Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ουκρανίας – Ρωσίας

Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ουκρανίας – Ρωσίας

Στα στοιχεία αποτυπώνεται μια ευρύτερη στρατιωτική κυριαρχία που απορρέει από έναν πολύ υψηλό ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φέρνει στο προσκήνιο των διεθνών αναλυτών τη διαφορά στο ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος των δύο χωρών, με τα στοιχεία να δείχνουν τη σαφή υπεροχή της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το SkyNews, η Ρωσία υπερτερεί της Ουκρανίας σε στρατιώτες με αναλογία σχεδόν 5 προς 1, διαθέτοντας 900.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό στις δυνάμεις της, σε σύγκριση με 196.600 της Ουκρανίας.

Στα στοιχεία αποτυπώνεται μια ευρύτερη στρατιωτική κυριαρχία που απορρέει από έναν πολύ υψηλό ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό.

Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ουκρανίας – Ρωσίας-1

Η τεράστια διαφορά φαίνεται και τα Πολεμικά Ναυτικά των δύο κρατών, με τη Ρωσία να έχει δεκαπλάσιο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα, το ρωσικό ναυτικό διαθέτει 74 πολεμικά πλοία και 51 υποβρύχια, σε σύγκριση με τα δύο πολεμικά πλοία της Ουκρανίας.

Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ουκρανίας – Ρωσίας-2

Στην ξηρά, η εικόνα φαίνεται πιο εξισορροπημένη. Ο ρωσικός στρατός αποτελείται από 280.000 στρατιώτες σε σύγκριση με τους 125.600 της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει 900.000 εφέδρους – αυτούς που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση τα τελευταία πέντε χρόνια – σε σύγκριση με τα δύο εκατομμύρια της Ρωσίας.

Ενώ αυτές οι αναλογίες φαίνεται μια διαφορά 2,2 προς 1 υπέρ της Μόσχας, οι Ρώσοι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά τον εξοπλισμό. Έχουν τριπλάσιο αριθμό πυροβολικού, εξαπλάσιο αριθμό αρμάτων μάχης και σχεδόν επτά φορές περισσότερα τεθωρακισμένα από τους Ουκρανούς.

Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ουκρανίας – Ρωσίας-3

Στον αέρα, παρατηρείται σχεδόν το ίδιο: η Ρωσία έχει δεκαπλάσσιο αριθμό μαχητικων αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Οι Ουκρανοί έχουν πάνω από 400 εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος που θα μπορούσαν να στοχεύουν αεροσκάφη – αν και αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο το ένα δέκατο του αριθμού που κατέχει η Ρωσία.

Η Ρωσία έχει επίσης ένα ισχυρό πλεονέκτημα στα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς διαθέτει πάνω από 500 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων.

Το «στρατιωτικό ισοζύγιο» Ουκρανίας – Ρωσίας-4

Το τελευταίο διάστημα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει στην Ουκρανία βοήθεια υπό τη μορφή «φονικών όπλων», όπως η Βρετανία που έστειλε 2.000 αντιαρματικά όπλα. Ωστόσο, αν και η αποστολή των φορτίων αυτών αποσκοπούσε στο να αυξήσει για τη Ρωσία το κόστος μιας επέμβασης, ελάχιστοι είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι τα όπλα αυτά θα αλλάξουν την άμεση έκβαση της ρωσικής επίθεσης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή