Ουκρανία: Μακρινό σενάριο η ένταξη στην ΕΕ παρά τις δηλώσεις

Ουκρανία: Μακρινό σενάριο η ένταξη στην ΕΕ παρά τις δηλώσεις

Θα μπορούσε η Ουκρανία να ενταχθεί άμεσα, με διαδικασίες εξπρές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Το ερώτημα έχει πλέον επιστρέψει στο προσκήνιο. Εξελίξεις ωστόσο δεν αναμένονται άμεσα.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε η Ουκρανία να ενταχθεί άμεσα, εν μέσω κρίσης και με διαδικασίες εξπρές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Το ερώτημα έχει πλέον επιστρέψει στο προσκήνιο, με την ουκρανική ηγεσία να υπογράφει επίσημο αίτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καλεί την Ευρώπη να αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών.

Οι ηγεσίες οχτώ χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έσπευσαν, μάλιστα, με ανοικτή επιστολή τους, να ζητήσουν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας προκειμένου να ανοίξει έτσι ο δρόμος το συντομότερο και για την έναρξη των σχετικών ενταξιακών συνομιλιών.

«Παρά τα σημάδια ενθάρρυνσης, το Κίεβο απέχει πολύ από το να γίνει μέλος της Ένωσης […] Παρά τα όσα γράφτηκαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και παρά τους ισχυρισμούς του Κίεβου περί του αντιθέτου, η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ σύντομα», υπογραμμίζει ωστόσο από την πλευρά του το Politico, επικαλούμενο μια σειρά από λόγους άλλοι από τους οποίους έχουν να κάνουν με την ίδια την ενταξιακή διαδικασία (η Ουκρανία προς το παρόν δεν πληροί όλες τις ενταξιακές προϋποθέσεις και δεν ανταποκρίνεται σε όλα τα σχετικά κριτήρια) και άλλοι με τους σχετικούς «δισταγμούς» χωρών όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.  

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή