Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
live-πόλεμος-στην-ουκρανία-οι-εξελίξεις-561744652
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνεχίστηκε για έβδομη ημέρα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν με συνεχείς βομβαρδισμούς το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. Εικόνες καταστροφής και στη Χερσώνα, ο δήμαρχος της οποίας αργά το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου λίγο πριν τις 22.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ενδέχεται λόγω της έκρηξης να έχει διακοπεί η παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρει το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι την Τρίτη. Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

Tην ίδια ώρα η προσοχή όλων στρέφεται στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας. Όπως έγινε γνωστό, ο νέος γύρος θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην Λευκορωσία.

Συντριβή ελικοπτέρου στη Ρουμανία – «Εξαφανίστηκε» μαχητικό αεροσκάφος

Το βράδυ της Τετάρτης συνετρίβη ελικόπτερο της ρουμανικής αεροπορίας, που βρισκόταν σε αποστολή έρευνας και διάσωσης, όταν ένα μαχητικό Mig 21 LanceR χάθηκε από τα ραντάρ, συνετρίβη, οδηγώντας στον θάνατο και τους πέντε στρατιωτικούς που επέβαιναν.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου IAR 330-Puma είχε αναφέρει δυσμενείς καιρικές συνθήκες και είχε κληθεί πίσω στη βάση του, λίγο πριν από τη συντριβή, ανέφερε το υπουργείο. Η τύχη αεροσκάφους MIG παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο κατέπεσε 11 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο Γκούρα Ντομπρογκέι.

Σύνοψη της έβδομης ημέρας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει νωρίτερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.
  • Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας. «Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.
  • Σε διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η οικονομία της Γαλλίας θα πληγεί από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο -όπως είπε- η κυβέρνησή του θα προστατεύσει τα νοικοκυριά. Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση.
  • Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, σε μπλόκο από Ρώσους, γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα οχήματα, ενώ ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Μετά από διαπραγματεύσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις τους άφησαν να φύγουν. Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή έφθασε σε ένα χωριό, όπου δέχθηκε πυρά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συζήτησαν σήμερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
  • Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
  • Οι αρχές στην στρατηγικής σημασίας Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.
  • Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα, δήλωσαν οι αρχηγοί ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί δεκάδες πολίτες. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
  • Η πρωτεύουσα, Κίεβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν τις δυνάμεις πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.
  • Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.
  • Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, τονίζει το Κίεβο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Η Ρωσία στοχεύει να «αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», πρόσθεσε.
  • Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα.
  • Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, με το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως θα διεξαχθούν το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα και ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις πριν να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
  • Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, τονίζει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» είναι πολύ κοντά.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 836.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών και μεταναστών που ζούσαν στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 450.000 έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν ήδη έγκλημα πολέμου.
  • Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.
  • Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο, στοχεύοντας αρκετές βασικές βιομηχανίες.

Σφυροκόπημα διαρκείας στο Κίεβο  – Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Μαριούπολη

Συνεχίστηκε για έβδομη ημέρα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν με συνεχείς βομβαρδισμούς το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. Εικόνες καταστροφής και στην Χερσώνα, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για κατάληψη της πόλης και τους Ουκρανούς να διαψεύδουν.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου λίγο πριν τις 22.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ενδέχεται λόγω της έκρηξης να έχει διακοπεί η παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

Tην ίδια ώρα η προσοχή όλων στρέφεται στον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών Κιέβου-Μόσχας. Όπως έγινε γνωστό,  ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στην Λευκορωσία.

Το βράδυ της Τετάρτης συνετρίβη ελικόπτερο της ρουμανικής αεροπορίας, που βρισκόταν σε αποστολή έρευνας και διάσωσης, όταν ένα μαχητικό Mig 21 LanceR χάθηκε από τα ραντάρ, συνετρίβη, οδηγώντας στον θάνατο και τους πέντε στρατιωτικούς που επέβαιναν.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου IAR 330-Puma είχε αναφέρει δυσμενείς καιρικές συνθήκες και είχε κληθεί πίσω στη βάση του, λίγο πριν από τη συντριβή, ανέφερε το υπουργείο. Η τύχη αεροσκάφους MIG παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερ κατέπεσε 11 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο Γκούρα Ντομπρογκέι.

Σύνοψη της έβδομης ημέρας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας. «Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.
  • Σε διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η οικονομία της Γαλλίας θα πληγεί από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο -όπως είπε- η κυβέρνησή του θα προστατεύσει τα νοικοκυριά. Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση.


  • Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, σε μπλόκο από Ρώσους, γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα οχήματα, ενώ ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Μετά από διαπραγματεύσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις τους άφησαν να φύγουν. Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή έφθασε σε ένα χωριό, όπου δέχθηκε πυρά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συζήτησαν σήμερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
  • Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
  • Οι αρχές στην στρατηγικής σημασίας Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.
  • Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα, δήλωσαν οι αρχηγοί ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί δεκάδες πολίτες. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
  • Η πρωτεύουσα, Κίεβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν τις δυνάμεις πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.
  • Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.
  • Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, τονίζει το Κίεβο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Η Ρωσία στοχεύει να «αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», πρόσθεσε.
  • Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα.
  • Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, με το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως θα διεξαχθούν το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα και ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις πριν να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
  • Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, τονίζει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» είναι πολύ κοντά.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 836.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών και μεταναστών που ζούσαν στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 450.000 έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν ήδη έγκλημα πολέμου.
  • Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.
  • Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο, στοχεύοντας αρκετές βασικές βιομηχανίες.
12:03

ΟΗΕ: Πάνω από 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν αφήσει τα σπίτια τους

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

«Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία, το 10-15% του πληθυσμού, έχουν χάσει τα σπίτια τους, εκ των οποίων οι μισοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά με αυτόν τον ρυθμό άλλα 3 εκατομμύρια θα φύγουν τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Γκράντι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα τρίτο των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία «βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου». «Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι πώς έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτή η μεταναστευτική κρίση είναι η πιο σοβαρή» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

00:42

Γερμανία: Πάνω από 50.000 άτομα διαδήλωσαν στο Μόναχο κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Μόναχο κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Σταματήστε αμέσως αυτόν τον τρελό πόλεμο», κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Δήμαρχος της πόλης, Ντίτερ Ράιτερ.

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ξεπέρασε κατά πολύ το αναμενόμενο, καθώς είχαν δηλωθεί μόνο 5.000 συμμετοχές, ενώ τη διαδήλωση, η οποία εξελίχθηκε ειρηνικά, περιφρούρησαν 500 αστυνομικοί.

Πολλοί διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του πολέμου και του Ρώσου προέδρου. «Σταματήστε τον Πούτιν», «Προστατέψτε την Ουκρανία», «Αφήστε την ειρήνη να κερδίσει», ήταν κάποια από αυτά.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι τα εγγόνια μου θα με ρωτούσαν αν θα έρθουν τα τανκς στο Μόναχο», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, ενώ ο Μάρκους Ζέντερ τόνισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε έναν τέτοιο απρόκλητο πόλεμο στην Ευρώπη». «Δε θέλουμε ποτέ ξανά να βρεθούμε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε η πρόεδρος του βαυαρικού κοινοβουλίου, Ίλζε Άιγνκερ.

Τον λόγο έλαβε και ο πρόξενος της Ουκρανίας στο Μόναχο Γιαρμίλκο Γιούρι, ο οποίος έκανε λόγο για πόλεμο εναντίον και αμάχων στη χώρα του και κάλεσε όλους να βοηθήσουν στην απομόνωση της Ρωσίας. «Το τίμημα του πολέμου θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να καταθέσουν τα όπλα. Βοηθήστε μας να πολεμήσουμε. Πιστέψτε στη γενναιότητά μας και ενισχύστε μας», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους Γερμανούς.

00:08

Η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως στην απέλαση διπλωματών από τη Βουλγαρία

Η Ρωσία θα απαντήσει αναλόγως στην απέλαση δύο διπλωματών της από τη Βουλγαρία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια που δημοσίευσε το TASS.

Η Βουλγαρία έδωσε προθεσμία 48 ωρών σε δύο Ρώσους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν τη χώρα έπειτα από κατηγορίες σε βάρος τους για κατασκοπεία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γκέντσοβσκα.

 

00:01

Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της Χερσώνας - Δραματική έκκληση του δημάρχου

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε απόψε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο αμάχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

23:59

 

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και στη Μολδαβία 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί από τις 3 έως τις 8 Μαρτίου στο Βέλγιο, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και τη Μολδαβία για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες αύριο, Πέμπτη, και θα κάνει έναν πρώτο σταθμό στις Βρυξέλλες για συνεδριάσεις με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του ΝΑΤΟ προκειμένου να «συζητήσουν την παγκόσμια απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Στις 5 Μαρτίου ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Πολωνία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με την πολωνική ηγεσία μια «πρόσθετη βοήθεια στο θέμα της ασφάλειας απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα ευχαριστήσει επίσης την Πολωνία που υποδέχθηκε με γενναιοδωρία εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από την Ουκρανία και θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο του Πούτιν».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 450.000 Ουκρανούς, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πρόσφατα ότι φοβάται μια ρωσική επίθεση στην Πολωνία, τη Φινλανδία ή τις χώρες της Βαλτικής. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τα στρατιωτικά του μέσα στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως στις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία), την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κισινάου, στη Μολδαβία, ενώ δυτικοί ηγέτες έχουν μιλήσει για τον κίνδυνο να δουν την επίθεση της Μόσχας κατά του Κιέβου να επεκτείνεται σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, η οποία δέχεται εισροή Ουκρανών προσφύγων.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στις πρωτεύουσες των χωρών της Βαλτικής, το Βίλνιους στις 6 Μαρτίου, στη Ρίγα και το Ταλίν στις 8 Μαρτίου.

23:43

Πεντάγωνο - ΗΠΑ: Αναβάλλεται η δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναβολή της προγραμματισμένης δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, σε μία προφανή προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού.

«Σε μια προσπάθεια να δείξουμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε ενέργειες που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να παρερμηνευτούν, ο υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να αναβληθεί η δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III που είχε προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Δεν λάβαμε αυτήν την απόφαση επιπόλαια, αλλά για να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», σημείωσε.

23:40

ΟΗΕ: 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

 

23:22

Βατικανό: 236 Ρώσοι ορθόδοξοι κληρικοί ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζητούν εκατοντάδες Ρώσοι ορθόδοξοι κληρικοί, γράφει ο ιστότοπος ειδήσεων του Βατικανού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vatican News, 236 κληρικοί και διάκονοι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τον τερματισμό αυτού του «αδελφοκτόνου πολέμου».

«Oι ψυχές μας κλαίνε για τον Γολγοθά τον οποίο αντιμετωπίζουν, χωρίς να φέρουν ευθύνη, οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία», τονίζουν οι κληρικοί και ζητούν «άμεση επανασυμφιλίωση».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μέχρι τώρα την επιστολή δεν υπογράφουν οι μητροπολίτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά οι υπογραφές αναμένεται να αυξηθούν με την πάροδο των ωρών.

23:18

Πέντε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες εγκαταλείπουν τις τράπεζες IIB και IBEC

Η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία αποφάσισαν να τερματίσουν τη συμμετοχή τους στην International Investment Bank (IIB) και στην International Bank for Economic Co-operation (IBEC) - στις οποίες το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Ρωσία - σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα.

Ανέφεραν επίσης ότι θα επιδιώξουν να εμποδίσουν τις συγκεκριμένες τράπεζες από το να παρακάμψουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στις ενέργειες για να διακόψουμε τη συμμετοχή μας και να ξεκινήσουμε τη διευθέτηση βάσει του καταστατικού των τραπεζών με σκοπό να ολοκληρωθεί η αποχώρηση», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών των πέντε χωρών.

22:53

Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο της Ρουμανίας – Πέντε νεκροί

Ένα ελικόπτερο της ρουμανικής αεροπορίας, που βρισκόταν σε αποστολή έρευνας και διάσωσης, όταν ένα μαχητικό Mig 21 LanceR χάθηκε από τα ραντάρ, συνετρίβη, οδηγώντας στον θάνατο και τους πέντε στρατιωτικούς που επέβαιναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Κονσταντίν Σπίνου.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου IAR 330-Puma είχε αναφέρει δυσμενείς καιρικές συνθήκες και είχε κληθεί πίσω στη βάση του, λίγο πριν από τη συντριβή, ανέφερε το υπουργείο. Η τύχη αεροσκάφους MIG παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερ κατέπεσε 11 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο Γκούρα Ντομπρογκέι.

22:52

Η Σερβία αναθεωρεί τη στάση της και καταδικάζει την εισβολή - Αρνείται ωστόσο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Η Σερβία υπερψήφισε στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πρόκειται για μερική αναθεώρηση της στάσης της Σερβίας μιας και μέχρι σήμερα το Βελιγράδι επικαλούμενο την αρχή της ουδετερότητας και τα εθνικά συμφέροντα απέφευγε να καταδικάσει την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος στον ΟΗΕ δεν σημαίνει και αλλαγή της στάσης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Σερβία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε φόβους ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον που θα ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν δυσμενές κλίμα για την υπεράσπιση των σερβικών εθνικών συμφερόντων. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποπομπής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την κατάργηση του ψηφίσματος 1244 του 1999 που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. «Χωρίς το ρωσικό βέτο το ψήφισμα του 1999 θα τεθεί εκτός ισχύος, η Σερβία θα απολέσει του νομικού δικαιώματος να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και το Κόσοβο θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και από τις πέντε χώρες της ΕΕ που σήμερα δεν το αναγνωρίζουν» εκτίμησε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα βοηθήσει το Κόσοβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε μη φιλική την στάση αυτή της Τουρκίας και ανήγγειλε νότα διαμαρτυρίας από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

22:43

Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων

Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από Ρώσους ομολόγους τους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, επικαλούμενοι στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τους Times, έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών δείχνει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν για τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

22:26

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν παραλύσει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, καθώς έχουν αποδιοργανώσει το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν παραλύσει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την τρίωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Μπρουνό Λεμέρ υπογράμμισε την απόλυτη ενότητα και αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων στην απάντηση που έδωσαν στην επιθετικότητα της Ρωσίας, αλλά και στη στήριξη της Ουκρανίας. Η Ουκρανία, είπε, θα λάβει 1,2 δισ. ευρώ χρηματοοικονομική βοήθεια και η πρώτη δόση, 600 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 15 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να εγκριθεί πρόσθετη σημαντική οικονομική βοήθεια.

Όσον αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι εξετάζεται τόσο η αποτελεσματικότητά τους, όσο και ο οικονομικός τους αντίκτυπος. Ανέφερε, επίσης, ότι οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις κυρώσεις και να συμπεριλάβουν και τα κρυπτονομίσματα. «Θα αποτιμούμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή, την αποτελεσματικότητα και την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», είπε.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως στον αποκλεισμό σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα συναλλαγών (swift) και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην ΕΕ, καθώς επίσης και στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με μεγαλύτερο κίνδυνο τον πληθωρισμό που οδηγείται από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια. «Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συντονίσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών και των νοικοκυριών, όπως έκαναν και κατά την κρίση της πανδημίας του Covid19», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ. Σημείωσε ότι βρίσκονται υπό συζήτηση βραχυπρόθεσμες λύσεις για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις στην ΕΕ (κυρίως οι πιο ευάλωτες και οι πιο ενεργοβόρες) με επιδοτήσεις ή δάνεια.

Σχετικά με τη ρήτρα γενικής διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα το Μάιο και τον Ιούνιο και τόνισε ότι έχει αποφασιστεί ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί δεν είναι στη λίστα με τις ρωσικές τράπεζες που αποκλείονται από το Swift οι ρωσικές τράπεζες Sberbank και Gazprombank, οι οποίες συνδέονται με συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας, ο Μπρουνό Λεμέρ απάντησε με νόημα ότι «αυτή είναι μια πρώτη απόφαση».

22:23

Οι Ρώσοι ολιγάρχες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν αποσύρονται από το ταμείο επενδύσεων LetterOne

Οι Ρώσοι ολιγάρχες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσύρονται από το ταμείο επενδύσεων LetterOne που ίδρυσαν από κοινού το 2013, έγινε σήμερα γνωστό από την επενδυτική επιχείρηση που έχει τα γραφεία της στο Λουξεμβούργο και στο Λονδίνο.

Ο Φρίντμαν αποσύρθηκε ήδη από χθες, Τρίτη, από ευρωπαίους ομίλους στους οποίους είναι μέτοχος. Οι δύο άνδρες αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε «οικονομική ή πολιτική σχέση» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

22:14

Κ. Μητοτάκης: Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και ηχηρά 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε το ψήφισμα του ΟΗΕ με το οποίο καταδικάζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και ηχηρά καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία . Αυτή η ιστορική ψήφος δεν είναι μόνο έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης, αλλά άμεση απαίτηση να αποσύρει η Ρωσία αμέσως και πλήρως τα στρατεύματά της. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

22:06

Αντρέι Σεβτσένκο: Eίμαι περήφανος για τον λαό μου

Ο Ουκρανός πρώην άσσος της Μίλαν Αντρέι Σεβτσένκο, δήλωσε πριν λίγο στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ότι « είναι περήφανος για τον λαό του, ο οποίος υπερασπίζει την ελευθερία του».

«Η μητέρα μου και η αδελφή μου έχουν μείνει στην Ουκρανία. Φυσικά και οι συμπατριώτες μου φοβούνται, αλλά υπάρχει τεράστια αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Ουκρανός παίκτης και προπονητής

21:56

Καθ'οδόν για το σημείο των συνομιλιών η ουκρανική αντιπροσωπεία

Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ' οδόν για τη συνάντηση με τους Ρώσους  στο Belovezhskaya Pushcha, κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας - Πολωνίας, για τον 2ο γύρο συνομιλιών.

Το Sputnik μεταδίδει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην τοποθεσία αυτή.

21:49

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου ενδέχεται να έχει διακόψει την παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

21:43

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν απελαύνεται ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα

Μετά από σχετικά δημοσιεύματα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τις αναφορές περί απέλασης του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν.


 
 
 

21:29

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

21:28

Μακρόν: Να περάσει σε νέα φάση η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης

Σε διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η οικονομία της Γαλλίας θα πληγεί από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο -όπως είπε- η κυβέρνησή του θα προστατεύσει τα νοικοκυριά.

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Γαλλία εντείνει τις επενδύσεις της στον αμυντικό τομέα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε το θάρρος των Ουκρανών που αντιμετώπισαν έναν πόλεμο που ήταν έργο αποκλειστικά του Ρώσου προέδρου.

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι όλο και πιο δύσκολες», πρόσθεσε.

21:14

Ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο

Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, σύμφωνα με υψηλό αξιωματούχο του ουκρανικού υπουργείο Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

21:00

Γερμανία: Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποσύρουν τα ρωσικά προϊόντα

Μεγάλες αλυσίδες γερμανικών σούπερ μάρκετ αποσύρουν ρωσικά προϊόντα από τα ράφια τους, σε μια έκφραση διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη δράση συμμετέχουν μέχρι τώρα οι αλυσίδες Netto, Edeka, Rewe, Aldi Sued και Aldi Nord, οι οποίες σταμάτησαν να πωλούν είδη όπως η βότκα και πολλά τυποποιημένα προϊόντα. Η Rewe μάλιστα και η θυγατρική της, Penny, ανακοίνωσαν ότι σταματούν να παραγγέλνουν οτιδήποτε από τη Ρωσία, ενώ η Edeka δήλωσε ότι στηρίζει απολύτως τις κυρώσεις που ξεκίνησαν από την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση και η Netto διευκρίνισε ότι θα εφαρμόσει την ίδια τακτική και στα καταστήματά της σε άλλες χώρες.

20:59

Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία αποσύρουν τα ρωσικά προϊόντα από τα ράφια τους

Μεγάλες αλυσίδες γερμανικών σούπερ μάρκετ αποσύρουν ρωσικά προϊόντα από τα ράφια τους, σε μια έκφραση διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη δράση συμμετέχουν μέχρι τώρα οι αλυσίδες Netto, Edeka, Rewe, Aldi Sued και Aldi Nord, οι οποίες σταμάτησαν να πωλούν είδη όπως η βότκα και πολλά τυποποιημένα προϊόντα. Η Rewe μάλιστα και η θυγατρική της, Penny, ανακοίνωσαν ότι σταματούν να παραγγέλνουν οτιδήποτε από τη Ρωσία, η Edeka δήλωσε ότι στηρίζει απολύτως τις κυρώσεις που ξεκίνησαν από την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση και η Netto διευκρίνισε ότι θα εφαρμόσει την ίδια τακτική και στα καταστήματά της σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, δεν πρόκειται τόσο για μποϊκοτάζ, αλλά περισσότερο για έκφραση απογοήτευσης και δυσαρέσκειας προς τη Μόσχα. Επιπλέον, οι έμποροι γνωρίζουν αυτή τη στιγμή ότι, λόγω των κυρώσεων, τα προϊόντα από τη Ρωσία θα φθάνουν με δυσκολία στη Γερμανία και έτσι διαγράφουν είδη και ελευθερώνουν χώρο στα ράφια. Επιπλέον, λόγω του αποκλεισμού από το σύστημα πληρωμών Swift, οι παραγγελίες θα ήταν πρακτικά αδύνατο να διεκπεραιωθούν.

Το περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι πολλά «ρωσικά» προϊόντα δεν παρασκευάζονται στη Ρωσία και εξηγεί ότι ο καταναλωτής μπορεί να διαπιστώσει την προέλευσή τους μέσω του ειδικού κωδικού τους. Αυτά που προέρχονται από τη Ρωσία φέρουν κωδικό ο οποίος αρχίζει από 460-9.

20:55

ΗΠΑ: 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

 

20:45

Εβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής: Σε κλοιό Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη – 836.000 πρόσφυγες

Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να πολιορκούν το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας συνεχείς βομβαρδισμούς. Εικόνες καταστροφής και στην Χερσώνα, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για κατάληψη της πόλης και τους Ουκρανούς να διαψεύδουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ενώ η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα.

20:44

Κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ, σε συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του για συνέχιση της στήριξης, αναφέρει το Reuters

20:32

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Προς πώληση η Τσέλσι 

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι και -όπως είπε- θα δωρίσει τα χρήματα από την πώληση για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

20:21

Πυρά δέχθηκε η ελληνική αυτοκινητοπομπή από τη Μαριούπολη

Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, σε μπλόκο από Ρώσους, γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα οχήματα, ενώ ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Μετά από διαπραγματεύσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις τους άφησαν να φύγουν

Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή έφθασε σε ένα χωριό, όπου δέχθηκε πυρά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Αυτή τη στιγμή η πομπή έχει σταθμεύσει στη Ζαπορίζια.

20:17

 

Η Electronic Arts αφαιρεί την εθνική ομάδα και τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ρωσίας από το βιντεοπαιχνίδι «FIFA 22» 

Η Electronic Arts ανακοίνωσε πως αφαιρεί την εθνική ομάδα της Ρωσίας και όλους τους ρωσικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους από το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι «FIFA 22».

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα αφαιρέσει τις ρωσικές ομάδες από το «NHL 22», ένα βιντεοπαιχνίδι για το χόκεϊ επί πάγου.

Η πρωτοβουλία της Electronic Arts ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αφότου η FIFA απέβαλε την εθνική ομάδα της Ρωσίας και τους ρωσικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις της.

 

 

20:14

Το Netflix «παγώνει» τα πρότζεκτ της στη Ρωσία

Το Netflix «παγώνει» όλα τα πρότζεκτ της στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει το Variety, η δημοφιλής πλατφόρμα streaming προετοίμαζε τέσσερις ρωσικές σειρές, μεταξύ των οποίων ένα αστυνομικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Ντάσα Ζουκ, το οποίο, ενώ βρiσκόταν σε φάση γυρισμάτων, πλέον έχει μπει στο συρτάρι. Η σειρά αυτή είναι η πρώτη πρωτότυπη σειρά του Netflix που γυρίζεται στη Ρωσία.

20:04

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Μπένετ 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συζήτησαν σήμερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Μπένετ ότι το να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας είναι μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για τη διευθέτηση της κρίσης, ανέφερε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

19:59

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως μπορεί να απελάσει Αμερικανό διπλωμάτη, ως απάντηση στην απέλαση Ρώσου διπλωμάτη που εργαζόταν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

19:44

Σε συζητήσεις η Ελλάδα για προμήθεια ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας

Η Ελλάδα εξετάζει τη σύναψη συμφωνίας για προμήθεια ενέργειας από νέο πυρηνικό αντιδραστήρα, τον οποίο ενδέχεται να ανεγείρει η Βουλγαρία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «πολύ πρώιμο στάδιο», ενώ δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση όσον αφορά την ποσότητα της ενέργειας που σκοπεύει να αγοράσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, δεν υπάρχει καμία δεσμευτική προσφορά ως προς την τιμή ή το χρονικό πλαίσιο.

Η «Καθημερινή» της Κυριακής είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ για τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η Αθήνα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. 

Διαβάστε περισσότερα στο MoneyReview.gr

 

 

19:40

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής

140 χώρες υπέρ της καταδίκης της Ρωσίας, 5 κατά και 35 χώρες απείχαν

 

19:26

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Σύνοψη της έβδομης ημέρας

  • Οι αρχές στην στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.
  • Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα, δήλωσαν οι αρχηγοί ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί δεκάδες πολίτες. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
  • Η πρωτεύουσα, Κίεβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν τις δυνάμεις πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.
  • Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.
  • Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, τονίζει το Κίεβο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Η Ρωσία στοχεύει να «αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», πρόσθεσε.
  • Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα.
  • Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, με το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως θα διεξαχθούν το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα και ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις πριν να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
  • Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, τονίζει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» είναι πολύ κοντά.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 836.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών και μεταναστών που ζούσαν στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 450.000 έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν ήδη έγκλημα πολέμου.
  • Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.
  • Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο, στοχεύοντας αρκετές βασικές βιομηχανίες.
19:25

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση «απαιτεί» με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.

Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας «να αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

 

19:08

Αγία Πετρούπολη: Διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Στην Αγία Πετρούπολη, Ρώσοι πολίτες πραγματοποιούν διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αφότου ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους σε καθημερινές διαδηλώσεις. 

Ο Ναβάλνι περιέγραψε τον Πούτιν ως έναν «εμφανώς παράφρονα τσάρο».

Παρακολουθήστε ζωντανά: 

19:07

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους

Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα από τις επιχειρήσεις στην ουκρανική επικράτεια.

19:03

TASS: Αύριο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών - Θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός

Η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS.

18:56

TASS: Θα υπάρξουν αντίποινα για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία, λέει η ρωσική πρεσβεία

Η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία, όπως μεταδίδει το TASS, επικαλούμενο τη ρωσική πρεσβεία στη Βουλγαρία. 

18:42

Λευκός Οίκος: Η στοχοποίηση του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί να στοχοποιήσει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τους Αμερικανούς καταναλωτές και να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών με έναν τρόπο που να υπονομεύει τον αντίκτυπο στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπάρατ Ραμαμούρτι δήλωσε στο MSNBC ότι τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά σημείωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να κάνει μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

18:28

Η χώρα που οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν «παρκάρει» έως και 300 δισ. δολάρια

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, η Ελβετία αποφάσισε να πάρει θέση και να διαλέξει πλευρά στην εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιβάλλοντας κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και αποκλείοντας τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη. 

Κι αυτό, παρότι η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί τόπο έλξης πολλών Ρώσων ολιγαρχών, χάρη στη χαμηλή φορολογία και τον περιορισμένο εποπτικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρωσικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν τα 11 δισ. δολάρια, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με ό,τι ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο moneyreview.gr

18:17

H Γεωργία θα καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

Η γεωργιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Μαρτίου, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγές του κυβερνώντος κόμματος. 

18:11

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου του ΙΜΟ ζητά η Ελλάδα για την ασφάλεια της ναυσιπλοίας στην Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα

Την άμεση σύγκληση έκτακτου συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) με θέμα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ναυτικών στην Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, ζήτησε σήμερα η Ελλάδα, λόγω της εντεινόμενης κρίσης στην Ουκρανία εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής.

Η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετική πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. Στην πρωτοβουλία προσχώρησαν ακολούθως και άλλα κράτη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλαν και άλλα κράτη, εκτός Ε.Ε. μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Όπως είναι ήδη γνωστό στην Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου κλείσιμο των λιμανιών της για την εμπορική ναυσιπλοΐα και δεν επιτρέπει απόπλου των πλοίων που πραγματοποιούσαν φορτοεκφόρτωση, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σε τρεις εκ των οποίων τραυματίσθηκαν ναυτικοί.

18:10

Μπάιντεν: «Ξεκάθαρο» ότι η Ρωσία στοχοποιεί αμάχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ρωσία στοχοποιεί σκόπιμα Ουκρανούς πολίτες, αλλά αρνήθηκε να πει εάν θεωρεί πως διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στοχοποιούν αμάχους», είπε ο Μπάιντεν. 

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει πως η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο».

18:09

Λαβρόφ: Στόχος η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, στόχος της Μόσχας είναι η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, ωστόσο -όπως είπε- οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την ηγεσία τους.

Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για την επιθυμίζ του Ζελένσκι να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι μια σειρά από όπλα δεν θα πρέπει ποτέ να αναπτυχθούν στο έδαφος της Ουκρανίας.

17:59

Ουκρανός ΥΦΥΠΕΞ: Δεχόμαστε μια απάνθρωπη επίθεση

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας καταχειροκροτήθηκε μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την οποία ολοκλήρωσε λέγοντας: «Δεχόμαστε μια απάνθρωπη επίθεση».

17:58

Βίντεο: Όταν έμαθε ο Ζελένσκι για τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μόλις είχε ολοκληρώσει μια συνέντευξη χθες όταν έμαθε για το ρωσικό χτύπημα στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου Κίεβο, κοντά στο Babyn Yar, ένα μνημείο για το Ολοκαύτωμα.

17:54

Διαμεσολαβήτρια Ουκρανίας: 21 παιδιά έχουν σκοτωθεί, 55 έχουν τραυματιστεί

Η διαμεσολαβήτρια της ουκρανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι 21 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 55 έχουν τραυματιστεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

17:37

Επικοινωνία Ζελένσκι - Μισέλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει νεότερα σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε., μετά από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

«Συζητήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχες και για τις διπλωματικές προσπάθειες. Αναμένουμε θετικά σημάδια σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.», ανέφερε ο Ζελένσκι, αποκαλώντας «έμπιστο φίλο» του τον Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των εθνικών ηγετών του μπλοκ.

17:14

Η Ινδία ζητά από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας

Η Ινδία ζητά από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Χάρκοβο μέχρι το βράδυ, με βάση πληροφορίες που έλαβαν οι αρχές της χώρας από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ινδοί υπήκοοι έχουν λάβει συμβουλές να μετακινηθούν σε τρεις ασφαλείς ζώνες 9 μίλια μακριά, ανέφερε το Associated Press.

16:56

Η ιστορία του Πούτιν με τον αρουραίο και τι μας μαθαίνει για την Ουκρανία

Έτσι όπως το έχει θέσει ο Πούτιν στο παρελθόν, φαίνεται πως ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους που πέρασαν από τη ζωή του ήταν ένας αρουραίος.

Όταν ήταν μικρός, κυνήγησε έναν χοντρό αρουαρίο στο Λένινγκραντ, στον διάδρομο της πολυκατοικίας του. Όταν το στρίμωξε σε μια γωνία, το τρομαγμένο τρωκτικό προσπάθησε να δαγκώσει το μικρό παιδί. Φοβισμένος πια, ο Πούτιν έτρεξε στο διαμέρισμα των γονιών του, κλείνοντας την πόρτα στον αρουραίο.

Ανατρέχοντας σε εκείνη τη στιγμή ο Πούτιν, δηλώνει πως το μάθημα ήταν ξεκάθαρο: ποτέ να μην στριμώχνεις κάποιον σε μία γωνία – γιατί δεν ξέρεις τι θα κάνει όταν είναι απελπισμένος. Στην έβδομη ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές αυτής της ιστορίας με τον αρουραίο, που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Ευρώπη, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο στο GZERO.

Διαβάστε τη συνέχεια στο moneyreview.gr

16:55

Επικοινωνία Ζελένσκι - Μπένετ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, σχετικά με την ρωσική επιθετικότητα, είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

16:39

Μαρτυρία από το Χάρκοβο: «Επικρατεί κόλαση, προσπαθούμε να κρατηθούμε»

Ο 27χρονος Oleksiy Demchenko, τεχνικός υπολογιστών, μίλησε στον Guardian για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. «Αυτή τη στιγμή απλώς προσπαθούμε να κρατηθούμε. Για να πω την αλήθεια επικρατεί μια κόλαση. Υπάρχουν πολλές αεροπορικές επιδρομές. Χτυπούν σπίτια, νοσοκομεία, πάρκα. Μένω στο κέντρο του Χάρκοβο. Κρυβόμαστε στην κρεβατοκάμαρα γιατί είναι το πιο ασφαλές μέρος στο σπίτι. Οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη πριν από λίγες μέρες αλλά ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να τους απωθήσει. Νομίζω ότι ο κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να μας λυγίσουν ψυχολογικά γιατί θέλουν να εκκενώσουμε την πόλη. Είναι μια τρομοκρατική τακτική που είδαμε στην Τσετσενία και στο Αφγανιστάν. Αλλά ο στρατός μας θα μας προστατεύσει. Οι άνθρωποι δεν θα παραδοθούν».

16:35

Τα ξημερώματα της Πέμπτης τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ανακοίνωσαν ότι από την Πέμπτη 4.00 π.μ (ώρα Ελλάδας) τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει πτήσεις μεταφοράς επιβατών και φορτίων.

16:28

Ζαπορίζια: Υπό ρωσικό έλεγχο η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι το προσωπικό συνεχίζει κανονικά να εργάζεται και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν κανονικά», δήλωσε ο Γκρόσι. Σημειωτέον, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης.

16:27

Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ'οδόν για την τοποθεσία όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τους Ουκρανούς, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσειων Belta.

16:25

Το Ρωσικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου υποστηρίζει μια ειρηνευτική δυμφωνία

Το Ρωσικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου που έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης δήλωσε την Τετάρτη πως ελπίζει ότι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι μπορούν να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

16:17

Ουκρανός αξιωματούχος διαψεύδει ότι η Χερσώνα καταλήφθηκε από τους Ρώσους

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, μια νότια πόλη-λιμάνι την οποία η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται».

«Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν».

 

16:15

Ο ουκρανικός στρατός καλεί τις μητέρες των αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών να έρθουν να τους παραλάβουν

Ο ουκρανικός στρατός κάλεσε σήμερα τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους αναζητήσουν, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής στη χώρα από τη Μόσχα.

«Λήφθηκε απόφαση να παραδοθούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους αν έρθουν να τους αναζητήσουν στην Ουκρανία, στο Κίεβο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Έδωσε στη δημοσιότητα αριθμούς τηλεφώνων και ένα email μέσω του οποίου οι μητέρες μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τους γιους τους που κρατούνται στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η κράτηση των γιων τους, οι Ρωσίδες γυναίκες συμβουλεύονται να ταξιδέψουν στην Πολωνία και στη συνέχεια να εισέλθουν στην Ουκρανία μέσω συνοριακού σημείου διέλευσης.

«Θα σας καλωσορίσουν και θα σας συνοδεύσουν πίσω στο Κίεβο, όπου θα σας παραδοθεί ο γιος σας», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο.

«Σε αντίθεση με τους φασίστες του Πούτιν, εμείς οι Ουκρανοί δεν διεξάγουμε πόλεμο ενάντια στις μητέρες και τα αιχμάλωτα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και των Τσετσένων αυτονομιστών τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, πολλοί νεαροί Ρώσοι κληρωτοί στάλθηκαν στο μέτωπο και ορισμένοι αιχμαλωτίστηκαν.

Oι μητέρες των στρατιωτών είχαν κινητοποιηθεί τότε για να τους φέρουν πίσω ζωντανούς ή να φέρουν πίσω τα πτώματά τους, χωρίς να διστάζουν να πάνε εκεί, ένα κίνημα που είχε πυροδοτήσει αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία.

16:10
Βομβαρδισμένη πολυκατοικία στην ουκρανική πόλη Γκορλόβκα.
REUTERS/Alexander Ermochenko

 

16:09

Η ερώτηση του μισού τρισ. δολαρίων: Θα χρεοκοπήσει η Ρωσία;

Σε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζει η Capital Economics τα εξωτερικά χρέη της Ρωσίας, και αυτό, παρότι ο εξωτερικός δανεισμός της μειώνεται εδώ και χρόνια, από το 2014 όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις από τη Δύση για την Κριμαία και πλέον έχει συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο.

Από αυτά, τα 67 δισ. δολάρια αποτελούν εξωτερικό χρέος της κυβέρνησης, τα 30 δισ. δολάρια είναι χρέη της κεντρικής τράπεζας, όμως το μεγαλύτερο ποσό, με μεγάλη διαφορά, είναι οι υποχρεώσεις του επιχειρηματικού τομέα προς το εξωτερικό, που ανέρχονται στα 310 δισ. δολάρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο moneyreview.gr

16:02
Γονείς με τα νεογέννητα παιδιά τους έχουν βρει καταφύγιο στο υπόγειο ενός ιατρικού κέντρου, καθώς ηχούν οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή. REUTERS/Valentyn Ogirenko

 

16:02

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Τη νύχτα της 1ης Μαρτίου, στην περιοχή του Κιέβου διεξήχθη μία ιδιαίτερα σκληρή αερομαχία μεταξύ δύο μαχητικών MiG-29 της τακτικής αεροπορίας της Ουκρανίας και δύο ρωσικών μαχητικών Su-35. Κατά την αερομαχία και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Εκτός από τους πυραύλους ‘αέρος-αέρος’ από τα MiG-29, εναντίον των εισβολέων ενεργοποιήθηκαν αντιαεροπορικοί τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι S-300 από την τοπική αερομεταφερόμενη πυραυλική ταξιαρχία της Αεροπορικής Διοίκησης ‘Κέντρο’», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

15:56
Ουκρανοί πολίτες έχουν βρει καταφύγιο σε σταθμό του μετρό. Στις τηλεοράσεις παίζει η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. EPA/SERGEY DOLZHENKO

 

15:50

Κίεβο: Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

15:44

Υψηλό δεκαετίας για το πετρέλαιο, τιμές-ρεκόρ σε φυσικό αέριο και αλουμίνιο

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, φθάνοντας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ενώ το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, όλα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τους φόβους για την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών.

Το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε έως τα 111,50 δολάρια, τιμή-ρεκόρ από το 2013, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 113,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν λίγο, αλλά συνέχιζαν να καταγράφουν άνοδο περίπου 5%.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, επίσης εκτοξεύθηκε σήμερα φθάνοντας τα 194,715 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ιστορικό ρεκόρ, και η τιμή του βρετανικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου.

 

15:39

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Πάπα να μιλήσει με τον Πούτιν για τους αμάχους

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

15:30

Αλεξέι Μορντάσοφ: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας έγινε στόχος των κυρώσεων της Ε.Ε.

Είναι ο Ρώσος ολιγάρχης που παρενέβη για να κρατήσει ζωντανή την ταξιδιωτική εταιρεία Tui, μέσω της χορήγησης χρημάτων και καθώς ο διεθνής τουρισμός «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, ο Αλεξέι Μορντάσοφ – στον οποίο ανήκει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου στην Ευρώπη και του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος – είναι πιθανό να γίνει βάρος για την Tui, της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Λονδίνο, αφότου η Ε.Ε. τον συμπεριέλαβε στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

15:26

Πρίστινα: Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Τα Βαλκάνια δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε αφορμή για να θέσει η Πρίστινα ως επιτακτική ανάγκη την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμανι και ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι θεωρούν την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία την μοναδική λύση για να αποτραπεί στα Βαλκάνια ένα ανάλογο σενάριο πολέμου με αυτό στην Ουκρανία. «Θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εάν γίνουμε δεκτοί, θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον λαό του Κοσόβου, για ολόκληρη την περιοχή και την ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα. Τα Βαλκάνια δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία, γιατί εδώ έχουμε μια χώρα που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία δεν συντάχθηκε με την ΕΕ για να καταδικάσει τη ρωσική κατοχή, και αυτή είναι η Σερβία, ο γείτονάς μας», δήλωσε ο Κούρτι σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι «η Σερβία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία».

Το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ έθεσε και η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατά την επίσκεψη της εχθές στην 'Αγκυρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό γραφείο, «η Βιόσα Οσμάνι επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία την ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και του ζήτησε να βοηθήσει για να επισπευστούν οι διαδικασίες». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων στην 'Αγκυρα, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα του Κοσόβου και θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση του. «Εμείς ως σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν βλέπουμε τίποτα κακό στην ένταξη του Κοσόβου σ' αυτή τη Συμμαχία και στην υποστήριξη αυτής της διαδικασίας. Θα κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει και, όπως βοηθήσαμε στη διαδικασία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας, το ίδιο θα κάνουμε και στη διαδικασία ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν στην συνέντευξη Τύπου.

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε εκστρατεία προώθησης του αιτήματος ένταξης στην βορειοατλαντική συμμαχία. Η Πρίστινα επικαλείται την ρωσική επεκτατική πολιτική στην ανατολική Ευρώπη και τις σχέσεις της Μόσχας με το Βελιγράδι προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις νατοϊκών χωρών, αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Από προχθές στις ιστοσελίδες υπουργείων του Κοσόβου, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να προβάλλονται διαφημιστικά μπάνερ όπου αναγράφεται η φράση: «Το Κόσοβο στο ΝΑΤΟ».

15:14

ΕΕ: Επτά σημαντικές τράπεζες της Ρωσίας αποκλείονται από το SWIFT 

Το Συμβούλιο της ΕE συμφώνησε σήμερα να αποκλείσει επτά σημαντικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων στον κόσμο.

Αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει στόχο να σταματήσει τις συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες από το να πραγματοποιούν τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές παγκοσμίως με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

«Με ταχύτητα φωτός, η ΕΕ έχει υιοθετήσει τρία κύματα κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας, των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και της διεφθαρμένης ελίτ της. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας. Η σημερινή απόφαση να αποσυνδεθούν βασικές ρωσικές τράπεζες από το δίκτυο SWIFT θα στείλει ένα ακόμη πολύ σαφές μήνυμα στον Πούτιν και το Κρεμλίνο» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ο κατάλογος των επτά ρωσικών τραπεζών, που επηρεάζονται από το μέτρο αυτό, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Πρόκειται για τις εξής τράπεζες: Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) και VTB BANK.

Αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τη δέκατη ημέρα από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα ισχύει επίσης για κάθε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα εγκατεστημένο στη Ρωσία του οποίου τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στις προαναφερθείσες τράπεζες.

Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την επένδυση, συμμετοχή ή συνεισφορά με άλλο τρόπο σε μελλοντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ρωσικό Ταμείο 'Αμεσων Επενδύσεων.

Απαγορεύεται, επίσης, η πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγορά τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ή για χρήση στη Ρωσία.

Οι σημερινές αποφάσεις συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω του Ταμείου της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης, απαγόρευση της υπερπτήσης του εναέριου χώρου της ΕΕ και της πρόσβασης στα αεροδρόμια της ΕΕ από Ρώσους αερομεταφορείς κάθε είδους, απαγόρευση των συναλλαγών με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και απαγόρευση των κρατικών μέσων ενημέρωσης Russia Today και Sputnik να εκπέμπουν στην ΕΕ.

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

15:08

Η Honda σταματάει τις εξαγωγές αυτοκινήτων στη Ρωσία

Η Honda ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εξαγωγές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών της στη Ρωσία, ενώ η Mazda αναστέλλει την εξαγωγή ανταλλακτικών.

Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες εναρμονίζονται έτσι με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στη Ρωσία ανήλθαν σε 7,48 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, με τα αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% αυτού του ποσού.

14:52

Επιβεβαιώνει Ουκρανός αξιωματούχος τον νέο γύρο συνομιλιών σήμερα 

Τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά μέσα, για νέο γύρο διαπραγματεύσεων σήμερα επιβεβαίωσε και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μιλώντας στο CNN. 

Όπως είπε, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ αναμένεται οι αντιπροσωπείες να έχουν την ίδια σύνθεση. 

14:48

Κίεβο: Πάνω από 2.000 οι ανθρώπινες απώλειες

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι ανθρώπινες απώλειες από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχουν ξεπεράσει τις 2.000.

14:11

Ο «χάρτης» των βομβαρδισμών στο Χάρκοβο - Η Ρωσία μετατοπίζει τους στόχους στο κέντρο της πόλης 

Στο γράφημα που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, απεικονίζεται η μετατόπιση του επίκεντρου των βομβαρδισμών προς το κέντρο του Χαρκόβου, όπου σημειώθηκαν σφοδρές επιθέσεις χθες και σήμερα.

 

14:10

Σε εξέλιξη η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου και Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η πομπή, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα. 

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα βρίσκεται κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά, για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

13:40

TASS: Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας αργότερα σήμερα

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών αργότερα σήμερα Τετάρτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό προεδρικό γραφείο.

13:32

Μαριούπολη...

13:24

«Αβέβαιο το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις»

Επιβεβαιώνοντας την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σχετικά με έναν νέο γύρο συνομιλιών Κιέβου - Μόσχας, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα μπορούσαν να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δύο πλευρών. 

Από την πλευρά τους, νωρίτερα, ρωσικά μέσα μετέδιδαν πληροφορίες για συνομιλίες απόψε. 

 

13:21

Roscosmos: Αιτία πολέμου οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των δορυφόρων της Ρωσίας

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση εναντίον των δορυφόρων της ως αιτία πολέμου, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της Roscosmos, διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά κέντρα ελέγχου δορυφόρων έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε απόπειρας προς αυτή την κατεύθυνση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

13:16

Η Σουηδία στέλνει ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και εξοπλισμό στην Ουκρανία

Η Σουηδία θα στείλει ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και εξοπλισμό στην Ουκρανία ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα της ΕΕ για βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Υγείας.

Η βοήθεια που θα αποσταλεί θα περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο μάσκες και αντισηπτικά, αλλά και πιο προηγμένο εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες.

13:05

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

12:57

Ουκρανοί εργάτες απέκλεισαν πυρηνικό εργοστάσιο

Εκατοντάδες εργάτες και κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ενερχοντάρ στα νότια της Ουκρανίας καθώς -οι ρωσικές μονάδες προωθούνται προς τα εκεί.

Βίντεο που ανηρτήθησαν στη σελίδα που διατηρεί η κοινότητα της περιοχής στο Facebook δείχνουν ένα μεγάλο πλήθος που κρατώντας ουκρανικές σημαίες, μπλόκαραν τον δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο. 

 

Απορριματοφόρα χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να μπλοκάρουν τον δημόσιο δρόμο.

12:56

Τέσσερις ακόμη νεκροί στο Χάρκοβο, λένε οι τοπικές αρχές

Τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν καθώς ένα μπαράζ από ρωσικές εναέριες επιδρομές και επιθέσεις με πυραύλους σφυροκοπούν τη βορειοανατολική ουκρανική πόλη του Χαρκόβου σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέκοβ.

«Το Χάρκοβο είναι ρωσόφωνη πόλη. Κάθε τέταρτος άνθρωπος στο Χάρκοβο έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά η στάση της πόλης προς τη Ρωσία σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήταν», δήλωσε ο Τερέκοβ σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα συνέβαινε αυτό: απόλυτη καταστροφή, αφανισμός, γενοκτονία του ουκρανικού λαού - αυτό είναι ασυγχώρητο».

12:49

Τηλεφωνική επικοινωνία Κατ. Σακελλαροπούλου με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Σουτένκο ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Ελλήνων της Μαριούπολης και την επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πλήρη και απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη χώρα του.

12:25

Η ουκρανική διασπορά κινητοποιεί τη Σίλικον Βάλεϊ

Οι Ουκρανοί που εργάζονται σε δυτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας συσπειρώνονται για να βοηθήσουν την πολιορκημένη πατρίδα τους, εξουδετερώνοντας τις ιστοσελίδες της παραπληροφόρησης, ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να στραφούν κατά της ηγεσίας τους και επιταχύνοντας την αποστολή ιατρικής βοήθειας.

Επιδιώκουν, μέσω online εκστρατειών, να πείσουν εταιρείες ασφαλείας του Ιντερνετ όπως οι Cloudflare Inc, Alphabet Inc's Google and Amazon.com Inc να ενεργοποιηθούν περισσότερο για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

12:15

Λαβρόφ: Ενας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και ολέθριος

Σε νέες, συγκεκαλυμμένες απειλές προχώρησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.  

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο RIA, o Λαβρόφ είπε ότι εάν ξεσπάσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, θα περιελάμβανε χρήση πυρηνικών όπλων και θα ήταν καταστρεπτικός.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα».

Reuters

12:12

Κρεμλίνο: Έτοιμη η Ρωσία για περισσότερες συνομιλίες με την Ουκρανία σήμερα

Αντιπροσωπεία Ρώσων διαπραγματευτών είναι έτοιμη να συνεχίσει σήμερα τις συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Κιέβου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι "ελπίζει" πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά τις συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων προτού μπορέσουν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να διατυπώσει μια σκληρή, μελετημένη και ξεκάθαρη απάντηση κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία.

12:02

Ναβάλνι: Έκκληση για καθημερινές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Ο Αλεξέι Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους σε καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, έγραψε εκπρόσωπός του στο twitter.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τον κόσμο να βγαίνει έξω και να διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο κάθε μέρα στις 19:00 και τα Σαββατοκύριακα στις 14:00. Στις κεντρικές πλατείες των πόλεών σας, όπου και αν βρίσκεστε», έγραψε η εκπρόσωπος Kira Yarmysh.

Οι άνθρωποι που περιστοιχίζουν τον πολέμιο του Κρεμλίνου -που παραμένει έγκλειστος- είχαν προ ολίγων ημερών καλέσει σε κίνημα πολιτικής ανυπακοής ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

11:53

Διάγγελμα Μακρόν σήμερα το βράδυ για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έχει προγραμματιστεί για τις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ανέφερε το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Το προηγούμενο διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όπου είχε δεσμευτεί πως θα ενημερώνει τακτικά τη γαλλική κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

11:53

«Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο»

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανέφερε ότι η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων αυξάνεται και πλησιάζει όλο και περισσότερο τα όρια της πόλης 

 

11:45

Berenberg Bank για την επόμενη ημέρα: Έτσι θα μοιάζει ο κόσμος μετά τον πόλεμο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανασχεδιάζει την πολιτική σκηνή της Ευρώπης –και όχι μόνο- και ενώνει τον ελεύθερο κόσμο όπως σπάνια έχει γίνει στο παρελθόν, διαπιστώνει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding και περιγράφει την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον Schmieding, οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τον ελεύθερο κόσμο και όχι μόνο το εκτός-ΝΑΤΟ κομμάτι της Ευρώπης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέφτει θύμα της ίδιας του της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας, καθώς όσο πιο δυνατά αντιστέκονται οι Ουκρανοί στην εισβολή του, τόσο αποδυναμώνεται η ικανότητά του να κάνει άλλους πολέμους στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

11:36

Ξεκίνησε το κονβόι με τους Έλληνες της Μαριούπολης

Ξεκίνησε η οχηματοπομπή, μέσω της οποίας απομακρύνονται οι Ελληνες πολίτες από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά

11:21

Η Μαριούπολη ελέγχεται ακόμη από τους Ουκρανούς, λένε οι τοπικές αρχές - «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σπίτια και νοσοκομεία»

Οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης υποστηρίζουν ότι η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά διεξάγονται σφοδρές μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις. 

Καταγγέλλουν τη Μόσχα για βομβαρισμούς κατά στόχους αμάχων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία και καταφύγια 

 

 

11:09

Θολό τοπίο για νέο γύρο συνομιλών - «Απαιτείται ουσιαστική ατζέντα», λέει το Κίεβο

Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στο Reuters, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια «ουσιαστική ατζέντα».

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στην γειτονική της χώρα την περασμένη εβδομάδα, ο Ποντόλιακ δήλωσε: «Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα».

10:54

Πετρέλαιο: Ανεξέλεγκτες οι τιμές – Ξεπέρασε το μπρεντ τα 110 δολάρια το βαρέλι

10:44

Τουρκία: Η Ρωσία ματαίωσε αποστολή πολεμικών σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

10:39

Ο Λουκασένκο ίσως αποκάλυψε κατά λάθος σχέδια ρωσικής εισβολής

Ο Λευκορώσος δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο ίσως αποκάλυψε κατά λάθος ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια live μετάδοσης.

Σε βίντεο που ανέβασε ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Tadeusz Giczan στο Twitter ο Λουκασένκο εμφανίζεται να δείχνει σε έναν χάρτη της Ουκρανίας που είναι χωρισμένος σε τέσσερα σημεία.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι μοιάζει με χάρτη πραγματικής εισβολής.

Οι χάρτες του Λουκασένκο δείχνουν κάποια κόκκινα βέλη από Λευκορωσία και τη Ρωσία να διεισδύουν βαθιά στη Ουκρανία, σχηματίζοντας μια τανάλια πάνω από το Κίεβο και άλλα από την ανατολή να κατευθύνονται έως τον Δνείπερο ποταμό, στην καρδιά της Ουκρανίας.

10:39

Οβίδα χτυπά μαιευτήριο στη βορειοδυτική Ουκρανία

Μέχρι και μαιευτήριο επλήγη από ρωσική οβίδα κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Ζιτόμιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο.

Φωτ.: Twitter/Segodnya

Αναρτήσεις σε ουκρανικές σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα πλήγματα στα μαιευτήριο της οδού Κονοβάλετς, στην πόλη που δέχθηκε επίθεση της ρωσικής αεροπορίας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την επίθεση στο μαιευτήριο.

Η ρωσική επίθεση στο Ζιτόμιρ άφησε πίσω της τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

10:20

Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να μας αφανίσει

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι 6.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί κατά τις πρώτες έξι ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι το Κρεμλίνο δεν θα καταφέρει να κατακτήσει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικά πλήγματα.

Αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον του μνημείου του Μπάμπι Γιαρ--ενός σημαντικού μνημείου του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή--ο Ζελένσκι είπε: "Αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο".

"Δεν γνωρίζουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά όλοι τους έχουν εντολές να εξαλείψουν την ιστορία μας, να εξαλείψουν τη χώρα μας, να μας εξαλείψουν όλους", είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

 

10:19

Βρετανός ΥΠΑΜ: Ολο και πιο βάναυση η ρωσική εισβολή

Η ρωσική εισβολή θα καθίσταται όλο και πιο βάναυση, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλλας. 

«Κάθε ένας που σκέφτεται λογικά δεν θα έκανε όσα κάνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Ουάλλας στο ραδιόφωνο LBC προσθέτοντας ότι αναμένεται να δούμε αυξανόμενη βαναυσότητα.

«Κυκλώνει πόλεις, βομβαρδίζει ανάλγητα τα βράδια και στο τέλος θα προσπαθήσει να μπει στις πόλεις», ανέφερε.

10:01

Ζελένσκι: Πρωτοφανής η εθνική ομοψυχία στην Ουκρανία

Πιο ενωμένη από ποτέ η Ουκρανία, καθίσταται σύμβολο του αήττητου, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας του.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε γίνει ένα ενιαίο σύνολο. Εμείς έχουμε συγχωρήσει πολύ ο ένας τον άλλον. Αγαπήσαμε ο ένας τον άλλον. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Φοβόμαστε ο ένας για τον άλλον. Χθες το πρωί ήμαστε όλοι κάτοικοι του Χάρκοβο στην Πλατεία Ελευθερίας. Τότε ο εχθρός μάς χτύπησε όλους με πλήγματα σε κτίρια κατοικιών στην Μποροντιάνκα. Χθες το βράδυ βομβαρδιστήκαμε όλοι στο Κίεβο. Και όλοι πεθάναμε ξανά στο Μπάμπι Γιαρ, από επίθεση πυραύλων», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

10:00

Σε τιμή ρεκόρ το βαρέλι του πετρελαίου WTI 

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου WTI ξεπέρασε σήμερα τα 110 δολάρια, ένα ρεκόρ από το 2014, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), το West Texas Intermediate (WTI) έφθασε τα 110,18 δολάρια το βαρέλι, μερικές ώρες αφού το Brent είχε επίσης υπερβεί το όριο των 110 δολαρίων.

09:57

 

Ο Αμπράμοβιτς «ξεφορτώνεται ακίνητα» και μελετά προσφορές για Τσέλσι 

Βουλευτής των εργατικών ισχυρίστηκε χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πουλά με βιασύνη ακίνητά του στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποφύγει πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Ο Κρις Μπράϊαντ, επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχωρά πολύ αργά στην επιβολή κυρώσεων σε όσους φέρονται να συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο Αμπράμοβιτς είναι τρομοκρατημένος μήπως του επιβληθούν κυρώσεις, γι' αυτό θα πουλήσει ήδη το σπίτι του αύριο και θα πουλήσει επίσης ένα άλλο διαμέρισμα. Το άγχος μου είναι ότι καθυστερούμε πολύ για αυτά τα πράγματα».

Στο μεταξύ δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Αμπράμοβιτς εξετάζει τρεις προσφορές για την πώληση της Τσέλσι. Οι δυνητικοί αγοραστές φέρεται να πιστεύουν ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είναι διατεθειμένος για πρώτη φορά να πουλήσει.

09:38

Όλες οι μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα 

09:33

Βρετανός Υπ. Άμυνας: Κόλλησε και κινδυνεύει η ρωσική φάλαγγα έξω από το Κίεβο

Η ρωσική φάλαγγα έξω από το Κίεβο φαίνεται να μην κινείται πλέον και είναι ευάλωτη σε αεροπορική επίθεση από τους Ουκρανούς, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Όταν μια τέτοια φάλαγγα είναι μακριά από την έδρα της για περισσότερο καιρό από όσο πρέπει κινδυνεύεις να μην μπορείς να την προστατεύσει και να τη στηρίξεις διοικητικά. Οι Ουκρανοί κάνουν πολύ καλή δουλειά στην παρεμπόδισή της», είπε στο ραδιόφωνο των Times.

09:30

Το Κίεβο θα λάβει περισσότερους πυραύλους και τουρκικά drones

Η Ουκρανία θα λάβει πυραύλους Stinger και Javelin από το εξωτερικό, όπως και άλλο ένα φορτίο τουρκικών drones, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ.

09:29

Ρωσικά πλήγματα κατά κτιρίου της αστυνομίας και πανεπιστημίου στο Χάρκοβο

Oι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ρωσικός πύραυλος έπληξε στις 8:10 τοπική ώρα κτίριο της αστυνομίας και ένα πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο.

 

 

09:04

Μπάιντεν για Πούτιν: «Δεν έχει ιδέα τι έρχεται»

Πολλές ήταν οι σκληρές διατυπώσεις του Προέδρου Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του.

«Απόψε, λέω στους Ρώσους ολιγάρχες και τους διεφθαρμένους ηγέτες που έχουν μαζέψει δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το βίαιο καθεστώς, όχι πια», είπε μεταξύ άλλων ο αμερικανός Πρόεδρος.

«Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για να βρούμε και να καταλάβουμε τα γιοτ τους, τα πολυτελή τους διαμερίσματα και τα ιδιωτικά τους τζετ. Ερχόμαστε για τα παράνομα κέρδη σας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Πούτιν: «Δεν έχει ιδέα τι έρχεται».

«Ο Πούτιν έχει εξαπολύσει βία και χάος. Όμως, ενώ μπορεί να κάνει κέρδη στο πεδίο της μάχης - θα πληρώνει συνεχές υψηλό τίμημα μακροπρόθεσμα», είπε ακόμη ο Μπάιντεν.

08:56

Περισσότεροι από 450.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Πολωνία

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Ζεφερνάκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εισήλθε στην Πολωνία μειώθηκε ελαφρά χθες Τρίτη στους 98.000, από περισσότερους από 100.000 τη Δευτέρα.

08:50

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 112 τραυματίες στο Χάρκοβο το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στo Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας το προηγούμενο 24ωρο, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Οι αρχές του Χάρκοβο έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

08:41

Σε υψηλό επταετίας η τιμή του Brent

Η τιμή του Brent έφθασε στα 110 δολάρια το βαρέλι. Είναι το υψηλότερο επίπεδο τιμών εδώ και 7 χρόνια.

08:09

Εικόνες ισοπέδωσης στο Χάρκοβο

Για μία από τις πλέον σφοδρές επιθέσεις στο Χάρκοβο μιλούν οι τοπικές αρχές.

Βίντεο (με λήψη από κινητό) δείχνει συντρίμμια σε κατοικημένες περιοχές, πεσμένα δέντρα, ξηλωμένες γραμμές ρεύματος. Τουλάχιστον 11 οι νεκροί.

 

07:54

Η Apple σταμάτησε τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία

Η Apple Inc ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα σταματήσει όλες τις εξαγωγές στη χώρα και περιορίζει τη χρήση του Apple Pay και άλλων υπηρεσιών. 

Παράλληλα, τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη, YouTube, Facebook, Instagram και TikTok ανακοίνωσαν περιορισμούς στα κανάλια κρατικών ρωσικών πρακτορείων και ειδησεογραφικών οργανισμών ενόψει της απαγόρευσης της Ε.Ε. 

Παράλληλα, η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike Inc ανακοίνωσε ότι αγορές προϊόντων στην ιστοσελίδα και την εφαρμογή της δεν θα γίνονται πλέον από τη Ρωσία

07:52

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Χερσώνα

Η Ρωσία φαίνεται να έχει καταλάβει την πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών μαχών και βομβαρδισμών.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolyhav, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN, ρωσικά στρατιωτικά οχήματα φέρονται να εισήλθαν στη Χερσώνα μετά από σφοδρό βομβαρδισμό και να κατέλαβαν τη νότια πόλη.

07:37
07:27

Απόβαση ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στo Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (...) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

07:23

Δριμύ κατηγορώ Μπάιντεν κατά Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ», ενώ άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις». Περισσότερα εδώ