Εβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής: Σε κλοιό Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη – 836.000 πρόσφυγες

Εβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής: Σε κλοιό Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη – 836.000 πρόσφυγες

Σύνοψη της έβδομης ημέρας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να πολιορκούν το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας συνεχείς βομβαρδισμούς. Εικόνες καταστροφής και στην Χερσώνα, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για κατάληψη της πόλης και τους Ουκρανούς να διαψεύδουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ενώ η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα.

Σύνοψη της έβδομης ημέρας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Οι αρχές στην στρατηγικής σημασίας Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.
  • Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα, δήλωσαν οι αρχηγοί ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί δεκάδες πολίτες. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
  • Η πρωτεύουσα, Κίεβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν τις δυνάμεις πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.
  • Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.
  • Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, τονίζει το Κίεβο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Η Ρωσία στοχεύει να «αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», πρόσθεσε.
  • Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα.
  • Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, με το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως θα διεξαχθούν το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα και ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις πριν να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
  • Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, τονίζει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» είναι πολύ κοντά.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 836.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών και μεταναστών που ζούσαν στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 450.000 έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν ήδη έγκλημα πολέμου.
  • Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.
  • Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο, στοχεύοντας αρκετές βασικές βιομηχανίες.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή