατάραξη των ενεργειακών εξαγωγών της περιοχής. 

Η επίθεση προκάλεσε επίσης μεγάλες πωλήσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, με παρόμοιες μεγάλες πτώσεις άνω του 2% να αναμένονται σήμερα στο Λονδίνο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 

08:43

Κίεβο: Οι Ουκρανοί επιβεβαιώνουν ότι κατέρριψαν πέντε Ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου. 

«Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. 

Οι Ρωσικές δυνάμεις διαψεύδουν.

08:42

Ουγγαρία: Ο πόλεμος είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο δήλωσε ότι «ο πόλεμος είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας. Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία.

08:41

Πολωνία: Ζήτησε τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε να υπάρξει άμεση απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «τις ισχυρότερες δυνατές» κυρώσεις. «Πρέπει να απαντήσουμε άμεσα στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Μοραβιέτσκι. 

«Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκίνει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις. Η στήριξή μας στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι πραγματική», τόνισε. 

08:37

Κίεβο: Κατά εκατοντάδες οι πολίτες της Ουκρανίας σπεύδουν στα καταφύγια 

Φωτ: Reuters

08:34

Οι πρεσβευτές του NATO συγκαλούνται εκτάκτως 

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO θα πάρουν μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, που νωρίτερα καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απρόκλητη» επίθεση της Μόσχας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (13:30 ώρα Ελλάδας).

08:32

Σειρήνες ακούγονται στην Μαριούπολη

08:32

New York Times: Πώς ξύπνησε η Μόσχα

Ο ανταποκριτής των ΝΥΤ στη Μόσχα Ivan Nechepurenko σημειώνει: «Ξυπνώντας με την είδηση, πολλοί Ρώσοι είπαν ότι ένιωσαν σοκαρισμένοι και σαστισμένοι από την απόφαση του κ. Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Άντον Ντόλιν, ο κορυφαίος κριτικός κινηματογράφου της χώρας, είπε ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία είναι «το πιο φρικτό και ντροπιαστικό γεγονός της ζωής μου».

08:28

Κίεβο: Οι πολίτες σπεύδουν στα καταφύγια

Εικόνες με Ουκρανούς πολίτες που βρίσκουν προστασία σε καταφύγια πλημμυρίζουν τα social media.

08:24

NYT: Επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Ο ανταποκριτής των New York Times στη Μόσχα Anton Troianovski μεταδίδει:

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία λένε ότι επιτίθενται στον ουκρανικό στρατό κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής στα ανατολικά της χώρας, «χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους», αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αυτονομιστές λένε ότι έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη ολόκληρων ουκρανικών περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

08:22

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν στη Λβιβ, στα δυτικά 

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, λίγο αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα. 

Κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να «διατηρήσουν την ηρεμία τους» και να αναμένουν οδηγίες.

08:20

Εικόνες αγωνίας φτάνουν διαρκώς μέσω των διεθνών πρακτορείων από πόλεις της Ουκρανίας, όπου οι πολίτες σπεύδουν σε ΑΤΜ και βενζινάδικα.

Και σχετικό βίντεο

08:18

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας αναστέλλει τις συναλλαγές

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέστειλε τις συναλλαγές σε όλες τις αγορές του μέχρι νεωτέρας. 

08:16

AFP: Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε πέντε Ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

08:11

Η Ουκρανία ζητεί «καταστροφικές» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, δημοσίευσε στο Twitter μια «λίστα εκκρεμοτήτων» για τη διεθνή κοινότητα ως απάντηση στη ρωσική επίθεση.

Λέει ότι «ο κόσμος πρέπει να δράσει αμέσως» και «το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου διακυβεύεται».

Ο Κουλέμπα ζητά άμεσες «καταστροφικές κυρώσεις», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στη Ρωσία από τη χρήση του συστήματος χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT.

Τονίζει επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να «απομονώσει πλήρως τη Ρωσία» και να παρέχει στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. 

08:04

Το Πεντάγωνο εξετάζει αναφορές για εισβολή δυνάμεων από τη Λευκορωσία

Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει ενδελεχώς τις αναφορές για εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία. Όπως σημειώνει το CNN, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για Ρώσους ή Λευκορώσους στρατιώτες.

07:53

Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι αποκρούουν αεροπορική επίθεση των «εισβολέων»    

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

07:52

Πρώτη είδηση διεθνώς

Η είδηση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έκανε τον γύρο του κόσμου από την πρώτη στιγμή. Η στιγμή που αποτύπωσε το AP είναι από το Χονγκ Κονγκ.

07:45

Εκκενώνεται το Λουγκάνσκ

Το τμήμα του Λουγκάνσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία ανακοίνωσε γενική εκκένωση το πρωί της Πέμπτης, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία.

«Συνιστούμε στους κατοίκους της περιοχής του Λουγκάνσκ να εγκαταλείψουν την περιοχή αμέσως», δήλωσε στο Facebook ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Λουγκάνσκ. «Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να κινηθούν μόνοι τους προς την κατεύθυνση του ποταμού Δνείπερου».

Οργανώνεται εκκένωση με τρένο για όσους δεν μπορούν να φύγουν ανεξάρτητα, πρόσθεσε, κατευθύνοντας τον κόσμο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Lysychansk, Rubizhne και Svatove.

07:43

 

Εικόνα από την Οδησσό

07:39

Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας

«Καταδικάζω έντονα τη φρικτή, απρόκλητη επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Πούτιν στον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να απαντήσουμε σε αυτή την τρομερή πράξη επιθετικότητας». 

07:36

Όλαφ Σολτς: «Κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και μίλησε για «μαύρη ημέρα» για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της».

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην G7 για τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.

07:33

Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι.

07:32

CNN: Επίθεση και από την Λευκορωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο τις συνοριακές δυνάμεις των Ουκρανών στον βορρά της χώρας, στην εισβολή των Ρώσων συμμετέχουν και λευκορωσικές δυνάμεις.

Τα βόρεια σύνορα της χώρας δεν απέχουν πολύ από το Κίεβο, και εκφράζεται η ανησυχία για κίνηση-τανάλια των ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων που έχει σκοπό την άμεση καθήλωση της ουκρανικής άμυνας σε πολλαπλά μέτωπα.

07:30

Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν επέλεξε ένα δρόμο αιματοχυσίας

«Είμαι τρομοκρατημένος από τα φρικτά γεγονότα στην Ουκρανία και μίλησα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν δρόμο αιματοχυσίας και καταστροφής εξαπολύοντας αυτήν την απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν αποφασιστικά». 

07:27

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κηρύσσει όλη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

«Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς. Λίγη ώρα αργότερα, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

07:23

Η πρώτη επίσημη Ευρωπαϊκή αντίδραση

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε:

«Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι με την Ουκρανία και τις αθώες γυναίκες και τους αθώους άνδρες και παιδιά, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν μία απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους.

Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει».

07:17

Αναστολή πτήσεων

Η Ρωσία προχωρά σε αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ως το πρωί της 2ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Rosaviatsiya, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια των πόλεων Ροστόφ-ον-Ντον, Κράσνονταρ, Ανάπα, Γκελέντζικ, Μπέλγκοροντ, το Βορονέζ και τη Σταυρούπολη, μεταξύ άλλων, αναστέλλονται για λόγους ασφαλείας, διευκρίνισε.

07:15

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία προχωρά σε «εισβολή ευρείας κλίμακας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

07:14

Διαξιφισμός στον ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε να διεξαχθεί «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δεν εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά εναντίον της χούντας που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», είπε κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός ομόλογός του Σεργκίι Κίσλιτσια είπε πως «δεν υπάρχει καθαρτήριο για τους εγκληματίες πολέμου. Πάνε απευθείας στην κόλαση, πρεσβευτή».

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στο ΣΑ που καταδικάζει τη Ρωσία για τον «πόλεμο» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Γαλλία από την πλευρά της καταδίκασε την «περιφρόνηση» της Μόσχας έναντι των Ηνωμένων Εθνών, διά στόματος του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, του Νικολά ντε Ριβιέρ.

07:12

Εικόνε live από την κεντρική πλατεία του Κίεβο, Μαϊντάν

07:10

ΟΗΕ προς Ρωσία: «Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

07:08

NATO: Η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Φαίνεται πράγματι ότι έχει αρχίσει», είπε ο αξιωματούχος του NATO.

07:08

NATO: Η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Φαίνεται πράγματι ότι έχει αρχίσει», είπε ο αξιωματούχος του NATO.

07:08

NATO: Η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Φαίνεται πράγματι ότι έχει αρχίσει», είπε ο αξιωματούχος του NATO.

07:01

Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει «πόλεμο εκ προμελέτης» 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

07:01

Εκρήξεις στη Μαριούπολη 

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, λίγο μετά τις 05:00.

07:01

Ο ΓΓ του NATO Στόλντενμπεργκ καταδικάζει την «ασύνετη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

« Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

07:00

Εκρήξεις στο Κίεβο, στην Οδησσό, αρκετές πόλεις στα ανατολικά 

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

07:00

Το κλείσιμο ολόκληρου του ουκρανικού εναερίου χώρου για την πολιτική αεροπορία ανακοινώνει το Κίεβο 

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της.

Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

06:59

Υπουργείο Άμυνας Μόσχα: Οι ένοπλες δυνάμεις πλήττουν ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

 

 

06:59

Ο Πούτιν ανακοινώνει την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στο Ντονμπάς

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.